Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Η πολιτική εξυγίανσης της οικονομίας δικαιώθηκε
  • [02] Υπάρχουν προτάσεις για επενδύσεις, δηλώνει ο Υπ. Εμπορίου
  • [03] Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμβολή της Κύπρου στο θέμα του νερου
  • [04] Πολλές οι ευκαιρίες για συνεργασία Κύπρου-Αυστραλίας

  • [01] Πρόεδρος: Η πολιτική εξυγίανσης της οικονομίας δικαιώθηκε

    Η πολιτική για στήριξη της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και της εξυγίανσης της οικονομίας, και η απόρριψη της σκληρής λιτότητας δικαιώθηκε πλήρως, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι από την αρχή, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση ακολούθησε τη φιλοσοφία της στήριξης της ανάπτυξης και διαβεβαιώνοντας ότι ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχισθεί όσο αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.

    Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την εσωτερική διακυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Κυβέρνησή του κλήθηκε να διαχειριστεί τη βαθύτερη συστημική κρίση που γνώρισε ο καπιταλισμός και η αξιολόγηση του έργου της πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη αυτό το αναντίλεκτο – όπως είπε – γεγονός.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ποιοτικά και ποσοτικά επιτεύγματα της Κυβέρνησης σε διάφορους τομείς ενώ ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά έκανε στην οικονομία και την ανεργία.

    «Ενώ στο εσωτερικό χλευαστήκαμε και κατηγορηθήκαμε από ορισμένους που μονίμως κριτικάρουν κάθε ενέργεια και απόφαση της Κυβέρνησης, γιατί λειτουργήσαμε με διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που κυριαρχεί στην Ευρώπη, σήμερα εντείνονται οι φωνές και οι απόψεις στην ίδια την Ένωση ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας που δογματικά και κατά αποκλειστικότητα εφαρμόστηκαν». Πολιτικές, είπε, που έβαλαν την ευρωπαϊκή οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, μαζικής ανεργίας και φτώχειας και κοινωνικών αντιδράσεων.

    Δεν είναι τυχαίο, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν είχαμε κοινωνική αναταραχή, απεργίες διαρκείας και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αυτό, πρόσθεσε, οφείλεται στα ισορροπημένα και, υπό τις περιστάσεις, ήπια μέτρα που λάβαμε. Αυτό οφείλεται, είπε, στο ότι ως Κυβέρνηση επιδεικνύουμε κοινωνική ευαισθησία και σεβόμαστε τον κοινωνικό διάλογο και τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία και η ανάγκη που έχει προκύψει για ανακεφαλαιοποίησή τους μετά την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η ανακεφαλαιοποίηση, πρόσθεσε, είναι πρώτιστα θέμα και ευθύνη των ιδίων των τραπεζών, οι οποίες φέρουν μεγάλες ευθύνες γιατί με τις αποφάσεις τους εξέθεσαν σε υπερβολικό ρίσκο τις τράπεζες και κατ' επέκταση την κυπριακή οικονομία. Μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση, συνέχισε, φέρει και η εποπτική Αρχή, η Κεντρική Τράπεζα, «η οποία πλημμελώς άσκησε τον εποπτικό της ρόλο και άφησε τις τράπεζες να εκτεθούν σ' αυτό το μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν».

    Ευθύνες, λοιπόν, υπάρχουν και θα πρέπει να αποδοθούν, σημείωσε. «Τούτη την ώρα βεβαίως, αυτό που προέχει είναι να στηριχθεί η προσπάθεια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα». Η έκδοση διατάγματος για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας είναι απόφαση που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανακεφαλαιοποίηση, ανέφερε. Από την άλλη, είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας και επίλυσης διαχρονικών διαρθρωτικών προβλημάτων, με δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και κοινωνική ευαισθησία, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη.

    Για την κατάσταση της οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι οι στρεβλώσεις της οικονομίας δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της, αλλά πολιτικών που ακολουθήθηκαν για δεκαετίες.

