Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φίλιπ Κρίστοφερ: Απογοήτευση από τη στάση Ομπάμα-Μπάιντεν
  • [02] Σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο μεταβαίνει η ΥΠΕΣ
  • [03] Δεσμεύσεις Υπ. Εργασίας για άτομα με αναπηρίες
  • [04] Εννέα μετάλλια η Κύπρος στο τραπ στους Πανελλήνιους

  • [01] Φίλιπ Κρίστοφερ: Απογοήτευση από τη στάση Ομπάμα-Μπάιντεν

    Περισσότεροι από 100 ομογενείς ηγετικοί παράγοντες από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, θα συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουνίου, για το 28ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας για την Κύπρο (συνέδριο της ΠΣΕΚΑ). Οι παράγοντες της ομογένειες θα έχουν συναντήσεις με περισσότερα από 40 επιφανή μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, που ηγούνται σημαντικών επιτροπών του Κογκρέσου που ασχολούνται με το Κυπριακό και άλλα εθνικά θέματα.

    Σε σύντομη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία διοργάνωσης του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα) Φίλιπ Κρίστοφερ, εκφράζει την απογοήτευση της ΠΣΕΚΑ για την πολιτική της Κυβέρνησης Ομπάμα στο Κυπριακό, καθώς αναμένονταν περισσότερα.

    Στο συνέδριο, ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ, θα παρευρεθούν ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, οι Δήμαρχοι Κερύνειας και Λευκονοίκου, Ελληνοκαναδοί βουλευτές, Βρετανοί βουλευτές φίλοι της Κύπρου κ.α.

    Το φετινό συνέδριο πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού έχουν σταματήσει, εξαιτίας της άρνησης της τουρκικής πλευράς να συνομιλήσει μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, κάτι που θα εγείρουν οι αντιπρόσωποι στους Αμερικανούς συνομιλητές τους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ.

    Το κυρίαρχο ωστόσο στοιχείο που θα προβληθεί είναι οι γεωστρατηγικές αλλαγές που συντελούνται στην Αν. Μεσόγειο, μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και η νέα σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα τιμηθεί και η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) για τη συμβολή της στην ανάπτυξη των Κυπρο-Ισραηλινών σχέσεων.

    Ακολουθεί ολοκληρωμένη η συνέντευξη.

    Ερ. Ποια τα βασικά σημεία του προγράμματος του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ;

    Απ. Ο πρώτος στόχος είναι να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους βουλευτές, γερουσιαστές και μέλη της κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή και τον εποικισμό της Κύπρου. Σήμερα υπάρχει μία νέα δυναμική κι αυτή αφορά στην ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και οι πρόσφατες συμφωνίες και συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

    Η νέα αυτή δυναμική φέρνει την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή και το Αμερικανο-Ισραηλινό λόμπυ (AIPAC) πλησιέστερα σε μας. Μέλη του AJC θα βρίσκονται στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και για πρώτη φορά θα κάνουν λόμπυ μαζί μας. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να μεταβάλει την πάγια αμερικανική πολιτική, που στα τελευταία 38 χρόνια κλίνει υπέρ της Τουρκίας.

    Είμαστε ευτυχείς που θα συμμετάσχουν οργανισμοί απ' όλη την Αμερική, ενώ βουλευτές από τον Καναδά και τη Βρετανία θα συνοδεύουν τις αντίστοιχες αποστολές. Την κυπριακή Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και επιπρόσθετα θα παρευρεθούν οι Δήμαρχοι Αμμοχώστου, Κερύνειας, Λευκονοίκου και αντιπροσωπεία του δήμου Μόρφου.

    Θεωρώ σημαντική την παρουσία εκπροσώπων των κατεχομένων μας δήμων, διότι στις επαφές μας θα ζητήσουμε από τα μέλη του Κογκρέσου να αντιληφθούν ότι οι δήμαρχοι αυτοί εκπροσωπούν τους πρόσφυγες που διώχθηκαν διά της βίας από τις περιουσίες τους.

