Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συστάσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία
  • [02] Η Κύπρος καταδίκασε τη σφαγή στη Συρία
  • [03] Επίσκεψη της Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ
  • [04] Απάντηση μέχρι την Παρασκευή αναμένει από τις ΚΑ η Υπ. Εργασίας

  • [01] Συστάσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία

    Σε σειρά συστάσεων σε όλα τα κράτη μέλη για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.

    Η Κομισιόν προχώρησε σε βάθος αξιολόγηση των οικονομιών των κρατών μελών, αναφορικά με τα προγράμματα σταθερότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και των επιμέρους διαρθρωτικών ανισορροπιών που εμφανίζουν 12 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

    Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης και σε σχέση με τις διαρθρωτικές ανισορροπίες, ο Αντιπρόεδρος Ολι Ρεν στάθηκε ιδιαίτερα στην Κύπρο και την Ισπανία σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές ανισορροπίες, κυρίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα, και επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

    Αναφορικά με την Κύπρο, στο επτασέλιδο κείμενο που εγκρίθηκε ζητείται από το Συμβούλιο της ΕΕ να εφαρμοστούν από κυπριακής πλευράς οκτώ συστάσεις.

    Ειδικότερα, ζητείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για να επιτευχθεί μια διατηρήσιμη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2012, καθώς επίσης ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών, η μείωση του δημοσίου χρέους, η βελτίωση της φοροσυλλεκτικότητας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Ζητείται η εναρμόνιση της εποπτείας των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν για τις εμπορικές τράπεζες, και η ενίσχυση των κανονιστικών διατάξεων για την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε εξωτερικές κρίσεις.

    Η Κομισιόν συνιστά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών φτώχιας ανάμεσα στους ηλικιωμένους και την ευθυγράμμιση του ορίου αφυπηρέτησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Ζητείται επίσης η ολοκλήρωση εθνικού σχεδίου υγείας, άμεσα και στη βάση οδικού χάρτη.

    Ζητείται ακόμα η βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και λήψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η λήψη ενισχυτικών μέτρων για την τόνωση της επιχειρηματικής καινοτομίας.

    Η Κομισιόν ζητάει την άρση αδικαιολόγητων εμποδίων στις αγορές υπηρεσιών, ιδίως μέσω της βελτίωσης της εφαρμογής της οδηγίας των υπηρεσιών σε τομείς με το μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης, περιλαμβανομένου του τουρισμού.

    Τέλος, ζητείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω και της μεταρρύθμισης του συστήματος Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με την εθνική πρακτική.

    Στην αξιολόγηση της κυπριακής οικονομία επισημαίνεται ότι το 2012 η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,8%, ενώ θα επανακτήσει κάποια επιτάχυνση το 2013, όπου αναμένεται μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,3%.

    Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 8,9% το 2012. Προκειμένου να διασφαλίσει την καλή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, η Κύπρος έχει υιοθετήσει μια σειρά μέτρων εξυγίανσης δεσμευόμενη για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Εχει εγκριθεί νομοθεσία προκειμένου να περιοριστούν μέσω της δημόσιας παρέμβασης οι απειλές για τη βιωσιμότητα των τραπεζών ή οι ανάγκες για επανακεφαλαιοποίηση οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές.

    Η Επιτροπή αναφέρει ότι ως απάντηση στην οικονομική ύφεση η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα ευρύ πακέτο μέτρων, προκειμένου να ενισχύσει τη δυνητική ανάπτυξη της χώρας, την απασχόληση, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

    Εχουν ληφθεί επίσης μέτρα προκειμένου να μεταρρυθμιστεί το σύστημα συνταξιοδότησης και διεξάγεται διάλογος μεταξύ ων κοινωνικών εταίρων σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος τιμαριθμοποίησης των μισθών.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρά τις προσπάθειες, η Κύπρος επηρεάζεται από ένα ευμέγεθες και επίμονο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σημαντικό χρέος στον ιδιωτικό τομέα, διευρυνόμενα ετήσια ελλείμματα των δημόσιων οικονομικών και μεγάλη έκθεση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.

    Αναφορικά με τη φορολογία, τονίζεται ότι η συλλογή φόρων επηρεάζεται από αναποτελεσματικότητες που οδηγούν στην αύξηση της φοροδιαφυγής.

    Επισημαίνει ότι η Κύπρος χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα επάρκειας του συστήματος, δεδομένου του υψηλού κινδύνου φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων όπως επίσης και για να εξασφαλιστεί η εγγενής βιωσιμότητά του.

    Το σύστημα περίθαλψης χαρακτηρίζεται από ανισότητες και αναποτελεσματικότητες, η ανεργία αυξάνεται φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από την ανεπαρκή παροχή δεξιοτήτων που να ταιριάζουν σε σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

    Ανακεφαλαιώνοντας την αξιολόγηση, η Επιτροπή τονίζει ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων εξυγίανσης, δεσμευόμενη για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ υιοθέτησε νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποστηρίξει τον τραπεζικό τομέα εφόσον χρειαστεί.

