Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/01/1998 (ΚΥΠΕ) Οι προεδρικές εκλογές εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια είδηση των εφημερίδων, οι οποίες προβάλλουν ταυτόχρονα συνεντεύξεις υποψηφίων προέδρων και πολιτικών. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η παράδοση της αεροπορικής βάσης της Πάφου και η εκστρατεία της Αστυνομίας για προστασία των νέων.

"Ο Αγών", κάτω από τον τίτλο "Η Ελλάδα θα απορρίψει θεσμοθέτηση του Δόγματος", επικαλείται πληροφορίες ότι η ελληνική Κυβέρνηση αισθάνθηκε έκπληξη και απορία για την πρόταση του υποψήφιου προέδρου Γιώργου Ιακώβου για το θέμα κι ότι θα την απορρίψει εάν υποβληθεί. Γράφει, επίσης, ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας για προστασία της νεολαίας και τον έλεγχο της λειτουργίας νυκτερινών κέντρων, η Αστυνομία βρήκε μαθητές και ανήλικες σε καμπαρέ στη Λάρνακα.

Η "Αλήθεια" προβάλλει κύριο θέμα συνέντευξη του Γλαύκου Κληρίδη με τίτλο "Μέγα σφάλμα να αντικατασταθεί το δόγμα με διακρατική συμφωνία", στην οποία ανέφερε επίσης ότι οι χειριστές των S-300 ήδη εκπαιδεύονται. Γράφει, επίσης, ότι η αεροπορική βάση στην Πάφο, στην οποία θα δοθεί το όνομα Ανδρέας Παπανδρέου, παραδόθηκε χθες στην Εθνική Φρουρά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η "Επιλογή" έχει κύριο τίτλο "70% συσπείρωση του ΔΗΚΟ" και γραφει ότι 15 μέρες πριν τις εκλογές υπάρχει ξακάθαρο προβάδισμα του κ. Ιακώβου. Προβάλλει, επίσης, δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΟ, ο οποίος, επικαλούμενος επιστολή στελέχους του ΥΠΕΞ της Βρετανίας, διαβλέπει κίνδυνο στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γιατί η Βρετανία είναι δεσμευμένη να τις αρχίσει με τη συμμετοχή των Τ/Κ.

"Η Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Εάλω το ΔΗΚΟ", γράφει ότι μετά την διαφαινόμενη ήττα Ιακώβου είναι ορατή πλεόν η προοπτική διάσπασης του ΔΗΚΟ. Προβάλλει, επίσης, τη δήλωση - απάντηση του Προέδρου Κληρίδη, σε σχετικές επικρίσεις Ιακώβου, ότι δεν πήγε χθες στην Αθήνα για να μην παραστεί στο μνημόσυνο του Γρίβα, αλλά για προεκλογικές συγκεντρώσεις, και ότι για πολλά χρόνια παρίστασται τόσο στο μνημόσυνο του Γρίβα όσο και στο μνημόσυνο του Μακαρίου.

"Τα Νέα", με κύριο τίτλο "Ανόδου Συνέχεια", χαρακτηρίζουν εκπληκτική την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον υποψήφιο Βάσο Λυσσαρίδη και ότι ο ρυθμιστικός ρόλος της ΕΔΕΚ έχει ενισχυθεί. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές βρίσκονται δίπλα στον Λυσσαρίδη και ότι ο Γ.Γ. του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα χαιρετίσει μεγάλη προεκλογική συγκέντρωσή του.

"Η Σημερινή" προβάλλει κι αυτή κύριο θέμα συνέντευξη του Γλαύκου Κληρίδη με τίτλο "Καυτά ερωτήματα Κληρίδη για τον Γ. Ιακώβου", με βασικό ερώτημα πώς ο κ. Ιακώβου θα ασκήσει πολιτική όταν στηρίζεται σε δύο κόμματα που έχουν αντίθετη πολιτική στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της ΕΕ πραγματοποίησαν συνάντηση στις 20 Ιανουαρίου στην οποία συζήτησαν θέματα που αφορούν την Κύπρο και την Τουρκία και ότι θα πραγματοποιηθούν κι άλλες συσκέψεις.

"Ο Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο "Ανοίγματα για τον Β' γύρο", γράφει ότι τα εκλογικά επιτελεία ετοιμάζουν τις στρατηγικές τους κινήσεις για συνεργασίες και ότι ο Βασιλείου είναι έτοιμος για συνεργασία με την ΕΔΕΚ, εξετάζοντας περιθώρια για συγκλίσεις στο εθνικό θέμα. Γράφει, επίσης, ότι η Αστυνομία ζήτησε χθες την ανανέωση για άλλες οκτώ μέρες της κράτησης του Τούρκου Αλί Τζιαν, γιατί έχει εύλογες υποψίες ότι ενέχεται σε σπείρα μεταφοράς εικόνων από τα κατεχόμενα.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Μια σφαίρα για τον Εισαγγελέα", γράφει ότι ο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ακης Παπασάββας αποκάλυψε χθες ότι παλαιότερα, και πριν την εποχή Αλέκου Μαρκίδη, παρέλαβε στο γραφείο του φάκελο ο οποίος περιείχε μία σφαίρα. Προβάλλει, επίσης, δήλωση του κ. Ιακώβου ότι οι υποκρισίες του Γλαύκου Κληρίδη, κατά την έκφρασή του, για τον Γρίβα δεν θα περάσουν.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι θα παραπονεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την βάση της Πάφου και προβάλλει τη δήλωση του Υπουργού Αμυνας ότι η βάση αποτελεί ένα καθαρά αμυντικό έργο. Προβάλλει, επίσης, αίτημα των μαθητριών να έχουν δικαίωμα να φορούν παντελόνια στο σχολείο το χειμώνα και γράφει ότι την Τετάρτη οι μαθητές θα αρνηθούν να μπουν στις τάξεις.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 25 January 1998 - 9:24:09 UTC