Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν πρέπει να περιορίζεται στη μετάδοση γνώσεων ο ρόλος του σχολείου

    λέει ο Παιδείας

  • [02] Ο Πισσαρίδης σε Ατυπο Συμβούλιο στη Λευκωσία
  • [03] Μαυρογιάννης: Η Κυπριακή Προεδρία θα κάνει το παν για σύγκλιση

    στο ΠΔΠ


  • [01] Δεν πρέπει να περιορίζεται στη μετάδοση γνώσεων ο ρόλος του σχολείου λέει ο Παιδείας

    Ο ρόλος του σχολείου στη σημερινή εποχή δεν πρέπει να περιορίζεται στην μετάδοση των απαραίτητων γνώσεων ή στην ανάπτυξη κάποιων βασικών ικανοτήτων ή δεξιοτήτων, αλλά θα πρέπει να αφορά και στη διαμόρφωση τέτοιων στάσεων ή συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν το Δημοκρατικό Πολίτη, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.

    Σε χαιρετισμό του σε σεμινάριο με θέμα «Η ηθική στην Παιδεία, ως προϋπόθεση για τη διαπαιδαγώγηση των νέων» που διοργανώνει η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Δημοσθένους επεσήμανε πως ήδη ο 21ος αιώνας έχει αποδείξει πως θα είναι πιο απαιτητικός για όλους μας, προσθέτοντας πως η οικονομική κρίση, που οδηγεί αναπόφευκτα και στην κοινωνική κρίση, η οικολογική κρίση αλλά και η αξιακή κρίση είναι μόνο μερικά από τα οικουμενικά ζητήματα που ο άνθρωπος του 21ου αιώνα καλείται όχι μόνο να διαχειριστεί αλλά και να υπερβεί.

    «Σήμερα, στην κοινωνία του 21ου αιώνα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο ρόλος του σχολείου δεν πρέπει να περιορίζεται απλά στη μετάδοση των απαραίτητων γνώσεων ή στην ανάπτυξη κάποιων βασικών ικανοτήτων ή δεξιοτήτων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο ρόλος του σχολείου, πέραν από τα πιο πάνω, θα πρέπει να αφορά και στη διαμόρφωση τέτοιων στάσεων ή συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν το Δημοκρατικό Πολίτη", τόνισε.

    [02] Ο Πισσαρίδης σε Ατυπο Συμβούλιο στη Λευκωσία

    Ο Κύπριος Νομπελίστας, Καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης θα συμμετάσχει στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία 4-5 Οκτωβρίου. Οι συζητήσεις των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ θα επικεντρωθούν στον κεντρικό ρόλο της εκπαίδευσης για την υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

    Ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης θα συζητήσει με τους Υπουργούς σχετικά με τη διασύνδεση εκπαίδευσης και οικονομικών επιδόσεων - ένα θέμα που επισημάνθηκε στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Η εκπαίδευση με μια ματιά», από την οποία προκύπτει ότι ένας Ευρωπαίος απόφοιτος πανεπιστημίου μπορεί να αναμένει ένα καθαρό κέρδος περίπου 140 000 ευρώ στο σύνολο του επαγγελματικού του βίου, ενώ τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την τριτοβάθμια εκπαίδευση για το δημόσιο λόγω αυξημένων φορολογικών πληρωμών και άλλων αποταμιεύσεων είναι περίπου τριπλάσια από τις δημόσιες δαπάνες.

    Οι Υπουργοί θα εξετάσουν επίσης τις συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου της Επιτροπής για τον αλφαβητισμό, που παρουσιάστηκαν στο κοινό τον προηγούμενο μήνα. Εκθεση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα έδειξε ότι ένας στους πέντε 15χρονους νέους, καθώς επίσης και σχεδόν 75 εκατομμύρια ενήλικοι, δεν διαθέτουν τις βασικές δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, γεγονός που δυσχεραίνει για αυτούς την εξεύρεση εργασίας και αυξάνει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    [03] Μαυρογιάννης: Η Κυπριακή Προεδρία θα κάνει το παν για σύγκλιση στο ΠΔΠ

    Η Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα κάνει το παν για να συμβάλει ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και αυτό μπορεί να γίνει με τη στενή συνεργασία όλων, δήλωσε ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους στις Ημέρες Μελέτης της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Συμμαχίας (GUE/NGL), που φιλοξενεί το ΑΚΕΛ και διεξάγονται για δεύτερη ημέρα σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

    Στο σημερινό κόσμο, είπε, δεν υπάρχει από μηχανής θεός, αλλά απαιτείται συνεργασία για να εξεύρουμε τα εργαλεία για να εφαρμόσουμε τις φιλοδοξίες μας, κι αυτά τα εργαλεία είναι το ΠΔΠ. Βασικός άξονας της πολιτικής της Κυπριακής Προεδρίας είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης όχι μόνο μέσα από το πρίσμα των αριθμών, αλλά κυρίως μέσα από τις ανάγκες των ανθρώπων, συνέχισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και της κεντρικής διοίκησης.

    Ο Κύπριος Υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, μέχρι το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Νοέμβριο για το ΠΔΠ να έχουν προετοιμάσει το έδαφος, ώστε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι και οι αρχηγοί κρατών να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση. Υπάρχει, συνέχισε, μια σύγκρουση απόψεων μεταξύ των χωρών που είναι καθαροί συνεισφορείς και των υπολοίπων συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις πρώτες χώρες να θέλουν περιορισμό των δαπανών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 3 October 2012 - 16:39:09 UTC