Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεκδικητική διαπραγμάτευση με την Τρόικα ζητούν οι συνδικαλιστικές

    οργανώσεις

  • [02] Εκδήλωση κατά του μνημονίου έξω από το ΥΠΟΙΚ
  • [03] Αύξηση των γυναικών στα ΔΣ εισηγμένων εταιριών προτείνει η Κομισιόν
  • [04] Η Φλόγα του Μαραθωνίου καθοδόν για την Ανταρκτική και την Κύπρο
  • [05] Συνδικαλιστές έξω από τη ΜΑ της Κύπρου στις Βρυξέλλες κατά των

    μέτρων λιτότητας


  • [01] Διεκδικητική διαπραγμάτευση με την Τρόικα ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

    Υπόμνημα με το οποίο καλούν την Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί διεκδικητικά με την Τρόικα, με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, επέδωσαν το μεσημέρι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με αφορμή τη σημερινή πανευρωπαϊκή Ημέρας Δράσης των Συνδικάτων. Στη διακήρυξή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΕΤΥΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, που είναι μέλη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ/ ETUC), αναφέρουν ότι ενώνουν τη φωνή τους με το σύνολο των ελεύθερων ευρωπαϊκών συνδικάτων, εκφράζοντας πλήρη αντίθεση στα μέτρα λιτότητας που οδηγούν σε οικονομική στασιμότητα και την υπόσκαψη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις θέσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος, που είναι μέλος της ΣΕΣ, ενώ είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος τους ενημέρωσε «σε ένα βαθμό» για το πού βρίσκεται ο διάλογος με την Τρόικα. Συμπλήρωσε ότι το παρόν στάδιο δεν προσφέρεται για διαπιστώσεις, ενώ αναφορικά με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση είπε ότι «τις σεβόμαστε» και ότι «δεν θα θέλαμε να τις δημοσιοποιήσουμε».

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας παραμένει στο πλευρό των συντεχνιών, ο κ. Μωυσέως είπε ότι οι θέσεις που κατέθεσαν σήμερα οι συντεχνίες είναι θέσεις της ΣΕΣ, στις οποίες ο Πρόεδρος έχει ανταποκριθεί θετικά και συμφωνεί στη γενικότερη φιλοσοφία τους, ως προς τις υποχρεώσεις της ΕΕ στα θέματα ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής. Συμπλήρωσε επίσης ότι οι θέσεις αυτές είχαν συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τη ΓΓ της ΣΕΣ, κατά τη συνάντησή τους στην Κύπρο πριν από λίγες ημέρες.

    [02] Εκδήλωση κατά του μνημονίου έξω από το ΥΠΟΙΚ

    Με αντιμνημονιακά συνθήματα 40 περίπου άτομα, που αποκαλούνται Συμμαχία Ενάντια στο Μνημόνιο, συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 14:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι συγκεντρωθέντες, υπό την διακριτική παρακολούθηση ανδρών της Αστυνομίας, φώναζαν συνθήματα όπως «Ο λαός δεν χρωστά δεν πληρώνει δεν πουλά», «δεν χρωστάω τίποτα δεν πληρώνω μία» και «Κάτω η χούντα της αγοράς».

    Στην εκδήλωση υπήρχαν επίσης πανό που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Έξω η Τρόικα. Τα κέρδη δικά τους, οι ζημίες δικές μας;» και «Φονιάδες των λαών Τροϊκανοί». Υπήρχε επίσης ένα μαύρο πανό που έγραφε «Τα ριάλια ριάλια τζαι πούντα, οι Καπιτα-λιστές τα χώσαν στην πούγκα». Σε διακήρυξη που διανεμήθηκε στην εκδήλωση αναφέρεται ότι «η ΕΕ εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, Ο ρόλος της είναι όλο και πιο ξεκάθαρος τα τελευταία χρόνια μέσα από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει μέσω της Τρόικας σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία».

