Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ) Η νίκη του Γλαύκου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές 1998 αποτελεί το κύριο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι πρώτες δηλώσεις και αντιδράσεις του ιδίου, του ανθυποψηφίου του Γιώργου Ιακώβου αλλά και όλων των πολιτικών αρχηγών προβάλλονται επίσης πρωτοσέλιδα.

"Ο Αγών" με τίτλο "Νέος Πρόεδρος επανεξελέγη ο Γλαύκος Κληρίδης" γράφει ότι ο κ. Κληρίδης που εξασφάλισε το 50,82% αρχίζει σήμερα επαφές για σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης με πρώτη αυτή με τον Βάσο Λυσσαρίδη το μεσημέρι. Επίσης προβάλλει δήλωση του Γιάννου Κρανιδιώτη ότι χωρίς όρους και προϋποθέσεις αρχίζουν στις 30 Μαρτίου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η "Αλήθεια" με πηχυαίο τίτλο "Νίκησε ο Κληρίδης Κέρδισε η Κύπρος" γράφει ότι ο κυπριακός λαός επισφράγισε στο δεύτερο γύρο το μήνυμα για ενότητα των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, επανεκλέγοντας στην Προεδρία τον Γλαύκο Κληρίδη. Γράφει ότι ο Αλέξης Γαλανός κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΚΟ να αναλάβει τις ευθύνες της αποτυχίας της και να ανοίξει το δρόμο για έναν ενωτικό συνέδριο με "αδιάβλητες και δημοκρατικές αυτή τη φορά διαδικασίες".

Η "Επιλογή" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Πύρρειος η νίκη" γράφει ότι σ'ένα μικρό αριθμό ψηφοφόρων κρίθηκε τελικά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, το οποίο αν και έφερε στο τιμόνι του κράτους τον κ. Κληρίδη ανέδειξε ξανά ότι η λαϊκή ετυμηγορία διατηρεί μιαν ισότιμη δυναμική αντίστασης. Αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι κάποιοι δεν επέτρεψαν σε όλους τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για μια γνήσια αλλαγή.

"Το Θάρρος" έχει τον πηχυαίο τίτλο "Εθνάρχης" και γράφει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης με τη συνδρομή των ΔΗΣΥ - ΕΔΕΚ - ΕΔΗ - ΝΕΟ - Φιλελευθέρων και του "γνήσιου" ΔΗΚΟ πως εκφράστηκε μέσω του Αλέξη Γαλανού και του Ντίνου Μιχαηλίδη απέδειξε ότι κατέστη "Εθνάρχης" τον οποίο εμπιστεύεται ο λαός. Επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες της γράφει ότι ο Τούρκος Χαμπίλ Γιλμάζ που επιχείρησε χθες να περάσει ένοπλος στις ελεύθερες περιοχές είναι έμμισθος και εκπαιδευμένος ειδικός πράκτορας της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ).

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Προσκλητήριο ενότητας" γράφει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης μιλώντας στο κατάμεστο στάδιο "Ελευθερία" έδωσε βαρύτητα στη συνεργασία με την Αθήνα, αποκαλύπτοντας ότι είχε σε τηλεφωνική επικοινωνία την υπόσχεση Σημίτη ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Γράφει ότι ο σχηματιμός νέας κυβέρνησης, οι πρωτοβουλίες σε Κυπριακό και ΕΕ και οι ανακατατάξεις σε ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ είναι τα τρία κρίσιμα μέτωπα που βρίσκονται ενώπιον του Προέδρου Κληρίδη και των κομμάτων.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Νέα πενταετία Κληρίδη" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δώσει δύο Υπουργεία στην ΕΔΕΚ, δύο στο ΔΗΚΟ, ένα στους Νέους Ορίζοντες, ενώ ο αριθμός των Υπουργείων που θα μείνουν στο ΔΗΣΥ θα εξαρτηθεί από την αποδοχή της πρότασης Κληρίδη για Οικουμενική από το ΑΚΕΛ και τη δική του συμμετοχή. Προβάλλει δήλωση του Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος συνεχάρηκε τον ανθυποψήφιό του για την εκλογή του, ενώ αναφέρθηκε σε "άνισο αγώνα και ανισορροπία" προβολής των υποψηφίων από τα ΜΜΕ.

Η "Χαραυγή" έχει τίτλο "Συνεχίζουμε τον αγώνα" και προβάλλει δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών οφείλεται και στο γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι χαρακτήριζαν την πενταετία Κληρίδη "χαμένη" βοήθησαν στην επανεκλογή του. Γράφει ότι με διαφορά 1,6 εκατοστιαίας μονάδας ο Γλαύκος Κληρίδης επανεκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έναντι του κ. Ιακώβου, που συγκέντρωσε κατά τον ίδιο "έναν πολύ τιμητικό ποσοστό λόγω των αντίξοων συνθηκών μέσα στις οποίες διεξήχθη ο προεκλογικός αγώνας".

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 16 February 1998 - 14:06:57 UTC