    Προβλήματα όπως το μεγάλο μέγεθος του κρατικού μηχανισμού, το λειτουργικό κόστος αλλά και φαινόμενα κακοδιαχείρισης, η γραφειοκρατία και οι νοοτροπίες που διαμορφώθηκαν μέσα από τις δεκαετίες, τα προνόμια που παραχωρήθηκαν σε ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, η χαμηλή παραγωγικότητα κ.α., ανέφερε, τα οποία με ιδιαίτερη οξύτητα ανέδειξε η παγκόσμια οικονομική κρίση, επιχειρείται να φορτωθούν στην Κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως με πρόσχημα τα κακώς έχοντα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα –και γενικότερα στην οικονομία- δυνάμεις στο εσωτερικό προσπάθησαν να ακυρώσουν κεκτημένα των εργαζομένων και να αλλάξουν το χάρτη των εργασιακών σχέσεων. Επιχειρήθηκε, είπε, η ενοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων για τα προβλήματα της οικονομίας, αλλά έγινε προσπάθεια να στραφούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εναντίον των εργαζομένων του δημοσίου. «Καταβλήθηκε προσπάθεια να δυσφημιστεί το συνδικαλιστικό κίνημα σαν μια από τις πηγές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία, με δηλώσεις του τύπου: «Είναι ο Κυρίτσης και ο Μωυσέως που καθορίζουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» ».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν εκπληρώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους που θέσαμε το 2010 και με τους οποίους είχαμε δεσμευτεί στην ΕΕ και κλείσαμε τη χρονιά εκείνη με δημοσιονομικό έλλειμμα 5.3% από στόχο 6%, όταν κόμματα και πολιτικοί της αντιπολίτευσης προέβλεπαν 7% και 8% έλλειμμα και συνεχώς δήλωναν ότι η Κύπρος θα μπει στο μηχανισμό στήριξης. Προέβλεπαν, επίσης, συνέχισε, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν αρνητικός και πετύχαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1%.

    Το 2008 – 2010 οι δείχτες της οικονομίας, συνέχισε, μαρτυρούν ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, και τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε ως έγκαιρα και στοχευμένα απέδωσαν καρπούς. Ανέφερε ότι στην περίοδο εκείνη η Κύπρος διατήρησε τον 3ο ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και το δημόσιο χρέος είχε αυξηθεί μόνο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με αντίστοιχη αύξηση είκοσι μονάδων στην ευρωζώνη.

    Για το 2011, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τρεις βασικοί λόγοι «όχι μόνο δεν μας επέτρεψαν να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μας, αλλά επιδείνωσαν σοβαρά την κατάσταση της οικονομίας». Πρώτος λόγος, είπε, ήταν η επιδείνωση της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικά της ευρωζώνης, δεύτερος, η παραπέρα επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα και τρίτος «το ατυχές γεγονός της έκρηξης στο Μαρί που πέραν των υλικών ζημιών προκάλεσε την απώλεια ανθρώπινων ζωών, για την οποία εκφράζω για ακόμα μια φορά τη βαθιά μου θλίψη». Η καταστροφή του ηλεκτρικού σταθμού στο Βασιλικό, ανέφερε, κόστισε στην οικονομία περίπου 1% του ΑΕΠ αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε επίσης ότι στις 24 Ιανουαρίου 2012 το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin) των κρατών-μελών της Ε.Ε. έκρινε ότι η Κύπρος «έλαβε αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματος εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί (από το Συμβούλιο)».

    Η Κυβέρνηση, είπε, ακολούθησε τη φιλοσοφία της στήριξης της ανάπτυξης, λέγοντας πως αυτό το χαρακτήρα είχαν τα δύο πρώτα οικονομικά πακέτα, ύψους σχεδόν 0.5 δισεκατομμυρίων, που εξαγγέλθηκαν το Νοέμβριο του 2008 και το Φεβρουάριο του 2009. Παράλληλα, είπε, στηρίξαμε το κοινωνικό κράτος και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Από τις πρώτες αποφάσεις της Κυβέρνησης ήταν για την ενίσχυση των χαμηλομεσαίων συνταξιούχων με την υιοθέτηση του πασχαλινού επιδόματος και του σχεδίου στήριξης των νοικοκυριών των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται και επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, είπε ότι λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων φέτος τον Απρίλιο σε σχέση με τον περσινό είναι μειωμένος κατά 1169 άτομα.

    «Κατηγορηθήκαμε από την αντιπολίτευση ότι αδειάσαμε τα ταμεία του κράτους γιατί, τάχα, δίναμε αβέρτα κοινωνικές παροχές και προβαίναμε σε σπατάλες. Αυτό λέχθηκε και πρόσφατα. Κατ' αρχήν θέλω να τονίσω ότι οι κατηγορίες περί δήθεν σπαταλών δεν ευσταθούν. Το γεγονός ότι στηρίξαμε το κοινωνικό κράτος, αυτό για εμάς αποτελεί τιμή».