    Είμαστε σε χρονιά προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ κι αυτό μας δίδει την ευκαιρία να παίξουμε το χαρτί μας. Εχουμε προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κ. Πράιμπους (ελληνικής καταγωγής), που θα παρευρεθεί και θα ακούσει τις απόψεις μας. Εχουμε προσκαλέσει και τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ, δεν γνωρίζουμε ωστόσο αν θα παρευρεθεί, αλλά θα έλθουν κάποιοι σύμβουλοί του για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Αναμένουμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου θα είναι αμφίρροπο και πιθανόν σε πολιτείες όπως η Φλώριδα και το Οχάιο, οι ελληνικές κοινότητες να μπορέσουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του προέδρου.

    Ερ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα που παρευρέθηκε το 2007 στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, έδωσε αρκετές υποσχέσεις. Από την είσοδό του στο Λευκό Οίκο λίγοι ομογενείς είχαν και την ευκαιρία να τον συναντήσουν. Παρότι η πολιτική του στα θέματά μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητική, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και θετική. Δε νομίζετε πως σε μία χρονιά εκλογών θα έπρεπε να υπήρχε υψηλόβαθμη εκπροσώπηση της αμερικανικής Κυβέρνησης;

    Απ. Προσπαθούμε να έχουμε μαζί μας τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν ή το σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τόνι Μπλίνκεν. Είμαστε απογοητευμένοι με την παρούσα Κυβέρνηση. Βασικά διατήρησε το στάτους κβο, προσφέροντας την ίδια ρητορική, πως δεν θα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος κι όντως το τήρησαν. Η αμερικανική θέση για προστασία της πλατφόρμας άντλησης αερίου είναι θετική, κυρίως και γιατί αφορά στην Noble, που είναι αμερικανική εταιρεία.

    Το γεγονός όμως ότι ο Ομπάμα έχει ασπαστεί τον Ερντογάν και θεωρεί την Τουρκία παράδειγμα δημοκρατίας για τον Ισλαμικό κόσμο, μας απογοητεύει, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στον κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ούτε τις πολυάριθμες παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών, μειονοτικών δικαιωμάτων και την ασέβεια στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθερία του Τύπου.

    Εχουμε την Ελίζαμπεθ Ράνταλ (διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας) να ελέγχει την κατάσταση. Προσωπικά είμαι απογοητευμένος και από τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπιντεν. Τα έλεγε έξω από τα δόντια ως γερουσιαστής κι ήταν πρωταθλητής για την Κύπρο. Ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σιωπά και περιορίζεται να λέγει πως δεν έχει την ισχύ να καθορίζει την εξωτερική πολιτική.

    Αυτά είναι βασικά τα ζητήματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο, το οποίο μας δίδει την ευκαιρία να τα εκθέσουμε στην Κυβέρνηση. Με ικανοποιεί παράλληλα το γεγονός της παρουσίας της νεότερης γενιάς.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου πρόκειται να παρουσιαστούν ψηφίσματα που θα προωθηθούν για υιοθέτηση από το Κογκρέσο, τα οποία αφορούν τον εποικισμό της Κύπρου. Ο αριθμός των εποίκων κυμαίνεται μεταξύ 350.00 – 500.000 κι η παρουσία του αλλάζει ολόκληρη τη δυναμική της λύσης του Κυπριακού. Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν πλέον μικρή μειοψηφία κι αυτοί που αποφασίζουν είναι οι Τούρκοι στρατηγοί, καθιστώντας τις διακοινοτικές συνομιλίες χάσιμο χρόνου.

