Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ομήρου με προεδρείο του ΕΛΚ
  • [02] Στην Κύπρο η Γενική Κυβερνήτρια της Αυστραλίας
  • [03] Πρόεδρος: Δεν θα φορτώσουμε τα προβλήματα των τραπεζών στους ώμους

    των πολιτών

  • [04] Μαρκουλλή: Την πολιτική των παρενοχλήσεων θα εφαρμόσει η Τουρκία

  • [01] Συνάντηση Ομήρου με προεδρείο του ΕΛΚ

    Την ευχή όπως η κυπριακή Προεδρία συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της Ευρώπης κατά μία ποσοστιαία μονάδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιόζεφ Ντολ.

    Ο κ. Ντολ, ο οποίος επικεφαλής του Προεδρείου της ομάδας του ΕΛΚ επισκέπτεται την Κύπρο ενόψει της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος ευχαρίστησε το ΕΛΚ για τη σταθερή θέση του κόμματος στο Κυπριακό.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας, η οικονομική κρίση που μαστίζει την ΕΕ και οι τρόποι αντιμετώπισής της, ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και των χωρών της περιοχής, καθώς και οι σχέσεις μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ομήρου, συζητήθηκε η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη και ευρύτερα την ΕΕ και οι πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής κρίσης, τόσο με μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο με μέτρα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της περιοχής της νοτιονατολικής Μεσογείου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με τις χώρες του Αραβικού Κόσμου όσο και με το Ισραήλ.

    Επίσης, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και ολόκληρη την ομάδα του ΕΛΚ ``για τη σταθερή και συνεπή στήριξή τους για μια λύση του κυπριακού προβλήματος στηριγμένη σε αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως επίσης και για τη σταθερή θέση τους ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της ΕΕ και κατ` επέκταση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να προχωρήσει ο ενταξιακός διάλογος, που θα καταλήξει, βεβαίως, είτε σε ένταξη είτε σε μια ειδική εταιρική σχέση, αφού πρώτα η Τουρκία συμμορφωθεί πλήρως προς τις υποχρεώσεις της``.

    Οι υποχρεώσεις αυτές, επεσήμανε, ``περιλαμβάνουν, πέραν της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και την υποχρέωση για να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου``.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή Γιόζεφ Ντολ ανέφερε ότι το ΕΛΚ εργάζεται σε αυτή τη φάση κυρίως για τα οικονομικά πακέτα δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ, τα γνωστά ως ``sixpack`` και ``twopack``.

    Αναφερόμενος στο υψηλό χρέος που παρουσιάζουν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κ. Ντολ υπέδειξε ότι αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται η ΕΕ, η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό και συμπλήρωσε ότι ``πρέπει λοιπόν να διευκρινίσουμε πού βρίσκεται το πρόβλημα``.

    Σημειώνοντας ότι όλοι στοχεύουν στη ανάπτυξη, ο κ. Ντολ υπέδειξε ότι ``ένας από τους τρόπους για να πετύχουμε και να βελτιώσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι η σωστή εφαρμογή όλων των ρυθμίσεων και μέτρων της εσωτερικής αγοράς`` και επεσήμανε ότι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να επιφέρει στην Ευρώπη ετήσια ανάπτυξη μέχρι και τρεις βαθμίδες.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ντολ εξέφρασε την ευχή ``κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας να μπορέσει η Προεδρία να μας κάνει το δώρο και θα έχει πετύχει έτσι έστω και ανάπτυξη ενός βαθμού``, κατέληξε.

    [02] Στην Κύπρο η Γενική Κυβερνήτρια της Αυστραλίας

    Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο, η Γενική Κυβερνήτρια της Αυστραλίας, Κουεντίν Μπράις.

    Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας (ανώτατος άρχοντας της χώρας) στην Κύπρο.

    Σε ανακοίνωση του Γραφείου της κ. Μπράις, επισημαίνεται η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Αυστραλίας στις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Κατά την παραμονή της στη Λευκωσία η κ. Μπράις θα τελέσει την Πέμπτη τα εγκαίνια του νέου τμήματος της αυστραλιανής Πρεσβείας στην Κύπρο.

    [03] Πρόεδρος: Δεν θα φορτώσουμε τα προβλήματα των τραπεζών στους ώμους των πολιτών

    Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να φορτώσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι τράπεζες και η συσσώρευση του κεφαλαίου σε λίγους, στους ώμους των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικού δείπνου του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, που κλείνει φέτος 30 χρόνια από την ίδρυσή του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν πλήξει κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού, με αποτέλεσμα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να αντιμετωπίζουν τον άμεσο κίνδυνο της φτώχειας και του αποκλεισμού.

    Επίσης, έκανε λόγο για άδικη κριτική που γίνεται «στο πλαίσιο της μανίας κάποιων για να πλήξουν την Κυβέρνηση και το έργο της».

    «Οσο και αν αυτό αποτελεί διακαή πόθο για κάποιους, εμείς δεν πρόκειται να φορτώσουμε μονόπλευρα τα προβλήματα που δημιούργησαν οι τράπεζες και η συσσώρευση του κεφαλαίου σε λίγους, στους ώμους των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων», είπε.

    Η Κυβέρνηση, συνέχισε, δεν θα πάψει ούτε στιγμή να υψώνει ασπίδα προστασίας στις κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερες τάξεις του λαού. «Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και ενέργειες, να υπερασπιζόμαστε το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική αλληλεγγύη», ανέφερε.

    [04] Μαρκουλλή: Την πολιτική των παρενοχλήσεων θα εφαρμόσει η Τουρκία

    Την πολιτική των παρενοχλήσεων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εφαρμόσει η Τουρκία κατά την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με την Κύπρια Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Όπως ανέφερε σε γεύμα με εκπροσώπους των ΜΜΕ η κα Μαρκουλλή, από ό,τι εκτιμάται η Άγκυρα θα υιοθετήσει αυτήν την τακτική «σε οποιονδήποτε χώρο και χρόνο» κρίνει η ίδια, για να προκαλεί προβλήματα και προσκόμματα στην κυπριακή Προεδρία.

    Από την άλλη, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Τουρκία θα προβαίνει σε ελεγχόμενες ενέργειες ώστε να μην προκαλεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αποφύγει ευρωπαϊκές αντιδράσεις.

    Η Κύπρος θα παρακολουθεί πολύ στενά τις τουρκικές κινήσεις και θα αντιδρά αναλόγως, εφόσον η τουρκική τακτική δεν θα επηρεάζει μόνο την προεδρεύουσα Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και ολόκληρη της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 May 2012 - 9:29:11 UTC