    Η αντιπολίτευση, είπε, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι είναι «άστοργη και ανάλγητη», κάνοντας λόγο για αντίφαση στη ρητορική της που ακυρώνει και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της. «Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Και κατά ακρίβεια δεν ισχύει τίποτα». Η Κυβέρνηση, ανέφερε, δείχνει έμπρακτα κοινωνική ευαισθησία και ασκεί κοινωνική πολιτική η οποία βρίσκεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους. Χαρακτηριστικό της ορθολογικής και λελογισμένης κοινωνικής πολιτικής, είπε, είναι ότι προωθήθηκε και υλοποιήθηκε η στόχευση των κοινωνικών παροχών, που ήταν αίτημα όλων των πολιτικών δυνάμεων «έστω κι αν κάποιοι μετά που υλοποιήθηκε αυτό το μέτρο, το χρησιμοποίησαν για να κατηγορήσουν την Κυβέρνηση ότι τάχα είναι αντιλαϊκή».

    «Από τα πλεονάσματα, που ειρήσθω εν παρόδω ήταν συγκυριακά, βρεθήκαμε με ελλείμματα όχι λόγω της άσκησης κοινωνικής πολιτικής», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αλλά λόγω της δραματικής μείωσης των εσόδων, ένεκα της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στη διαφοροποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων.

    Επιπρόσθετα, είπε, τα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης αύξησαν τα έξοδα, λέγοντας ότι το 2009, όταν η ευρωζώνη εισερχόταν σε φάση ύφεσης η ΕΕ είχε ζητήσει τη στήριξη της ανάπτυξης από τα κρατικά ταμεία, ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δεικτών. Σημείωσε δε ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης από τα πλεονάσματα πέρασε στα ελλείμματα, λόγω της επεκτατικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στην οικονομία.

    Ακόμα και σήμερα, είπε, από δημοσιονομικής άποψης, η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πολλές χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ. «Οι σημερινοί δημοσιονομικοί δείχτες της οικονομίας μας είναι καλύτεροι από αυτούς του 2003, όταν δεν υπήρχε κρίση. Χαρακτηριστικά σημειώνω ότι τότε το δημόσιο χρέος της Κύπρου ήταν 70% και το δημοσιονομικό έλλειμμα 6.6%». Δεν μπορεί, συνέχισε, να ισοπεδώνονται τα πάντα και να αναπτύσσεται μια ακατάσχετη κινδυνολογία που τελικά δυσφημίζει την οικονομία της χώρας στο εξωτερικό και προκαλεί πανικό και κακή ψυχολογία στο εσωτερικό, που είναι ό,τι χειρότερο.

    Για την ανεργία, είπε, ότι η δραστική ανατροπή της μπορεί να επέλθει μόνο με σταθερή θετική οικονομική ανάπτυξη, κάτι για το οποίο η Κυβέρνηση εργάζεται οργανωμένα και στοχευμένα. Βάσει των στοιχείων εγγεγραμμένης ανεργίας του Μαρτίου 2012, είπε, ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 37440 άτομα και το 30% των ανέργων είναι μη Κύπριοι. Παρά τα ποσοστά της ανεργίας, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι δημοφιλής προορισμός αναζήτησης εργασίας από κοινοτικές χώρες, σημείωσε.

    Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είπε, ανέπτυξαν προγράμματα και ανέλαβαν συγκεκριμένες ενέργειες προς δύο κυρίως κατευθύνσεις, την υποβοήθηση της ένταξης ανέργων στην απασχόληση και τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

    Αξιοποιώντας πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, τον προϋπολογισμό της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και κοινοτικούς πόρους, παραχωρήσαμε στοχευμένα κίνητρα σε επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων, ανέφερε λέγοντας ότι από το 2009 μέχρι και το τέλος του 2011 τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας πέραν των 8500 ανέργων, με ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς να είναι νέοι μέχρι 25 ετών και άτομα με πανεπιστημιακή μόρφωση.

    Για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ανεύρεσή του «αποτελεί το σημαντικότερο θετικό γεγονός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας», που διανοίγει νέους πρωτόγνωρους για τη χώρα μας ορίζοντες ανάπτυξης σε μια σειρά από τομείς, που πολλοί από αυτούς ξεφεύγουν των γνωστών αναγνωρισμένων πλαισίων και του μέχρι σήμερα παραδοσιακού μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας μας.

