Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαρκουλλή: Την πολιτική των παρενοχλήσεων θα εφαρμόσει η Τουρκία
  • [02] Συλικιώτης: Στόχος η Κύπρος να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης
  • [03] To UNDP ολοκληρώνει συμβόλαιο με τη Διεθνή Επιτροπή Αγνοουμένων
  • [04] Οικολογικό στρατόπεδο, μοναδικό στην ΕΕ, διαθέτει η Κύπρος

  • [01] Μαρκουλλή: Την πολιτική των παρενοχλήσεων θα εφαρμόσει η Τουρκία

    Την πολιτική των παρενοχλήσεων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εφαρμόσει η Τουρκία κατά την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με την Κύπρια Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Όπως ανέφερε σε γεύμα με εκπροσώπους των ΜΜΕ η κα Μαρκουλλή, από ό,τι εκτιμάται η Άγκυρα θα υιοθετήσει αυτήν την τακτική «σε οποιονδήποτε χώρο και χρόνο» κρίνει η ίδια, για να προκαλεί προβλήματα και προσκόμματα στην κυπριακή Προεδρία.

    Από την άλλη, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Τουρκία θα προβαίνει σε ελεγχόμενες ενέργειες ώστε να μην προκαλεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αποφύγει ευρωπαϊκές αντιδράσεις.

    Η Κύπρος θα παρακολουθεί πολύ στενά τις τουρκικές κινήσεις και θα αντιδρά αναλόγως, εφόσον η τουρκική τακτική δεν θα επηρεάζει μόνο την προεδρεύουσα Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και ολόκληρη της ΕΕ.

    Πάντως, όπως εξήγησε η Υπουργός Εξωτερικών, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προετοιμαστεί καταλλήλως ενόψει της Προεδρίας, λέγοντας ότι μια επιτυχημένη Προεδρία θα ανεβάσει πολύ την Κύπρο. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο.

    Εξήγησε πως το σύνθημα της κυπριακής Προεδρίας «Για μια καλύτερη Ευρώπη» έχει μεστό νόημα στους κρίσιμους από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς καιρούς που περνούμε. «Πρέπει, για παράδειγμα, να βρούμε λύσεις και προοπτικές για την ανεργία που μαστίζει την Ευρώπη, κυρίως ανάμεσα στους νέους», είπε η κα Μαρκουλλή, παρατηρώντας ότι υπάρχουν χώρες – μέλη στις οποίες πέραν των μισών νέων είναι άνεργοι. «Πρέπει να αναπτύξουμε την έννοια της αλληλεγγύης και της αποτελεσματικότητας», συμπλήρωσε.

    Η κυπριακή Προεδρία θα δώσει έμφαση στα ζητήματα της «νότιας γειτονίας», όπως είπε, ένεκα των ραγδαίων και πρωτόγνωρων εξελίξεων στην περιοχή. «Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και οι πρωτόγνωρες ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξουν. Οι εξελίξεις σε μία χώρα επηρεάζουν ή μπορούν να συμπαρασύρουν γειτονικές χώρες και ολόκληρη την περιοχή», είπε η Υπουργός.

    Η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα φιλοξενήσει η κυπριακή προεδρία στις 7-8 Σεπτεμβρίου 2012, θα δώσει έμφαση στην «αραβική άνοιξη». Προσπάθεια της ΕΕ είναι να διαμορφώσει μία ενιαία και ολοκληρωμένη πολιτική έναντι αυτών των εξελίξεων στην περιοχή μας. «Να βρούμε τρόπους που η Ευρώπη να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις στο χώρο αυτό», συνέχισε η κα Μαρκουλλή.

    Μία άλλη σημαντική σύναξη που θα φιλοξενήσει η κυπριακή προεδρία και αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών είναι η συνάντηση των Υπουργών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Αυγούστου 2012.

    Συνολικά η κυπριακή προεδρία, η επίσημη έναρξη της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου 2012 στο αρχαίο θέατρο Κουρίου, θα φιλοξενήσει 15 υπουργικές συνόδους και 150-160 άλλου επιπέδου συναντήσεις.

    «Βάζουμε τον πήχη ψηλά», σχολίασε η Κύπρια ΥΠΕΞ, η οποία συμπλήρωσε πως ο προϋπολογισμός της κυπριακής Προεδρίας φθάνει τα 62 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 36 εκ. ευρώ της παρούσας Προεδρίας της Δανίας και 100 εκ. ευρώ της προηγούμενης Προεδρίας της Πολωνίας.

