Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Μάλτα συμμερίζεται τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας
  • [02] Πρώτη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου ΕΕ στην Κύπρο
  • [03] O Υπ. Συγκοινωνιών στο Συμβούλιο Μεταφορών της ΕΕ
  • [04] Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στην Υγεία

  • [01] Η Μάλτα συμμερίζεται τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας

    Η Μάλτα συμμερίζεται το στόχο που έχει θέσει η Κύπρος: Προς Μια Καλύτερη Ευρώπη, στη βάση της θεμελιώδους αρχής για αλληλεγγύη και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάπτυξη είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι, στη Βαλέτα όπου εκτελεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην εναρκτήρια του δήλωση, είπε ότι είχαν «μια καρποφόρα και παραγωγική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και με χαρά σημειώνω ότι η Κύπρος και η Μάλτα έχουν κοινές θέσεις στα θέματα που έχουν συζητηθεί».

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ανασκόπησαν τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις και «συμφωνήσαμε να τις εμβαθύνουμε περαιτέρω σε όλους τους τομείς, ενώ ταυτόχρονα εντοπίσαμε νέους τομείς συνεργασίας».

    Συζήτησαν, επίσης, τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα ενόψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που αρχίζει τον Ιούλιο του 2012 όπου και παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον Πρωθυπουργό και αντάλλαξαν απόψεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τη διαδικασία διεύρυνσης.

    Η Μάλτα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «συμμερίζεται το στόχο που έχει θέσει η Κύπρος: Προς Μια Καλύτερη Ευρώπη, στη βάση της θεμελιώδους αρχής για αλληλεγγύη και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάπτυξη. Εχουμε συμφωνήσει να εργαστούμε μαζί προς αυτή την κατεύθυνση».

    Η Κυπριακή Προεδρία, ανέφερε, θα επιδιώξει, επίσης, να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονες της και να εργαστεί για την ενδυνάμωση της ΕΕ παγκοσμίως.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και ``εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση και βία στη θερμή περιοχή μας. Επηρεαζόμαστε από τα γεγονότα στην περιοχή μας και εύχομαι η «αραβική άνοιξη» να αποτελέσει πραγματική άνοιξη και θα εργαστούμε με τους γείτονες μας προς αυτή την κατεύθυνση``, είπε.

    Σε σχέση με την κρίση στην ευρωζώνη είπε, «συμφωνήσαμε ότι η αντίδραση μας θα πρέπει να καθοδηγείται από κοινωνική ευαισθησία, θα πρέπει να οδηγήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση και ταυτόχρονα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Ιδιαίτερα, πρέπει να δοθεί σημασία στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας».

    Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε στον Πρωθυπουργό ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Πρέπει, ανέφερε, να αποδείξει έμπρακτα τη βούληση της για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    Υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, «η Κύπρος θα λειτουργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής και θα συνεχίσει να εξετάζει με αντικειμενικό τρόπο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Την ίδια ώρα θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την Προεδρία μας».

    Για το Κυπριακό, είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Γκόνζι για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε τη δέσμευση για επίτευξη λύσης που θα εγγυάται ένα ειρηνικό μέλλον, με ευημερία για όλους τους Κύπριους, στη βάση μια διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από πλευράς της Τουρκίας, οι προσπάθειες μας για επίτευξη λύσης δεν έχουν ευοδωθεί. Επιπρόσθετα, η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει μετακινηθεί από τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και προωθεί λεγόμενο Σχέδιο Β΄ για λύση δύο κρατών».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι χρειάζεται η πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελούν προκλήσεις κατά της ΕΕ στο σύνολό της.

    Ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Μάλτας για τη θέση αρχών διαχρονικά και την αμέριστη υποστήριξη της στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Συζήτησαν, επίσης, τις εξελίξεις αναφορικά με τις ενέργειες μας σε σχέση με την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, καθώς και τις απαράδεκτες τουρκικές απειλές και προκλήσεις οι οποίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

    «Για μια ακόμη φορά επανέλαβα την ισχυρή μου πεποίθηση ότι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή», είπε.

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Μάλτας ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησε την ατζέντα και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Όπως είπε «είμαστε σε πλήρη συμφωνία σε ό,τι αφορά τα θέματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Γκόνζι προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη, δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα».

    Είπε ακόμη ότι οι συζητήσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα συνεχιστούν και τις επόμενες βδομάδες.

    Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησαν, επίσης, το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, την πολιτική νότιας γειτονίας και ιδιαίτερα την κατάσταση στη βόρειο Αφρική.

    Ερωτηθείς πώς μπορεί η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι Κύπρος και Μάλτα μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως «δεν είμαστε ρατσιστές», εντούτοις το πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση είναι σοβαρό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Η Προεδρία μας θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας υπογράμμισε ότι χρειάζεται ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η παγκοσμιοποίηση είχε ως αντίκτυπο την οικονομική ύφεση και πρόσθεσε ότι τα μεγάλα κράτη επηρεάζουν τα μικρότερα. Πρόσθεσε ότι μέσω της ανάπτυξης μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, καθώς, όπως είπε, και μέσα από τη λήψη μέτρων που ωστόσο δεν θα επηρεάζουν δυσμενώς τον απλό άνθρωπο.