    Η ανεύρεση φυσικού αερίου, είπε, είναι αποτέλεσμα των προσεκτικά σχεδιασμένων, ορθά μεθοδευμένων και συγκροτημένων προσπαθειών που άρχισαν εδώ και αρκετά χρόνια, με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης με τους γείτονές μας και είχαν ως αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας με τη Noble Energy International και την απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση που κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα.

    «Η πολιτική που εφάρμοσε η Κυβέρνηση αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και αντιδράσεων και έφερε σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τον ίδιο προσεκτικό τρόπο, την ίδια στοχευμένη και σοβαρή πολιτική, μακριά από μεγαλόστομες διακηρύξεις και δηλώσεις, προχωρούμε με το Β' Γύρο Αδειοδότησης».

    Η Κυβέρνηση, σημείωσε, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαμόρφωσης και καθορισμού ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και όλους τους τομείς του κεφαλαίου ενέργεια.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε ένα εξαιρετικά πιεστικό πρόβλημα με το νερό και το επίλυσε μια για πάντα ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα αφαλατώσεων που είχε μείνει ημιτελές τα προηγούμενα χρόνια. Επιπρόσθετα, με τον ενιαίο φορέα υδάτων ξεπεράσαμε το πρόβλημα του κατακερματισμού εξουσιών και αρμοδιοτήτων και θέσαμε τις προϋποθέσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, εκταμίευσε 67 εκ ευρώ για αποζημιώσεις των αγροτών από την ανομβρία και επιπλέον των 60 εκ ευρώ για μεταφορά νερού από την Ελλάδα.

    Σημείωσε επίσης ότι μετά από συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, η βιωσιμότητα του Ταμείου έχει διασφαλιστεί μέχρι το 2048, χαρακτηρίζοντας σημαντικό στοιχείο τον τακτικό έλεγχο της εξέλιξης του Ταμείου (κάθε 3 χρόνια) για έγκαιρη επισήμανση και διόρθωση πιθανών προβλημάτων.

    Η Κυβέρνηση, συνέχισε, δρομολόγηση την επίλυση του προβλήματος του συνταξιοδοτικού σχεδίου του δημόσιου τομέα και δρομολόγησε την επίλυσή του με την ένταξη όλων των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία, στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τερματίστηκε, πρόσθεσε, η πολιτική πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων έναντι κενών θέσεων, εκτός εξαιρέσεων και από την άλλη, οι έκτακτοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου παραμένουν στη δημόσια υπηρεσία μέχρι συνταξιοδότησης και αξιοποιούνται σε ευρύτερες κατηγορίες προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες και τη μισθολογική τους κλίμακα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το κόστος των γεωργικών χρεών που διευθετήθηκε, κόστισε 35 εκ. ευρώ, δημιούργησε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών και προώθησε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έγινε πράξη από τη σχολική χρονιά 2011-2012, με την σταδιακή εισαγωγή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σε σχολεία προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, καθώς και την εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία.

    Υλοποιήθηκαν, είπε, οι δεσμεύσεις για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 8%, για μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών κατά τμήμα στους 25 μαθητές σε όλες τις τάξεις της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, για επέκταση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας και για εφαρμογή του θεσμού του Υπευθύνου Τμήματος σε όλες τις τάξεις. Λήφθηκε και προωθείται, συνέχισε, η απόφαση για ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2013, όπως και για τη λειτουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε όλες τις Επαρχίες, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

    Στον Πολιτισμό, είπε, υλοποιείται μια πολυδιάστατη πολιτιστική πολιτική, μέσα από την ανάπτυξη νέων πολιτιστικών θεσμών και υποδομών κάνοντας αναφορά στην κατασκευή του νέου Θεάτρου του ΘΟΚ, της θεσμοθέτησης του προγράμματος Ανάπτυξης Νέων Ταλέντων ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία Μουσείου και Αρχείου Λογοτεχνίας.

