Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβέρνηση: Σοβαρή η πιθανότητα να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό
  • [02] Δεν απεμπολούνται εθνικές επιδιώξεις για το ΠΔΠ, λέει ο Μαυρογιάννης
  • [03] Η Κυβέρνηση έτοιμη για συζήτηση για την Αμμόχωστο
  • [04] Ο Πρόεδρος εγκαινίασε το αρχείο του ΡΙΚ

  • [01] Κυβέρνηση: Σοβαρή η πιθανότητα να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό

    Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Κύπρος να απευθυνθεί στο Μηχανισμό Στήριξης, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης, διευκρινίζοντας ότι αν τελικά κάτι τέτοιο υλοποιηθεί, θα γίνει για στήριξη του τραπεζικού συστήματος και όχι για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Την ίδια ώρα ο κ. Χριστοφίδης άσκησε κριτική σε ορισμένους οι οποίοι αναπτύσσουν μια παραφιλολογία σε σχέση με τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση, με στόχο όπως είπε, να προκαλέσουν πανικό για να εξωθήσουν την Κυβέρνηση στη λήψη αντιλαϊκών και επιβλαβών μέτρων.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης μίλησε για κακόβουλη προσπάθεια να συνδεθεί η λήψη των μέτρων με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος με την πιθανότητα να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό για στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

    «Η Κύπρος δεν θα απευθυνθεί στο Μηχανισμό γιατί θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 2.5 ή 3 τοις εκατό το οποίο βρίσκεται μάλιστα εντός των κριτηρίων του Μααστρίχτ, εάν τελικά απευθυνθούμε –και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο-θα είναι για τη στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος», σημείωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε ότι αυτοί που προσπαθούν να πείσουν τον κυπριακό λαό ότι είναι είτε το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, είτε το ύψος του δημόσιου χρέους που οδηγεί σε ένταξη στο Μηχανισμό, και όχι η ανάγκη στήριξης του τραπεζικού συστήματος, «ή δεν γνωρίζουν ή δεν λένε την αλήθεια».

    Κατηγόρησε επίσης κάποιους ότι «θέλουν να φορτώσουν και αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα με τις τράπεζες, στην Κυβέρνηση και ταυτόχρονα ενδεχομένως να αποκρύψουν τις ευθύνες εκείνων που πραγματικά ευθύνονται για την κατάσταση».

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμη ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το πώς θα εξευρεθούν άλλες λύσεις, πέρα από τη στυγνή λιτότητα και τις συνεχείς περικοπές, λύσεις που θα στηρίζονται στην ανάπτυξη, «είναι παράδοξο κάποιοι εδώ στην Κύπρο να προσπαθούν να επιβάλουν αποτυχημένες συνταγές, να επιβάλουν ‘συνταγές Ελλάδας' και για την Κύπρο».

    «Η Κυβέρνηση με πολλή σοβαρότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και την ελληνική οικονομία. Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται η συμβολή όλων, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες», σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο να αντληθούν, μέχρι το τέλος του μήνα, τα χρήματα για στήριξη των τραπεζών ώστε η Κύπρος να μην αναγκαστεί να απευθυνθεί στο Μηχανισμό, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι γίνονται διάφορες προσπάθειες αλλά «η πιθανότητα να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα ένεκα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την υπερβολική έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, είναι μία σοβαρή πιθανότητα, γίνονται όμως και άλλες προσπάθειες, για εξεύρεση και δανεισμό από κάπου αλλού».

    Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει σχεδιασμός για τα κυπριακά ομόλογα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε θετικά, σημειώνοντας όμως ότι αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πει περισσότερα.

    «Εκείνο για το οποίο θέλω να είμαι ξεκάθαρος είναι ότι υπάρχει ένας πιο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, εκτός από το πώς στηρίζουμε τις τράπεζες σήμερα, για την κυπριακή οικονομία και επιτρέψετε μου αυτή τη στιγμή να μην μπω σε αυτή τη συζήτηση», σημείωσε.

    Για το πώς πιστεύει η Κυβέρνηση ότι μπορεί η Κύπρος να επανέλθει στις διεθνείς αγορές, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι με μία σωστή στήριξη του τραπεζικού συστήματος που θα επιλύει το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας αυτή τη στιγμή, όπως απεικονίζεται και σε όλες τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης και με τους δημοσιονομικούς δείκτες περί το τέλος του χρόνου, με έλλειμμα κάτω του τρία τοις εκατό-που προβλέπονται για περίοδος ανάπτυξης και όχι οικονομικής κρίσης-«θα μπορούμε να πείσουμε τους πάντες και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε».

    Σε σχόλιο αν η Κυβέρνηση δεσμεύεται τελικά από τους δείκτες του Μαάστριχτ και όχι από τις δεσμεύσεις του προηγούμενου ΥΠΟΙΚ ενώπιον και του Eurogroup για 2,5 τοις εκατό έλλειμμα, o κ. Χριστοφίδης είπε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση και μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη βδομάδα.

    Σημείωσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το έλλειμμα να είναι στο 2,5 % και αν τελικά δεν είναι ακριβώς σε αυτό το ποσοστό αλλά κάτω από το 3% , εντός των δεικτών Μαάστριχτ, στα πλαίσια αυτής της πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ενώ στο ίδιο το σύμφωνο σταθερότητας υπάρχει πρόνοια ότι σε περιόδους ύφεσης μπορεί να υπάρξει μικρή απόκλιση από τους αρχικούς στόχους, «δεν νομίζω ότι κανένας ειδικός θα ισχυριστεί ότι αυτό είναι καταστροφή για μια οικονομία».