    Κληθείς να πει σε ποιους τομείς θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία Κύπρου και Μάλτας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της γεωργίας.

    Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας και στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό, ξεναγήθηκε στους κήπους Barrakka, της Βαλέτα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο αργά το απόγευμα.

    [02] Πρώτη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου ΕΕ στην Κύπρο

    Ο αυξημένος ρόλος των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης της ΕΕ εν μέσω των οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας των νέων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στις 7 και 8 Ιουνίου, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου.

    Σε διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε μετά το περάς της συνάντησης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού δήλωσε ότι οι πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης αποκτούν αυξημένη σημασία, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αυξηθεί η αποδοτικότητά τους και η συμβολή τους στην επίλυση των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη. Παρών στην συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pierre Mairesse, ο οποίος ανέφερε ότι η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η υποχρεωτική παιδεία είναι τα κλειδιά για την μελλοντική ανάπτυξη και απασχόληση, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

    Η κ. Στυλιανού, η οποία προήδρευσε της συνάντησης, ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση των αποτελεσμάτων στου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στα πλαίσια των συστάσεων της Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν στις 30 Μαΐου για κάθε κράτος μέλος και οι οποίες στοχεύουν στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Επίσης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η ανάγκη για βελτίωση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των ομάδων εργασίας που συγκροτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης.

    Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκε η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς πολλές δραστηριότητες είναι κοινές. Η κ. Στυλιανού είπε ότι κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα στις κοινές δραστηριότητες του ΟΟΣΑ και της Επιτροπής.

    [03] O Υπ. Συγκοινωνιών στο Συμβούλιο Μεταφορών της ΕΕ

    Στην υιοθέτηση από την Κύπρο της νομοθεσίας περί Προστασίας Κυπριακών Πλοίων από Πράξεις Πειρατείας και άλλες Παράνομες Πράξεις, αναφέρθηκε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, στη διάρκεια της συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

    Ο κ. Φλουρέντζου επεσήμανε ότι η Κύπρος, ως ένα από τα μεγαλύτερα νηολόγια της ΕΕ, προχώρησε στην υιοθέτηση της εν λόγω νομοθεσίας αντιλαμβανόμενη αφενός τη σημασία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αφετέρου τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις από τις καταλήψεις πλοίων. Πρόκειται, υπογράμμισε, ο Υπουργός «για ένα πρωτοπόρο και δραστικό μέτρο που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην καταπολέμηση της μάστιγας της πειρατείας κατά τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό».

    O Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων αναφερόμενος στη συνέχεια στις δραστηριότητες που θα αναλάβει η Κύπρος κατά την Προεδρία της, παρουσίασε την πρωτοβουλία για την «επανεργοποίηση» της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, η ανάδειξη της οποίας αποτελεί μέρος των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός επεσήμανε ότι για την ανάδειξη της εν λόγω πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί Άτυπη Υπουργική Συνάντηση στην Κύπρο στις 8 Οκτωβρίου 2012, κατά την οποία θα υιοθετηθεί η «Διακήρυξη της Λεμεσού», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    [04] Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στην Υγεία

    Τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της Υγείας παρουσίασε την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος είπε πως το Υπουργείο του είναι πανέτοιμο να αναλάβει αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Όπως ανέφερε ο κ. Μαλάς, το Υπουργείο Υγείας μέσω του προγράμματός του, θα προωθήσει δράσεις για την προστασία και την προαγωγή της υγείας των Ευρωπαίων Πολιτών για μια «Καλύτερη Ευρώπη».

    Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Μαλάς είπε το Υπουργείο του είναι αρμόδιο για την Προεδρία του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO Υγείας) και των αντίστοιχων Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου, την ομάδα Εργασίας Δημόσιας Υγείας, την ομάδα Εργασίας Δημόσιας Υγείας Υψηλού Επιπέδου, την ομάδας Εργασίας Φαρμακευτικών Προϊόντων και Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και την ομάδα Εργασίας Τροφίμων.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα των συζητήσεων των εν λόγω ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου διακρίνονται σε νομοθετικές Πράξεις, προτάσεις οι οποίες θεσπίζουν νομοθεσίες, όπως αποφάσεις, οδηγίες, κανονισμοί, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις, που είτε προκύπτουν από τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ είτε κληρονομούνται από προηγούμενες Προεδρίες (κληρονομηθείσα διάταξη) και μη- νομοθετικές Δραστηριότητες, προτάσεις δηλαδή που δεν θεσπίζουν νομοθεσία, όπως συμπεράσματα Συμβουλίου, εκθέσεις και σχέδια δράσης.

    Σε σχέση με τη δωρεά και τη μεταμόσχευση Οργάνων, ο κ. Μαλάς είπε πως το Υπουργείο του, «εστιάζοντας στο γεγονός ότι η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί μία πράξη αλτρουισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη έλλειψη ανθρώπινων οργάνων για σκοπούς μεταμόσχευσης στην Ευρώπη, στοχεύει κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, στην ανάδειξη του θέματος της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων σε κοινοτικό επίπεδο, κυρίως μέσω της πρόσκλησης για συντονισμένες ενέργειες στον τομέα αυτό».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 June 2012 - 15:29:10 UTC