    Ερ. Το Φεβρουάριο διεξάγονται στην Κύπρο οι προεδρικές εκλογές κι από τις συζητήσεις που γίνονται κάποιοι εγείρουν θέμα διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Απ. Διατηρούσα πάντοτε τις απόψεις μου για το θέμα αυτό και με υπηρηφάνεια δηλώνω ότι ήμουν από τους πρωτοπόρους. Παρότι ως πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ πάντοτε αγκάλιαζα τις θέσεις των κυπριακών κυβερνήσεων, δήλωνα ταυτόχρονα ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι η λύση. Παρότι υπάρχουν κάποιες συμφωνίες, μετά το δημοψήφισμα του 2004 τίποτε δεν ισχύει. Την ίδια στιγμή η Τουρκία δεν έχει ποτέ διαπραγματευθεί καλή τη πίστη για να δημιουργηθεί τέτοια ομοσπονδιακή λύση. Οι προτάσεις της τείνουν να δείχνουν λύση δύο χωριστών κρατών και τους ακούμε να μιλούν για δύο χώρες, δύο λαούς με χωριστές ταυτότητες και δεν δείχνουν καμία πρόθεση να ενωθούμε.

    Παρότι αυτή η κατάσταση είναι απογοητευτική, χαίρομαι που ο κυπριακός λαός έχει επιλογή σ' αυτές τις εκλογές. Να συνεχίσουμε τους άσκοπους διαλόγους των τελευταίων 38 χρόνων ή όχι. Κάποιοι υποψήφιοι λαμβάνουν διαφορετικές θέσεις. Ελπίζω όλοι να δουν την αλλαγή που συντελείται γύρω μας. Κι αυτά τα παγκόσμια γεγονότα θα πρέπει να καθορίσουν την πολιτική μας έναντι της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

    Ερ. Το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ αποτελούσε πάντοτε δυναμικό φόρουμ για όλα τα ελληνικά εθνικά θέματα, όπως και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Μητρόπολη του Σικάγο, φαίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι της Εκκλησίας ακολουθούν διαφορετική ατζέντα.

    Απ. Μιλώντας περί θρησκευτικών ελευθεριών δεν περιοριζόμαστε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά μιλούμε και για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου περισσότερες από 500 εκκλησίες μας έχουν καταστραφεί. Επιπρόσθετα, εγώ ποτέ δεν συμφώνησα να τιμηθεί ο Μπαγίς από τους Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι Τούρκοι ξέρουν να κάνουν τις δημόσιες σχέσεις τους και μάλιστα αν επέτρεπαν στην επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης θα προκαλούσαν ένα μεγάλο σόου δημοσίων σχέσεων. Όμως νομίζω δεν ήταν έτοιμοι για συμβιβασμούς, όχι απλά σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό πρέπει να το δουν ξεκάθαρα και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

    Σε σχέση με την επίσκεψη Νταβούτογλου στο Σικάγο, αντιλαμβάνομαι την τακτική των Τούρκων να παρουσιαστούν ως προασπιστές των θρησκευτικών ελευθεριών. Κι ο Νταβούτογλου με την επίσκεψη επιχείρησε να δείξει πως νοιάζεται για το θέμα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η έμφαση του συνεδρίου θα είναι η Κύπρος, αλλά ταυτόχρονα, όπως πάντα θα προωθήσουμε τα εθνικά θέματα για τα οποία αγωνιζόμαστε, όπως το Μακεδονικό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ας μην επιτρέψουμε αυτή η επίσκεψη να μας διχάσει γιατί πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι.

    Όμως, είναι πολύ εύκολο για ένα βουλευτή ή γερουσιαστή να υπογράψει επιστολή υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών του Πατριαρχείου. Αυτό όμως που έχει βαρύνουσα σημασία είναι η προθυμία του να υπογράψει ψήφισμα ή επιστολή ζητώντας την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο. Και τέτοια ψηφίσματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ.

    [02] Σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο μεταβαίνει η ΥΠΕΣ

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τρίτη η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, όπου θα έχει επαφές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) για ενδυνάμωση της συνεργασίας της επικείμενης κυπριακής Προεδρίας και του ΕΚ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, προς το σκοπό αυτό η Υπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με εισηγητές εκθέσεων για προτάσεις νομοθετημάτων που αφορούν τις αρμοδιότητες της ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη συνέχεια, η κ. Μαύρου θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου.

    Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνει θέματα ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο, όπως η εφαρμογή του κοινού πλαισίου για ειλικρινή και έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που υφίστανται ιδιαίτερες πιέσεις λόγω μικτών μεταναστευτικών ροών, το θέμα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, καθώς και οι Συμφωνίες Επανεισδοχής.

    [03] Δεσμεύσεις Υπ. Εργασίας για άτομα με αναπηρίες

    Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και των σημερινών οικονομικών δεδομένων, για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρίες, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    Σε χαιρετισμό της σε Επιστημονική Ημερίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναγνωρίζουμε την υποχρέωση μας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας, απαλλαγμένης από κάθε είδους διάκριση για τα άτομα με αναπηρίες και δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, αλλά και στα πλαίσια των σημερινών οικονομικών δεδομένων, για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρίες, ανεξαρτήτως του είδους και του βαθμού της αναπηρίας του»ς.

    Η Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «η καταπολέμηση των διακρίσεων στον επαγγελματικό τομέα, η προώθηση κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης για όλα τα άτομα με αναπηρίες, η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα και η επίτευξη προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς της ζωής τους, βρίσκονται στους άμεσους στόχους του Υπουργείου μας στα πλαίσια των στοχευμένων πολιτικών μας για τα άτομα με αναπηρίες».

    Αναφέρθηκε στο νόμο της ποσόστωσης που ψηφίστηκε το 2009 και αφορά στην πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 10%, εκφράζοντας τη θέση ότι «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση όλων των ατόμων με αναπηρία».

    [04] Εννέα μετάλλια η Κύπρος στο τραπ στους Πανελλήνιους

    Εννέα μετάλλια (4 χρυσά, 4 αργυρά, κι ένα χάλκινο) έφεραν στην Κύπρο από το «Κύπελλο Μάχης της Κρήτης», οι Κύπριοι σκοπευτές από τους Πανελλήνιους Αγώνες που διεξήχθησαν στις 2 και 3 Ιουνίου στα Χανιά, που ανέδειξαν το τραπ σε «κυπριακή υπόθεση».

    Όπως ανακοίνωσε η Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου, τους αγώνες διοργάνωσε ο Σκοπευτικός Σύλλογος «Ο ΒΑΡΔΑΣ» Χανίων και τελούσαν υπό την αιγίδα της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και σ' αυτούς προσκλήθηκαν και πήραν μέρος αθλητές από τη Σκοπευτική Οργάνωση Λευκωσίας, που είναι αδελφοποιημένη με τον Σύλλογο των Χανίων, όπως και αθλητές από άλλες σκοπευτικές οργανώσεις της Κύπρου.

    Τα χρυσά μετάλλια κατέκτησαν οι Ανδρέας Μακρής στο τραπ ανδρών, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης στο τραπ εφήβων, Μενέλαος Μιχαηλίδης στο σκητ εφήβων και Κωνσταντία Νικολάου στο σκητ γυναικών. Τα τέσσερα αργυρά κέρδισαν οι Κωνσταντίνος Περικλέους στο σκητ ανδρών, ο Φειδίας Σαββίδης στο τραπ ανδρών, ο Ανδρέας Λοϊζίδης στο τραπ εφήβων και ο Πέτρος Κυρίτσης στο τραπ βετεράνων. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γιώργος Ελληνας στο τραπ ανδρών.

    Στο σκητ, ο Κωνσταντίνος Περικλέους που είχε απέναντι του την Ολυμπιακή Ομάδα της Ελλάδας (Γιώργος Σαλαβαντάκης, Ευθύμιος Μίτας και Νίκος Μαρυρομμάτης) κατάφερε να περάσει δεύτερος στον τελικό με 121/125, ένα δίσκο πίσω από τον Σαλαβαντάκη (122/125), να ισοφαρίσει μαζί του με 145/150 και να χάσει τελικά το χρυσό μετάλλιο σε αγώνα «ξαφνικού θανάτου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 June 2012 - 9:29:08 UTC