Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 16-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουλάχιστον 100 ένοπλοι νεκροί στο Βόρειο Σινά
  • [02] Σε εξέλιξη η συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας και άλλων για την κατάσταση στη Συρία
  • [03] Ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού

  • [01] Τουλάχιστον 100 ένοπλοι νεκροί στο Βόρειο Σινά

    ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Αίγυπτος/ΚΑΪΡΟ 15/10/2016 16:46

    Τουλάχιστον 100 ένοπλοι είναι νεκροί στο Βόρειο Σινά, μετά από αεροπορικούς βομβαρδισμούς της αιγυπτιακής αεροπορίας, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου.

    (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΒΑ)

    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

    [02] Σε εξέλιξη η συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας και άλλων για την κατάσταση στη Συρία

    ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Ελβετία/ΓΕΝΕΥΗ 15/10/2016 16:42

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση που πραγματοποιείται υπό τις ΗΠΑ με τη Ρωσία κι άλλες περιφερειακές δυνάμεις, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.

    Η συνάντηση, πραγματοποιείται στη Λωζάνη.

    (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΒΑ)

    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

    [03] Ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού

    ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 15/10/2016 16:55

    Πλήθος κόσμου συμμετέχει σήμερα στο 2ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού, που πραγματοποιείται από το πρωί στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο της Επίχωσης, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών για την ανακύκλωση, μέσα από τη ψυχαγωγία.

    Το φετινό Φεστιβάλ, το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί σαν μια μεγάλη παιχνιδούπολη, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από ό,τι το περσινό και φτάνει τα επίπεδα του αντίστοιχου της Λευκωσίας, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Green Dot Κύπρου, Κυριάκος Παρπούνας, προσθέτοντας ότι πλέον γίνεται θεσμός και δίνει την ευκαιρία σε όλη την οικογένεια να περάσει μια όμορφη μέρα, ενώ τα παιδιά μπορούν να μάθουν για την ανακύκλωση μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορα παιχνίδια.

    "Έρχονται τα παιδιά, που είναι οι μεγαλύτεροι πρεσβευτές των μηνυμάτων του περιβάλλοντος και μέσα από το δικό τους ενδιαφέρον, περνούν και οι γονείς από όλα τα περίπτερα για να ενημερωθούν και φυσικά το τελικό ζητούμενο για εμάς είναι να αρχίσουν να ανακυκλώνουν, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα", συμπλήρωσε.

    Σημείωσε ακόμη πως "καλή η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μετρά και αυτό είναι να διαχωρίσουμε τα υλικά μας, να τα βγάλουμε έξω τη σωστή μέρα και με το σωστό τρόπο, για να μπορέσει και η ανακύκλωση να γίνει και να γίνει αποδοτικά".

    Όπως εξήγησε, διαφορετικό πράγμα είναι η συμμετοχή και διαφορετικό η ποιότητα της συμμετοχής, υποδεικνύοντας ότι "στην Ευρώπη μιλούμε πλέον για διαχείριση πόρων και όχι απορριμμάτων και για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε πραγματικά τους πόρους, πρέπει να μάθουμε την ανακύκλωση σωστά".

    Το Φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργανώνουν οι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού και τα Συλλογικά Συστήματα Διαχείρισης Green Dot Κύπρου, ΑΦΗΣ και Ηλεκτροκύκλωση, είναι ωστόσο ένα μικρό βήμα στην προσπάθεια της Κύπρου για να φτάσει τους υψηλούς στόχους της ΕΕ για την ανακύκλωση, καθώς η ανακύκλωση γίνεται καθαρά σε εθελοντική βάση από τους ίδιους τους πολίτες.

    Αυτό που λείπει και πρέπει να μας προβληματίσει, υπέδειξε ο κ. Παρπούνας, είναι ένα δευτερογενές θεσμικό πλαίσιο για υποχρεωτική ανακύκλωση και εφαρμογή συστημάτων όπως το "Πληρώνω όσο πετώ", κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    "Δεν υπάρχουν οι σωστοί θεσμοί και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα, γιατί δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία 10 χρόνια που ξεκινήσαμε την προσπάθεια ανακύκλωσης", είπε ο Γενικός Διευθυντής της Green Dot Κύπρου, προσθέτοντας ότι "μας λείπει το δευτερογενές θεσμικό πλαίσιο για να υποστηρίξουμε τέτοιες δράσεις".

    Θα πρέπει, συνέχισε, να δούμε τέτοιους θεσμούς να αναπτύσσονται εδώ και στην Κύπρο, για να μπορέσει πραγματικά, μέσα από ένα σύνολο δράσεων, η κοινωνία να σπρώξει τον πολίτη σε αυτές τις νέες συμπεριφορές, "να αλλάξει αυτά που ξέρει και να μάθει αυτά που πρέπει".

    Κληθείς επίσης να σχολιάσει το γεγονός ότι μέχρι το 2030 το ποσοστό ανακύκλωσης πρέπει, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, να φτάσει μέχρι και το 90% για τα περισσότερα οικιακά απόβλητα, ο Κυριάκος Παρπούνας είπε πως "γίνονται δραματικά υψηλότεροι οι στόχοι της ανακύκλωσης" και πως δεν απομένει πολύς χρόνος, αφού οι ρυθμοί που κινούμαστε είναι αργοί, όπως είπε.

    " Αν σκεφτούμε ότι εδώ και 10 χρόνια δεν καταφέραμε να φτιάξουμε το δευτερογενές θεσμικό πλαίσιο, σε 13 χρόνια θα πρέπει να πάμε στο φεγγάρι, άρα ουσιαστικά θα πρέπει να αλλάξουμε πολλά και πολύ γρήγορα", συμπλήρωσε.

    Το 2ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί στις 18:00.

    (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)
    ** Το ρεπορτάζ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου

    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 15 October 2016 - 14:39:40 UTC