Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-08-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Cy-Tera σε ένα χρόνο διεκπεραίωσε εργασία 456 ετών
  • [02] Μειώθηκαν σε σύγκριση με πέρσι οι αγορές των Κυπρίων με κάρτες
  • [03] Σε αγωγή για την κατεδάφιση της οικίας Ιακωβίδη προχωρεί ο Δήμος

    Πάφου


  • [01] Ο Cy-Tera σε ένα χρόνο διεκπεραίωσε εργασία 456 ετών

    Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στο Ινστιτούτο Κύπρου, ο Cy-Tera, ο πρώτος υπερυπολογιστής της Κύπρου, διεκπεραίωσε εργασία που αντιστοιχεί σε 456 χρόνια εργασίας ενός συμβατικού υπολογιστή.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο ίδρυσε το πρώτο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στη χώρα με την εγκατάσταση και λειτουργία του Cy-Tera, ο υπερυπολογιστής είναι διαθέσιμος στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Ανατολικής Μεσογείου και είναι προσβάσιμος από όλους τους επιστήμονες στην Κύπρο από τον Μάιο του 2012.

    Η επεξεργαστική του ισχύς φτάνει τα 30 Tflops, έχει δηλαδή τη δυνατότητα να εκτελεί 30 τρισεκατομμύρια μαθηματικές πράξεις ανά δευτερόλεπτο.

    Ο Cy-Tera, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είναι μια πρωτοποριακή υποδομή που καθιερώνει τη χώρα μας ως εκπαιδευτικό κέντρο επιστήμης των υπολογιστών και γέφυρα έρευνας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ. Η δημιουργία ενός Εθνικού Υπολογιστικού Κέντρου περιφερειακής εμβέλειας, προστίθεται, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση της Κύπρου για μετατροπή της χώρας σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο αριστείας, διαδραματίζοντας έτσι ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    [02] Μειώθηκαν σε σύγκριση με πέρσι οι αγορές των Κυπρίων με κάρτες

    Μείωση της τάξης του 9% παρουσίασε η αξία των αγορών των Κυπρίων στο εσωτερικό με τη χρήση καρτών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας τα 1.200.271 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με στοιχεία της JCC, ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε κατά 4% και ο μέσος όρος αξίας της συναλλαγής μειώθηκε επίσης από τα 73 ευρώ το 2012 στα 69 το 2013.

    Το 2,.02% των συναλλαγών των Κυπρίων με τη χρήση καρτών στο εσωτερικό διενεργήθηκε στις υπεραγορές, το 12,26% των συναλλαγών διενεργήθηκε σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, το 10,60% σε πρατήρια καυσίμων, το 6,88% σε εστιατόρια και μπαρ και το 4,35% των συναλλαγών διενεργήθηκε για την εξόφληση λογαριασμών σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

    Μείωση 4% καταγράφηκε και στις αγορές και αναλήψεις μετρητών από τους Κύπριους στο εξωτερικό την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Οι αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 763.704 εκατομμύρια ευρώ και ο μέσος όρος αξίας της συναλλαγής υποχώρησε από τα 137 ευρώ πέρσι, στα 129 ευρώ το φέτος. Ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε σε ποσοστό 1%.

    [03] Σε αγωγή για την κατεδάφιση της οικίας Ιακωβίδη προχωρεί ο Δήμος Πάφου

    Σε επίσημη καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Επαρχίας Πάφου προχώρησε ο Δήμος Πάφου για την κατεδάφιση της οικίας της οικογένειας του αείμνηστου Δημάρχου Ιάκωβου Ιακωβίδη, ενώ σήμερα θα καταχωρηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αγωγή εναντίον των υπευθύνων της κατεδάφισης και στο πλαίσιό της θα ζητηθεί η έκδοση διατάγματος άμεσης αναστολής οποιωνδήποτε εργασιών στο χώρο της οικοδομής.

    Ο Δήμος Πάφου εξέδωσε ανακοίνωση σε σχέση με την κατεδάφιση της οικίας της οικογένειας του Δημάρχου Ιάκωβου Ιακωβίδη (οδός 25ης Μαρτίου αρ.36) που έγινε την περασμένη Παρασκευή 16 Αυγούστου και για τα μέτρα που θα λάβει.

    Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμος Πάφου, η ενέργεια της ιδιοκτήτριας εταιρείας να προχωρήσει στην κατεδάφιση της οικοδομής καταδικάζεται απερίφραστα από το σύνολο των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Πέραν από το γεγονός ότι με την ενέργειά της η εταιρεία επέδειξε περι-φρόνηση προς τον Δήμο ως την κατά νόμον Πολεοδομική Αρχή και παραβίασε τη σχετική νομοθεσία, η κατεδάφιση της συγκεκριμένης οικοδομής συνιστά πλήγμα στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, της οποίας η οικία της οικογένειας Ιάκωβου Ιακωβίδη αποτελούσε αξιόλογο στοιχείο. Ενδεικτικά της αρχιτεκτονικής αξίας της οικοδομής, όπως αναφέρεται, είναι το γεγονός ότι εντάχθηκε σε Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα και ότι ο Δήμος είχε εισηγηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τη συμπερίληψή της στον κατάλογο των διατηρητέων κτιρίων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 August 2013 - 13:39:04 UTC