    Η Κυβέρνηση, συνέχισε, προώθησε και εφάρμοσε σειρά στοχευμένων μέτρων για στήριξη των φοιτητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, ύψους 12 εκ ευρώ, ενώ έκανε λόγο και στη χορήγηση σε όλους τους μαθητές της Β' Γυμνασίου για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Για τους πρόσφυγες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπερδιπλασιάστηκαν τα κονδύλια που αφορούν στα στεγαστικά προγράμματα, αλλά και σε όλα τα άλλα μέτρα κοινωνικής αρωγής, λέγοντας ότι από 72 εκ.ευρώ που κατά μέσο όρο διέθεταν κάθε χρόνο οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την προσφυγική τους πολιτική, η Κυβέρνηση το αύξηση σε 150 εκ.

    Παραχώρησαν, είπε, τίτλους ιδιοκτησίας στους δικαιούχους και οικόπεδο σε πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακή περιουσία και δεν μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας.

    Για το θέμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε «με βδελυγμία τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης για την ατυχή τροπή που πήραν τα πράγματα σχετικά με το πρόγραμμα ταυτοποίησης. Επειδή γνωρίζω από πρώτο χέρι και ζω τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων δεν επιτρέπω σε κανένα να εκμεταλλεύεται αντιπολιτευτικά αυτά τα πολύ λεπτά ζητήματα που αφορούν στο θέμα των αγνοουμένων».

    Αναφερόμενος στη στεγαστική πολιτική, είπε ότι βελτιώθηκαν και επεκτάθηκαν τα κριτήρια συμμετοχής στα στεγαστικά προγράμματα και έτσι διευρύνθηκε ο αριθμός των δικαιούχων. «Το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο και τα άλλα στεγαστικά προγράμματα, που απευθύνονται σε αυτόχθονες και εκτοπισμένους, συμβάλλουν πλέον ουσιαστικά στην επίτευξη της επιδίωξης κάθε κυπριακής οικογένειας για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας». Σ' αυτά, είπε, περιλαμβάνονται κι αυτά της παροχής οικοπέδων σε προσφυγικές και χαμηλών εισοδημάτων οικογένειες.

    Για την υγεία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δημιουργήθηκαν νέες κλινικές (παιδογκολογική, μεταμοσχευτική κλινική) και προωθείται η δημιουργία άλλων. Επιπρόσθετα, ανέφερε, έχουν συναφθεί συμφωνίες με κορυφαίους ιατρούς του εξωτερικού για διενέργεια επεμβάσεων στην Κύπρο με στόχο τη μείωση του κόστους αποστολής στο εξωτερικό και την εισαγωγή τεχνογνωσίας στην Κύπρο. Παράλληλα, είπε, για το 2012 προγραμματίζονται έργα για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων, δημιουργία καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και αναβάθμιση υπηρεσιών αιμοκάθαρσης σε όλες τις πόλεις. Επίσης προωθείται η δημιουργία της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Ετοιμάζεται μελέτη για την τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα, ανέφερε, λέγοντας ότι για την προώθηση της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), ολοκληρώθηκαν οι επαφές με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και γίνονται σχεδιασμοί για την προετοιμασία των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να μπορούν αυτά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε περιβάλλον ΓΕΣΥ.

    Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η εφαρμογή του σχεδιασμού για τη μεταρρύθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ για το Περιβάλλον έκανε λόγο για τη νέα πολεοδομική και χωροταξική πολιτική η οποία επιφέρει ποιοτικές αλλαγές αφού υιοθετούνται διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε τέλος ότι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα προβούν στον απολογισμό του έργου των υπουργείων τους για μια πιο αντιπροσωπευτική και ολοκληρωμένη εικόνα.

    [02] Υπάρχουν προτάσεις για επενδύσεις, δηλώνει ο Υπ. Εμπορίου

    Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για επενδύσεις στην Κύπρο και έχουν επισπευθεί οι διαδικασίες, αλλά και οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, χαρακτηρίζοντας σωστό πρώτα να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και ο διάλογος και μετά να γίνονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

    Στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου και ερωτηθείς για την επένδυση των Κινέζων στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, ``που κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα`` - όπως ελέχθη - αλλά και πώς θα τη διαχειριστεί, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι δεν είναι ο ίδιος που χειρίζεται το θέμα, σημειώνοντας ότι το απόγευμα η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή θα έχει σχετική συνεδρία.

    Μιλώντας γενικά ανέφερε ότι στα σκαριά υπάρχουν αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις για επενδύσεις στην Κύπρο, προωθούνται συγκεκριμένες επενδύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιείται εντατικά και ο Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA). Το πιο σωστό, σημείωσε, είναι να ολοκληρώνονται οι διεργασίες και μετά να γίνονται οι ανακοινώσεις. Ανέφερε δε ότι μιλούμε για επενδύσεις στον τουρισμό και αλλού.

