Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συρρίκνωση τραπεζικού τομέα, αναμένουν οι Moody's
  • [02] Υποχώρηση τιμών πετρελαίου μετά από δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
  • [03] Κατάλογο όσων μετέφεραν καταθέσεις, ζητά η Επιτροπή Θεσμών
  • [04] Διορίστηκαν ειδικοί διαχειριστές για Λαϊκή και Κύπρου

  • [01] Συρρίκνωση τραπεζικού τομέα, αναμένουν οι Moody's

    Σημαντική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σύμφωνα με έκθεση του με τίτλο «Η κρίση της Κύπρου είναι αρνητική πιστωτικά για τα κράτη της Ευρωζώνης», που δημοσίευσε στις 25 Μαρτίου, προτού ληφθεί η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.

    «Αν η Κύπρος πετύχει στις διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο στήριξης από τα κράτη της Ευρωζώνης (Τρόικα), αναμένουμε ότι η ρευστότητα υποστήριξης της ΕΚΤ και η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης θα παράσχουν σημαντική ανακούφιση από τους συστημικούς κινδύνους», προσθέτει.

    Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το διεθνή οίκο, «οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού τους και στη ρευστότητα, καθώς η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει εύθραυστη. Επιπλέον, το τραπεζικό επιχειρηματικό μοντέλο και το προφίλ του συστήματος, ως κέντρο υπεράκτιων εταιρειών, είναι απίθανο να επιβιώσει από την κρίση», σημειώνει.

    [02] Υποχώρηση τιμών πετρελαίου μετά από δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη στην Ασία, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη διάσωση της Κύπρου, καθώς δεν έχει απομακρυνθεί κάθε αβεβαιότητα ως προς την οικονομική ευπάθεια των περιφερειακών οικονομιών της ζώνης του ευρώ.

    Το βαρέλι του "ελαφρού αργού" (WTI) για παράδοση Μαΐου υποχώρησε κατά εννέα σεντ στα 94,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent της Βόρειας Θάλασσας έχασε 13 σεντς φτάνοντας στα 108,04 δολάρια.

    Το αργό έκλεισε απότομα υψηλότερα τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά οι δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι το κυπριακό σχέδιο "θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο και για το υπόλοιπο της ζώνης του ευρώ", αναβίωσε τους φόβους των επενδυτών για επιβράδυνση της ανάπτυξης που προκάλεσε υποχώρηση του μαύρου χρυσού στην Ασία.

    [03] Κατάλογο όσων μετέφεραν καταθέσεις, ζητά η Επιτροπή Θεσμών

    Επιστολή προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη ετοιμάζει η Επιτροπή Θεσμών με την οποία θα ζητά όπως τεθεί ενώπιον της εντός της ημέρας ο κατάλογος των προσώπων που έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Κύπρου τη χρονική περίοδο πριν τις 15 Μαρτίου.

    Ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννης Δανιηλίδης, ερωτούμενος σχετικά από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, είπε πως η δημοσιοποίηση του καταλόγου των προσώπων αυτών είναι θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει αλλά έχει υποχρέωση να τον στείλει στην Βουλή, η οποία θα τα διαχειριστεί όπως νομίζει καλύτερα.

    «Αν όντως υπάρχει ο κατάλογος, αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο υπεύθυνος της επεξεργασίας των δεδομένων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Διοικητής πρέπει να θέσει δύο ερωτήματα, αν έχει εξουσία κι έχει, κι αν η δημοσιοποίηση του καταλόγου εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», είπε.

    [04] Διορίστηκαν ειδικοί διαχειριστές για Λαϊκή και Κύπρου

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως Αρχή Εξυγίανσης, έχει διορίσει τον Ντίνο Χριστοφίδη ως τον Ειδικό Διαχειριστή για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στην Τράπεζα Κύπρου.

    Επίσης, ανακοινώσει, ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως Αρχή Εξυγίανσης, έχει διορίσει την Άντρη Αντωνιάδου ως την Ειδική Διαχειρίστρια για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 26 March 2013 - 9:39:04 UTC