    «Στην Κύπρο», αναφέρεται, «η (ΕΕ) προσπαθεί να φορτώσει τα χρέη από την κατάρρευση των τραπεζών, στους ώμους των εργαζομένων. Κάτι που αν γίνει θα υποθηκεύσει την κυπριακή οικονομία και το μέλλον των νέων γενεών στους ντόπιους και ξένους κερδοσκόπους και τοκογλύφους τραπεζίτες». Σημειώνοντας ότι την ημέρα αυτή έχουν εξαγγελθεί απεργίες σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, η διακήρυξη προσθέτει πως «δυστυχώς παρόλο που στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ανακοινώθηκε ότι θα γίνει γενική απεργία στην Κύπρο, τελικά οι συντεχνίες αρκέστηκαν στο να καταθέσουν ένα υπόμνημα στον Πρόεδρο ενάντια στης πολιτικές λιτότητας».

    [03] Αύξηση των γυναικών στα ΔΣ εισηγμένων εταιριών προτείνει η Κομισιόν

    Το ελάχιστο ποσοστό γυναικών σε μη εκτελεστικές θέσεις των διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιριών δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του 40%, σύμφωνα με πρόταση που υπέβαλε στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το μέτρο δεν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Σήμερα στα διοικητικά συμβούλια το 85% των μη εκτελεστικών και 91,1% των εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων είναι άνδρες, ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% και το 8,9% αντιστοίχως.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στην Κύπρο η παρουσία γυναικών σε εκτελεστικές θέσεις διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιριών είναι κάτω του 10% και σε μη εκτελεστικές θέσεις μικρότερη του 5%. Η Κύπρος κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τη μικρότερη παρουσία γυναικών σε ΔΣ εταιριών. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά και στις δύο κατηγορίες, εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη η παρουσία γυναικών είναι κάτω του 10%.

    [04] Η Φλόγα του Μαραθωνίου καθοδόν για την Ανταρκτική και την Κύπρο

    Σε σεμνή τελετή, το περασμένο Σάββατο, στον Τύμβο του Μαραθώνα, οι Νάσος Κτωρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αθανάσιος Κτωρίδης» και Γιώργος Κίλλας, Πρόεδρος του Μαραθωνίου Λευκωσίας παρέλαβαν τη φλόγα του Μαραθωνίου με προορισμό ο μεν πρώτος την Ανταρτική και ο μεν δεύτερος την Κύπρο για τον 3o Quantum Nicosia Marathon.

    Τη φλόγα παρέδωσαν ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος, με την ενεργή παρουσία του Patrick Makau, κατόχου του Παγκοσμίου Ρεκόρ Μαραθωνίου, της Rosa Mota, της κορυφαίας Μαραθωνοδρόμου του 20ου αιώνα και του Γρηγόρη Λαμπράκη, γιου του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

    Ήδη ο Νάσος Κτωρίδης, Μαραθωνοδρόμος και πρώτος Κύπριος πρέσβης Καλής Θέλησης της UNICEF, βρίσκεται καθοδόν για την έβδομη ήπειρο όπου και θα λάβει μέρος στον 7ο Antarctic Ice Marathon, του Νοτιότερου Μαραθωνίου στον κόσμο, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου. Ο 3oς Quantum Nicosia Marathon θα διεξαχθεί την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου .

    [05] Συνδικαλιστές έξω από τη ΜΑ της Κύπρου στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας

    Συνδικαλιστές από διάφορες οργανώσεις του Βελγίου συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από τα γραφεία της Πρεσβείας και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες, προβαίνοντας σε μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ.

    Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της λιτότητας που πραγματοποιούνται σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένου και του Βελγίου. Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Κύπρου Ανδρέας Μαυρογιάννης συνομίλησε για λίγα λεπτά με τους συγκεντρωθέντες. Ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε ότι οι καιροί είναι όντως δύσκολοι για την Ευρώπη, λέγοντας ότι η ΕΕ πράττει ό,τι είναι δυνατόν.

    Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα μίγμα πολιτικών λιτότητας αλλά και ανάπτυξης και κάλεσε τους συνδικαλιστές να έχουν εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές μετέβησαν στην πρεσβεία της Πορτογαλίας, όπου συναντήθηκαν με διπλωμάτη που εκπροσωπούσε τον Πρέσβη της χώρας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 November 2012 - 14:39:06 UTC