    Παρ` όλα αυτά τα επιτεύγματα, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ήταν περιορισμένες ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, την ΑΤΑ, την ενέργεια, και το κανονιστικό πλαίσιο, αναφέρει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι δεν επιτεύχθηκε η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας.

    Η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με τις πλέον πιεστικές προκλήσεις όσον αφορά τα δημοσιονομικά και όσον αφορά την επίβλεψη των προσπαθειών του τραπεζικού τομέα να ικανοποιήσει τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, αναφέρει η Επιτροπή.

    Τονίζει επίσης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο στόχο προκειμένου να υποβοηθήσει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο τραπεζικός τομέας έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια προκειμένου να καλύψει τις ενισχυμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις, παρ` όλα αυτά απαιτείται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, αναφέρει.

    Παράλληλα η έντονη αύξηση της ανεργίας των νέων πρέπει να αντιμετωπιστεί, αναφέρει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι το υπάρχον σύστημα τιμαριθμοποίησης των μισθών περιορίζει το βαθμό κατά τον οποίο οι μισθοί αντανακλούν διαφορές στην παραγωγικότητα ανά τομέα και έχει ως αποτέλεσμα να υπονομεύει την ευελιξία και να προκαλεί απώλεια ανταγωνιστικότητας.

    Στο μέτωπο των συντάξεων και του συστήματος υγείας, η διασφάλιση ελέγχων των δαπανών και της προβλεπόμενης αύξησης δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν επιπλέον προκλήσεις, αναφέρει η αξιολόγηση.

    [02] Η Κύπρος καταδίκασε τη σφαγή στη Συρία

    Η Κύπρος, με γραπτή δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη σφαγή αμάχων στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να εφαρμόσει αμέσως τις διατάξεις του Σχεδίου Ανάν για αποφυγή της πλήρους κλιμάκωσης του πολέμου στη χώρα.

    Στη δήλωση σε σχέση με την πρόσφατη σφαγή αμάχων στην κωμόπολη Χούλα της Συρίας, η κ. Μαρκουλλή καταδικάζει «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις πρόσφατες θηριωδίες που έλαβαν χώρα στην κωμόπολη Χούλα και οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από 90 αμάχων, περιλαμβανομένων γυναικών και μικρών παιδιών».

    Η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι συμμερίζεται «τις διεθνείς εκκλήσεις οι οποίες απαιτούν την πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση αυτής της αποτρόπαιας πράξης, η οποία ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

    «Η Κύπρος καλεί τη συριακή Κυβέρνηση όπως εφαρμόσει αμέσως τις διατάξεις του Σχεδίου Ανάν στην ολότητά του, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κλιμάκωση του πολέμου στη χώρα, με έμμεσες επιπτώσεις και απρόβλεπτες ανθρωπιστικές προκλήσεις και προκλήσεις ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή», προσθέτει η Υπουργός Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι την αγανάκτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τη σφαγή στη Χούλα «εξέφρασε το Υπουργείο Εξωτερικών σε σχετικό διάβημα στο οποίο προέβη προς την Επιτετραμμένη της Συρίας στην Κύπρο στις 29 Μαΐου 2012».

    [03] Επίσκεψη της Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ

    Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης φθάνει την Πέμπτη στην Κύπρο, η Διάσκεψη των Προέδρων των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Η Διάσκεψη των Προέδρων αποτελεί το ανώτατο πολιτικό Oργανο του

    Ευρωκοινοβουλίου και την απαρτίζουν ο Πρόεδρος και οι αρχηγοί όλων των πολιτικών ομάδων του Σώματος.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Σουλτς θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία θα είναι διάρκειας 40 λεπτών. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Σουλτς θα μεταβούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», όπου στις 6μμ θα παρακαθίσουν σε κοινή συνάντηση των μελών της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Διάσκεψης ων Προέδρων, που θα είναι διάρκειας δύο ωρών.

    [04] Απάντηση μέχρι την Παρασκευή αναμένει από τις ΚΑ η Υπ. Εργασίας

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους παρέδωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών και στη συνδικαλιστική πλευρά το προτεινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της εταιρείας.

    Στις δύο πλευρές δόθηκε διορία μέχρι τα μεσάνυκτα της προσεχούς Παρασκευής για να απαντήσουν στην πρόταση της Υπουργικής Επιτροπής, πρόταση η οποία προέκυψε μετά από σειρά συναντήσεων όλων των εμπλεκόμενων μερών με τη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης είναι ο πλεονασμός ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων από τις ΚΑ, οι κλιμακωτές μειώσεις μισθών για το προσωπικό των ΚΑ και οι διαφοροποιήσεις ή και η κατάργηση κάποιων επιδομάτων που σήμερα παρέχονται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 May 2012 - 17:29:08 UTC