Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 16-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ενοχή των κατηγορουμένων το μόνο συμπέρασμα, είπε ο Στεφάνου στη δίκη Ερωτοκρίτου (2)
  • [02] Δεν απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα εξυγίανσης και προσαρμογής, ξεκαθαρίζει ο ΥΠΟΙΚ
  • [03] Υπ. Δικαιοσύνης: Αλλαγές και μέτρα για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

  • [01] Η ενοχή των κατηγορουμένων το μόνο συμπέρασμα, είπε ο Στεφάνου στη δίκη Ερωτοκρίτου (2)

    ΚΥΠΕ - Γιώργος Μιχαήλ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/10/2016 15:57

    Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από την περιστατική μαρτυρία που βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου είναι ότι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ηλίας Στεφάνου στην τελική του αγόρευση στην ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως και των άλλων τριών συγκατηγορουμένων του.

    Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι επίσης οι δικηγόροι Ανδρέας Κυπρίζογλου, Παναγιώτης Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο "Andreas Neocleous & Co LLC".

    Η Κατηγορούσα Αρχή, ανέφερε μεταξύ άλλων στην αγόρευση του ο κ. Στεφάνου, έχει αποδείξει την υπόθεση της, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, εναντίον όλων των κατηγορουμένων στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

    Η υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής, είπε, στηρίζεται σε περιστατική μαρτυρία, η οποία από το σύνολο της μαρτυρίας που έχει προσκομιστεί «θεωρούμε ότι είναι ικανή για να αποδείξει, στον απαιτούμενο βαθμό, τα συστατικά στοιχεία των αδικημάτων εναντίον όλων των κατηγορουμένων».

    «Όπως είναι καλά γνωστό», εξήγησε ο κ. Στεφάνου, «σε υποθέσεις διαφθοράς και συνωμοσίας άμεση μαρτυρία που να εμπλέκει κατηγορουμένους, παγκοσμίως είναι γνωστό, ότι δεν υπάρχει».

    Αναλύοντας ενώπιον του δικαστηρίου τη βασική περιστατική μαρτυρία, ο κ. Στεφάνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι κ. Ερωτοκρίτου ενεργώντας πίσω από την πλάτη του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ζήτησε το φάκελο της υπόθεσης providencia για επανεξέταση των οδηγιών παρόλο που λίγες ημέρες προηγουμένως ο Γενικός Εισαγγελέας είχε δώσει για τρίτη φορά οδηγίες.

    Ο κ. Στεφάνου αναφέρει στην αγόρευση του ότι ο κ. Ερωτοκρίτου «ισχυρίζεται ότι είχε μετά από συνεννόηση το ελεύθερο να χειρίζεται τις ποινικές υποθέσεις στη Νομική Υπηρεσία αλλά τον τελευταίο λόγο θα τον είχε πάντοτε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης».

    «Η λογική των πραγμάτων έστω και με αυτή τη θέση», πρόσθεσε, «ήταν να υπήρχε μαρτυρία ότι ο κ. Ερωτοκρίτου, αφού έκρινε ότι δικαιολογείτο ποινική δίωξη για την υπόθεση Providencia, πριν δώσει οδηγίες στην αστυνομία για προώθηση της ποινικής δίωξης να θέσει το φάκελο της υπόθεσης ενώπιον του ΓΕ ο οποίος είχε τον τελευταίο λόγο».

    Είναι δεδομένο, υποστήριξε ο κ. Στεφάνου, ότι ο κ. Ερωτοκρίτου «ανέτρεψε προηγούμενες οδηγίες του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και της Έλενας Κλεόπα. Σε περίπτωση», πρόσθεσε, «που αυτή η ανατροπή δεν εγκρινόταν από τον ΓΕ, τότε στην ουσία δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί το αντάλλαγμα που συμφωνήθηκε ότι θα ελάμβανε και δεν θα μπορούσε να εκδώσει απόφαση ερήμην για συμψηφισμό μεταξύ δανείων και καταθέσεων εταιρειών δικών του συμφερόντων».

    Από τη μαρτυρία του νυν Γενικού Εισαγγελέα, είπε, είναι δεδομένο ότι ο Ανδρέας Νεοκλέους είχε επαφές με τον κ. Ερωτοκρίτου για το χειρισμό του φακέλου της Providencia του Α' Αρχείου με τον κ. Στεφάνου να επικαλείται την αναφορά του κ. Ερωτοκρίτου «έκατσε πας τα β€˜φκια μου», αναφερόμενος στον Α. Νεοκλέους. Αυτό καταδεικνύει, πρόσθεσε, ότι ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ψέματα στην κατάθεση και στο Δικαστήριο για την επικοινωνία με τον Α. Νεοκλέους.

    Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στη συνάντηση του κ. Ερωτοκρίτου με την κα. Κυριακού στις 3/10/2013 η οποία επιβεβαιώνεται, όπως υποστήριξε, από ηλεκτρονικό μήνυμα του Α. Νεοκλέους προς τον Ρώσο δικηγόρο Κουλέσοφ. Άρα, συνεχίζει ο κ. Στεφάνυ, η τοποθέτηση του κ. Ερωτοκρίτου στο δικαστήριο ότι δεν έγινε συνάντηση ή επαφή με Κυριακού γιατί θα το θυμόταν, είναι ψέμα που έχει ενοχοποιητικό περιεχόμενο.

    Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ψέματα και στην ανακριτική του κατάθεση στον κ. Καλλή, λέγοντας ότι ποτέ δεν είδε κανένα για την υπόθεση providencia από το γραφείο Νεοκλέους.

    Ανέφερε επίσης ότι είναι ψέμα του κ. Ερωτοκρίτου η αναφορά του στην ανακριτική του κατάθεση ότι μετά από συνάντηση με τον Α. Ανδρέου αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν η συνάντηση με την Μ. Κυριακού που έδωσε το έναυσμα για τη λήψη τριών νέων καταθέσεων. Και επειδή, συνέχισε, δεν μπορούσε ο κ. Ερωτοκρίτου να παραδεχτεί τέτοια συνάντηση, αντικατέστησε στην κατάθεση του την κα. Κυριακού με τον Α. Ανδρέου. Άρα, ισχυρίστηκε ο κ. Στεφάνου, είναι ψέμα ότι ο κ. Ερωτοκρίτου δεν είχε συναντήσεις με δικηγόρους του γραφείου Νεοκλέους.

    Υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Ερωτοκρίτου ψεύδεται ότι δεν ήθελε να έχει επαφές με τον κ. Κυπρίζογλου, προσθέτοντας ότι «τρεις φορές έδωσε την συγκατάθεσή του για να εισέλθει ο κ. Κυπρίζογλου στη Νομική Υπηρεσία ία για να τον δει μέσα σε δέκα μέρες. Όπως αναφέρει στην αγόρευση του «το ψέμα αυτό δεν ήταν αθώο αλλά προήλθε από τη γνώση της συνωμοσίας και δωροδοκίας».

    Ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής είπε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ψέματα στους ανακριτές στη συνάντηση 22/10/13 ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει την ίδια άποψη μαζί του και είναι διαφορετική από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα. Αυτό, σημειώνει, οδηγεί και σε εύρημα για το προαποφασισμένο της απόφασης του για την άσκηση ποινικής δίωξης.

    Σχολιάζοντας συγκεκριμένη αναφορά του δικηγόρου του κ. Ερωτοκρίτου, κ. Πουργουριδη, στη τελική του αγόρευση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κατηγορούσα Αρχή είχε ρυάκι στη μαρτυρία της. Απλώς αυτό το ρυάκι ενισχύθηκε με άλλο ρυάκι με τη μαρτυρία της υπεράσπισης και έγινε ποταμός που δεν οδηγεί σε οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα και σε καμία αμφιβολία για την τέλεση των αδικημάτων από τους κατηγορούμενους».

    Ο κ. Πουργουρίδης είχε πει συγκεκριμένα ότι «όπως το νερό ενός ποταμού δεν μπορεί να ταξιδέψει πάνω από την πηγή του, ούτε και διάφορα περιστατικά μη ικανοποιητικής περιστατικής μαρτυρίας, μπορούν να προστεθούν το ένα στο άλλο για να παράξουν αποτέλεσμα που να ικανοποιεί το επίπεδο απόδειξης πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας».

    Το Δικαστήριο όρισε ως επόμενη δικάσιμο την 8η Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, για την τελική αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του δικηγορικού γραφείου "Andreas Neocleous & Co LLC" Γεώργιου Γεωργίου. Με τη αγόρευση του κ. Γεωργίου ολοκληρώνεται ουσιαστικά και το στάδιο των τελικών αγορεύσεων των διάδικων και απομένει πλέον η έκδοση της τελικής απόφασης του Δικαστηρίου.

    Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων που επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και εφτά χρόνια.

    Συγκεκριμένα, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας.

    Οι Παναγιώτης Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ» αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων και των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.

    Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, επίσης, τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσίας προς καταδολίευση.

    Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο αθώωσε και απάλλαξε τον κ. Ερωτοκρίτου από την κατηγορία της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΜΜ)
    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

    [02] Δεν απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα εξυγίανσης και προσαρμογής, ξεκαθαρίζει ο ΥΠΟΙΚ

    ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/10/2016 16:03

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν θεωρεί πως στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ή δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά και την επιστολή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με παρατηρήσεις για το διαρθρωτικό έλλειμμα της Κύπρου.

    «Ξεκαθαρίζω με τον πιο έντονο τρόπο πως δεν θεωρούμε πως στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ή δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Κύπρος εδώ και κάποια χρόνια και για το 2017 διαθέτει από τις καλύτερες δημοσιονομικές, μια από τις δύο τρεις καλύτερες δημοσιονομικές, επιδόσεις», ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ)

    Η πλήρης είδηση είναι διαθέσιμη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

    [03] Υπ. Δικαιοσύνης: Αλλαγές και μέτρα για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

    ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/10/2016 16:14

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί με την αλλαγή αναθεώρησης των θεσμών πολιτικής δικονομίας και με μια σειρά άλλων μέτρων με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Είπε επίσης ότι θα προκηρυχθεί εντός των προσεχών δυο-τριών βδομάδων ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταργηθούν διαδικασίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα χαρτόσημα και την τήρηση βιβλίων, καθώς και την υποβολή τελών.

    Ο κ.

    (ΚΥΠΕ)

    Η πλήρης είδηση είναι διαθέσιμη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 October 2016 - 13:39:42 UTC