Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/01/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, που αναφέρονται σε σχέδιο δράσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η συζήτηση των τριών προϋπολογισμών του κράτους στη Βουλή, οι αντιπαραθέσεις των πολιτικών αρχηγών στην προεκλογική περίοδο, και οι δηλώσεις της ερευνήτριας για την καταπολέμηση του καρκίνου, Βάσως Αποστολοπούλου, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, με τις οποίες αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατέστρωσε σχέδιο δράσης για το Κυπριακό για τον ερχόμενο Μάρτη. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του Εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με τις οποίες εκφράζει την πεποίθηση ότι η εμπλοκή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι εφικτή.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται επίσης στη συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη, σημειώνοντας ότι το Μάρτιο θα επισκεφθούν την Κύπρο οι Χόλμπρουκ και Χανεϊ καθώς και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή Αμμοχώστου και υποψήφιου προέδρου Αλέξη Γαλανού με τις οποίες καλεί τον ανθυποψήφιό του, Γιώργο Ιακώβου, να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του πάνω στο θέμα της πρόταξης, της Δέσμης Ιδεών Γκάλι, το παράγωγο δίκαιο, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και την ένταξη στην ΕΕ.

"Η Μάχη" χαρακτηρίζοντας "υβριστή" το ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, γράφει ότι "βρέθηκε στο εδώλιο" από όλο τον πολιτικό κόσμο ο οποίος αποδοκίμασε τη δήλωσή του κατά του Προέδρου Κληρίδη. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην πτώση μικρού ιδιωτικού ελικοπτέρου, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς όταν λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, χρειάστηκε να κάνει καταναγκαστική προσγείωση σε αγρό έξω από την Κοφίνου.

"Η Σημερινή" γράφει ότι με αφορμή τη δήλωση Χριστόφια για την ηλικία Κληρίδη, το ΑΚΕΛ προκάλεσε μετωπική σύγκρουση και σημειώνει ότι οι δηλώσεις περί υγείας των υποψηφίων συνεχίστηκαν και εντάθηκαν χθες, οξύνοντας ακόμα περισσότεςρο το τεταμένο προεκλογικό κλίμα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σε ήπιους γενικά τόνους, αλλά με επικριτική διάθεση από την αντιπολίτευση, διεξήχθηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των τριών προϋπολογισμών του κράτους για το 1998.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται στο προεκλογικό κλίμα, σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα της αναπτυσσόμενης διακομματικής οξύνσης εκδηλώνονται έντονες πολωτικές τάσεις. Προβάλλει συνέντευξη της ερευνήτριας Βάσως Αποστολοπούλου στην οποία παρουσιάζεται αρκετά αισιόδοξη ότι στην πορεία του χρόνου ο καρκίνος θα νικηθεί και θα αποτελεί παρελθόν, ενώ σημειώνει ότι ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί ασθένεια που κτυπά αποκλειστικά τις γυναίκες.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση των προϋπολογισμών και γράφει ότι η κυβέρνηση δέχθηκε ομοβροντία επικρίσεων, άλλοτε σε έντονο και κάποτε σε λιγότερο έντονο ύφος, από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι υπέρ της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου τάχθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για την εκλογή του.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι συνεχίζονται τα οικονομικά προβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών παρά την ανακοίνωση της εταιρείας, για κέρδος 5,4 εκ. λιρών, πριν από τη φορολογία, για το δεύτερο εξάμηνο του 1997. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Ε.ΔΗ ζητούν την αντικατάσταση του Γενικού Εφόρου Εκλογής, Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Θάνου Μιχαήλ, αμφισβητώντας την ικανότητά του να ενεργεί αμερόληπτα ως Γενικός Εφορος Εκλογής στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι το 1998 θα είναι χρονιά για έξυπνους, τολμηρούς επενδυτές και σημειώνει ότι πολλοί επενδυτές ανάπνευσαν με ανακούφιση όταν παρήλθε το 1997, που θα μπορούσε να χαρακτηριτεί ως το χειρότερο χρηματιστηριακό έτος από τον καιρό που λειτουργεί το χρηματιστήριο στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή και γράφει ότι χρωματίστηκε από την προεκλογική περίοδο και ότι οι παρατηρήσεις επικεντρώθηκαν στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 8 January 1998 - 9:24:08 UTC