    Σε ερώτηση για την Triple Five και σε παρατήρηση ότι το ενδιαφέρον της περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ``όχι μόνο``, σημειώνοντας ότι η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε στο β γύρο αδειοδότησης για την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο ΚΟΤ έχει μαζί τους επαφές για το ενδιαφέρον τους στον τουριστικό τομέα. Δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιο τομέα, θα υλοποιηθούν και όλα, σημείωσε, θεωρώντας ``λανθασμένα τα δημοσιεύματα ότι ήρθαν και έφυγαν``.

    Το τελευταίο διάστημα, παρατήρησε, κινούμαστε πάρα πολύ γρήγορα όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, λέγοντας ότι με δική του πρωτοβουλία έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εσωτερικών και ``είναι στα σκαριά πρόταση μαζί με το CIPA για να ενισχύσουμε τον συντονισμό και να κινούμαστε γρήγορα όσον αφορά τις επενδύσεις. Ηδη υπάρχει αυτή η επαφή και αυτές τις διαδικασίες και σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις και σε ό,τι αφορά την εγγραφή των εταιρειών``.

    [03] Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμβολή της Κύπρου στο θέμα του νερου

    Τη μέγιστη συμβολή της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ στην ευαισθητοποίηση για το θέμα του νερού και των υδάτινων πόρων, αναμένει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Janez Potocnik.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη, ο κ. Potocnik ανέφερε ότι στον τομέα του περιβάλλοντος η σημαντικότερη συμβολή από πλευράς Κυπριακής Προεδρίας μπορεί να γίνει στον τομέα του νερού, του οποίου η σημασία και η σπανιότητα δεν είναι ακόμα τόσο ξεκάθαρα κατανοητή.

    «Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το θέμα του νερού τέθηκε σε τόσο περίοπτη θέση στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας, όχι μόνο στον τομέα του περιβάλλοντος, αλλά και ευρύτερα με έναν οριζόντιο τρόπο», ανέφερε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος θα δώσει φέτος ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του νερού. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει υιοθετήσει πρόσφατα το πακέτο της καινοτομίας για την ορθολογική χρήση του νερού και στόχος είναι να υιοθετηθεί ένα προσχέδιο για τα θέματα του νερού το Νοέμβριο και να υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου το Δεκέμβριο για το θέμα.

    Ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν και προς το συμφέρον της Κύπρου, της οποίας οι γνώσεις και η προσοχή στο θέμα του νερού είναι ιδιαίτερα έντονη. Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα που θα βρίσκονται στην περιβαλλοντική ατζέντα κατά την εξάμηνη Προεδρία της Κύπρου όπως το 7ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον, η οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η θαλάσσια ζωή, το πρόγραμμα life, καθώς και πολλές διεθνείς συναντήσεις.

    [04] Πολλές οι ευκαιρίες για συνεργασία Κύπρου-Αυστραλίας

    Οι ευκαιρίες για συνεργασία Κύπρου – Αυστραλίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, είναι πολλές και πρέπει να αξιοποιηθούν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε πρόποσή του κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος προς τιμήν της Γενικής Κυβερνήτη της Αυστραλίας Κούεντιν Μπράις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «τα περιθώρια για ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων είναι μεγάλα, ιδιαίτερα στον αναδυόμενο για την Κύπρο τομέα της ενέργειας».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η Αυστραλία πάντοτε υποστήριζε τις προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού». «Η αλληλεγγύη σας προς την Κύπρο εκφράζεται διαχρονικά μέσα από τη φιλοξενία στη χώρα σας, της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής κοινότητας του εξωτερικού», πρόσθεσε.

    Συνέχισε ευχαριστώντας την κ. Μπράις «για τη διαχρονική συμμετοχή της χώρας σας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο». Ανέφερε ότι «ως ένδειξη εκτίμησης για αυτή τη συμβολή της Αυστραλίας, η Κύπρος θα προσφέρει συμβολικά το ποσό των 20.000 ευρώ για την πρωτοβουλία σας για ανέγερση μνημείου προς τιμήν των Αυστραλών που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η στάση της τουρκικής πλευράς, παραμένουμε δεσμευμένοι και προσηλωμένοι στη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και στην επιδίωξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 1 June 2012 - 17:29:09 UTC