    «Αυτό έχουμε πει, εμάς ο στόχος μας είναι – εξού και θα πάρουμε τα μέτρα τα επιπρόσθετα - να είμαστε στο δυόμιση τοις εκατό ή πολύ κοντά σε αυτό, αλλά να μην δίδουμε την εντύπωση ότι αν δεν είμαστε δυόμιση και είμαστε λίγο πάνω, χάθηκε το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και αυτό είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Παρασκευή στη δημοσιογραφική του διάσκεψη», σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτά «δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγούν στο να φορτωθούν τα βάρη στον απλό άνθρωπο, δεν πρέπει να ακολουθούν τη λογική των συνεχών περικοπών και της στυγνής λιτότητας που θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής ύφεσης, όπως έχει συμβεί στην Ελλάδα και αλλού».

    Ανέφερε ότι τα όποια μέτρα, πρέπει να σέβονται τον κοινωνικό διάλογο και κάλεσε όλους όσοι μιλούν για τα μέτρα, να είναι συγκεκριμένοι.

    «Όλοι να πουν στο λαό τι θέλουν να εφαρμόσουν, μήπως κάποιοι μιλώντας για μέτρα εννοούν αποκοπές μισθών, κατάργηση της ΑΤΑ, αποκοπή των συντάξεων, συνεχή επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση κοινωνικών παροχών; Εάν αυτά εννοούν, να βγουν και να μιλήσουν καθαρά στο λαό, πρέπει να σταματήσει η γενική και αόριστη κριτική περί μη λήψης μέτρων», ανέφερε.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης, θα είναι μέτρα κοινωνικά ισορροπημένα, που θα δίδουν και μια προοπτική ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία.

    [02] Δεν απεμπολούνται εθνικές επιδιώξεις για το ΠΔΠ, λέει ο Μαυρογιάννης

    Η Κυπριακή Προεδρία καλείται να διαδραματίσει τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή κατά τη διαπραγμάτευση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, όμως η Κύπρος έχει τις δικές της εθνικές επιδιώξεις, τις οποίες θα προσπαθήσει να πετύχει, ανέφερε ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΠΔΠ την επταετή περίοδο 2014-2020, η Κύπρος δεν αναμένεται να βγει κερδισμένη σε κάποιον τομέα, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ πρόσθεσε ότι ίσως καταστεί εφικτή η διατήρηση των επιπέδων χρηματοδότησης για την ΚΑΠ, αναφορικά με τις άμεσες πληρωμές και την αγροτική ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2011, το ύψος του ΠΔΠ είναι της τάξης των 1.025 δις ευρώ ή το 1,05 του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) του συνόλου της ΕΕ, ενώ αν προστεθεί το σύνολο των χρηματοδοτικών μέσων που δεν περιλαμβάνονται στο ΠΔΠ, τότε φτάνει στο 1,11% του ΑΕΕ.

    Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι το ΠΔΠ αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η Κυπριακή Προεδρία και πρόσθεσε ότι η Ενωση στο σύνολό της φιλοδοξεί να κλείσει το ζήτημα προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

    [03] Η Κυβέρνηση έτοιμη για συζήτηση για την Αμμόχωστο

    Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει για την Αμμόχωστο στη βάση της συγκεκριμένης πρότασης που έχει υποβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης σχολιάζοντας δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για το θέμα.

    «Ο κ. Ερογλου είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει σε σχέση με την Αμμόχωστο, εμείς είμαστε επίσης έτοιμοι, έχουμε υποβάλει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση η οποία προνοεί την επιστροφή της περίκλεισης περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους, το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ, βεβαίως η πόλη θα ανοίξει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και την ίδια στιγμή είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε άνοιγμα αριθμού κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας», σημείωσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι «τέτοιου είδους βήματα σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όχι μόνο θα σώσουν την πόλη και θα δώσουν την ευκαιρία στους νόμιμους κατοίκους να επιστρέψουν στις περιούσιες τους, αλλά την ίδια στιγμή θα δημιουργήσουν μια τεράστια δυναμική για την ίδια τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι τέτοιου είδους βήματα, θα βελτιώσουν αισθητά το κλίμα, προσθέτοντας ότι μπορεί να αποτελέσει η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων ένα χώρο όπου πραγματικά Ε/κ και Τ/κ θα συνεργάζονται, και την «πρόβα τζενεράλε» για την συνολική λύση του Κυπριακού.

    [04] Ο Πρόεδρος εγκαινίασε το αρχείο του ΡΙΚ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε για προσπάθεια παραχάραξης της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου από συγκεκριμένους κύκλους, ενώ έκανε λόγο και για πολιτικές, οι οποίες είχαν και έχουν ως στόχο τη φίμωση, την υπόσκαψη και την ποδηγέτηση του ΡΙΚ και του έργου του.

    Ο Πρόεδρος τέλεσε τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του Αρχείου του ΡΙΚ, στο οποίο φιλοξενείται πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

    Οπως ανέφερε το αρχείο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές ιστορικές στιγμές του λαού μας, όπως είναι οι κοινωνικοί αγώνες, οι αγώνες κατά της αποικιοκρατίας για ελευθερία, η ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, τα γεγονότα του προδοτικού πραξικοπήματος και η Αντίσταση, η βάρβαρη τουρκική εισβολή και η κατοχή. Περιλαμβάνει υλικό από τη διεθνή παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πορεία μας προς στην ΕΕ.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας η συνολική δαπάνη για το έργο ανέρχεται σε 4.9 εκ. και αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση, όπως είπε, «της βούλησης του κράτους να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες που καταβάλλει η δημόσια ραδιοτηλεόραση για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 5 June 2012 - 17:29:09 UTC