Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1998 (ΚΥΠΕ) Ο συνεχιζόμενος προελογικός αγώνας, οι αλληλοκατηγορίες για προσπάθειες επηρεασμού ψηφοφόρων και ο αντίκτυπος στην Κύπρο των πρόσφατων δηλώσεων Μητσοτάκη για το Κυπριακό, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με τίτλο "Στρατηγική θα ψηφίσει ο λαός την Κυριακή", αναφέρεται στη χθεσινή διακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και υποψήφιου προέδρου για τις εκλογές Γλαύκου Κληρίδη ότι σε αυτές τις εκλογές δεν καλούμεθα να ψηφίσουμε κόμμα, αλλά τη στρατηγική που θα λύσει το εθνικό μας πρόβλημα. Αλλού αναφέρεται στη νομική ρύθμιση των δημοσκοπήσεων μετά τις προεδρικές εκλογές με την επαναλειτουργία της βουλής. Ο νόμος θα προβλέπει τους κανονισμούς και θα οριοθετεί το πλαίσιο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων.

Η "Αλήθεια" κάτω απο τον τίτλο "Κληρίδης: Αυτή τη λύση θα επιδιώξω να πετύχω" αναφέρεται στις δηλώσεις Κληρίδη που έγιναν σε προεκλογική συνγκέντρωση του ΔΗΣΥ κατά την οποία τόνισε ότι επιλογή λάθος στρατηγικής θα πληρωθεί με ακριβό τίμημα και ότι στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν σίγουρα στελέχη από το ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του μηνύματος του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, τονίζοντας το απόρρητο του εγγράφου.

Η "Επιλογή" με τίτλο "Το προεδρικό επιτελείο έστησε παζάρι εξαγοράς ψήφων", εκτιμά ότι η πολιτική διάβρωση φαίνεται να κορυφώνεται, γεγονός που δείχνει, όπως υποστηρίζει, τον "πανικό" που τα στελέχη του προεδρικού επιτελείου, αισθάνονται. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού, ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη για το Κυπριακό, αποδεικνύουν ότι πρωταρχικός στόχος της Αγκυρας, είναι κάποια μορφή διαίρεσης που να τουρκοποιεί σε πρώτο στάδιο, μεγάλο μέρος της Κύπρου.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Στο Δικαστήριο ο Γιώργος Ιακώβου", γράφει ότι ο Γιώργος Ιακώβου δυνατό να εμφανιστεί στο Δικαστήριο μόλις δυο μέρες πριν από τις εκλογές, για να καταθέσει για το διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αναφορικά με το προεκλογικό του τρίπτυχο. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος σχολιάζοντας προχθεσινή δημοσκόπηση, είπε ότι ο ΔΗΣΥ δεν επηρεάζεται από μια δημοσκόπηση.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Ο Κληρίδης απορρίπτει τις θέσεις Μητσοτάκη", αναφέρεται σε χθεσινή ομιλία του Γλαύκου Κληρίδη, με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει τις πρόσφατες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για διχοτόμηση και αναπροσαρμογή συνόρων, λέγοντας ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι οι ακρογιαλιές της. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι η Αστυνομία ενδέχεται να προβεί σε σύλληψη ταξιτζή, για το φόνο Γαλλίδας τουρίτριας που αγνοείται από την πρωτοχρονιά.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Δίνουν και παίρνουν τώρα οι καταγγελίες", γράφει ότι με την αυξημένη ένταση του προεκλογικού αγώνα, πληθαίνουν και οι καταγγελίες για επηρεασμό ψηφοφόρων, ενώ σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων, έγιναν και οι πρόσφατες δηλώσεις Μητσοτάκη για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι Γερμανία και Γαλλία αποφάσισαν να ακολουθήσουν εφεξής κοινή πολιτική έναντι του θέματος της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Η Λεμεσός επισφράγισε το συμβόλαιο της νίκης", προβάλλει μεγάλη φωτογραφία από τη χθεσινή συγκέντρωση του Γιώργου Ιακώβου στη Λεμεσό και γράφει ότι "ο λαός βροντοφώναξε ότι ο θρίαμβος της Δημοκρατίας είναι πλέον δεδομένος και η νίκη του Γιώργου Ιακώβου, τετελεσμένο γεγονός". Σε άλλο σημείο γράφει ότι "τραμπούκοι" της ΝΕΔΗΣΥ, όπως τους χαρακτηρίζει, επιτέθηκαν χθες το βράδυ σε ομάδα Εδονιτών και τους κτύπησαν.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Η κυβέρνηση απορρίπτει τις αναπροσαρμογές του Γιλμάζ", παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην επανένωση του νησιού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, παρά τις διχοτομικές προσπάθειες της Αγκυρας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, αντέδρασε έντονα σε ισχυρισμούς βουλευτή του ΑΚΕΛ, ότι άτομα με ποινικό μητρώο, προσελήφθησαν ως ειδικοί αστυφύλακες.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα λύσουν πιεστικά προβλήματα", παραθέτει συνέντευξη του Γιώργου Ιακώβου, στην οποία ο ανεξάρτητος υποψήφιος παρουσιάζει τις οικονομικές του προτάσεις. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Βάσου Λυσσαρίδη, στην οποία ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι κανένας από τους ανθυποψήφιούς του, δεν παρουσιάζει ουσιαστικό πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη γεωργία και την πολιτική.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΔΠ/ΓΠ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 4 February 1998 - 7:24:17 UTC