    [02] Συλικιώτης: Στόχος η Κύπρος να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης

    Στο επίκεντρο της στρατηγικής της Κυβέρνησης είναι να καταστεί σταδιακά η Κύπρος ενεργειακά αυτάρκης μέσα από την αυξημένη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε παρέμβασή του στο Συνέδριο «Mission Growth» με θέμα: «Ο ρόλος των policy makers στη νέα βιομηχανική επανάσταση», που έγινε στις Βρυξέλλες, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι αν και στην Κύπρο δεν έχουμε ακόμη υιοθετήσει στρατηγική για μετάβασή μας στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση, ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της νέας ενεργειακής στρατηγικής της Κυβέρνησης.

    Οπως ανέφερε, στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, έτσι που σταδιακά η Κύπρος να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης μέσα από την αυξημένη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που πρόσφατα έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

    ``Με αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές, και έχοντας ως στόχο το 20/20/20, επενδύουμε, κυρίως, σε τρεις μορφές ενέργειας: την ηλιακή, την αιολική και τη βιομάζα``, είπε ο Υπουργός.

    Ειδικότερα, σημείωσε ότι καθόσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στην Κύπρο έχει σχεδιαστεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διαχείρισης των αποβλήτων, μέρος του οποίου είναι και η κατασκευή σύγχρονης μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης. Αυτή η μονάδα, εξήγησε, θα χρησιμοποιεί το επεξεργασμένο οργανικό υλικό που θα λαμβάνεται από όλες τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    [03] To UNDP ολοκληρώνει συμβόλαιο με τη Διεθνή Επιτροπή Αγνοουμένων

    Το UNDP βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης συμβολαίου με τη Διεθνή Επιτροπή Αγνοούμενων σχετικά με το Πρόγραμμα Ταυτοποίησης Λειψάνων Αγνοουμένων και Πεσόντων.

    Σε ανακοίνωσή της, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ) αναφέρει ότι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), εκ μέρους της ΔΕΑ, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για εργαστήριο γενετικής, κατά την οποία αρκετά διακεκριμένα εργαστήρια γενετικής από ολόκληρο τον κόσμο συμμετείχαν στον διαγωνισμό για το συμβόλαιο σύμφωνα με τους αυστηρούς όρους και κανονισμούς του UNDP. Επί του παρόντος το UNDP βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης του συμβολαίου με τη Διεθνή Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ICMP).

    Λαμβάνοντας υπόψη τον πολύχρονο πόνο των συγγενών των ανθρώπων που τα ίχνη τους χάθηκαν κατά το 1963-1964 και το 1974, η ΔΕΑ, αναφέρει η ανακοίνωση, «φροντίζει ιδιαίτερα ώστε ολόκληρη η διαδικασία ταυτοποίησης στο πλαίσιο του έργου της για εκταφή, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων των αγνοουμένων να διενεργείται σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες βέλτιστες επιστημονικές πρακτικές».

    Ταυτόχρονα, η ΔΕΑ ενημερώνει τις οικογένειες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων ότι «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι το έργο θα συνεχιστεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ποιότητας και χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

    [04] Οικολογικό στρατόπεδο, μοναδικό στην ΕΕ, διαθέτει η Κύπρος

    Οικολογικό στρατόπεδο, μοναδικό στην Ευρώπη, πρότυπο στο είδος του, επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης συνοδευόμενος από τον Υπουργό Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    Το στρατόπεδο που βρίσκεται στον Δελίκηπο, διαθέτει φωτοβολταικά συστήματα αρδεύεται από βιολογικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων και οι στρατιώτες διαχωρίζουν τα απορρίμματα τα οποία παραδίδονται για ανακύκλωση.

    Είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στρατόπεδο χώρας μέλους της ΕΕ εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και είναι το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο στρατόπεδο.

    «Το Υπουργείο Αμυνας και η Εθνική Φρουρά πέρα από την κορυφαία αποστολή που είναι η υπεράσπιση της πατρίδας και της αξιοπρέπειας του λαού μας έχουν πολιτική και ευαισθησίες σ` όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι και σήμερα έχει η Εθνική μας Φρουρά αναδείξει την περιβαλλοντική της διάσταση» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.

    «Το στρατόπεδο του Δελίκηπου είναι το πρώτο πράσινο στρατόπεδο σ` όλο τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επίσημη πιστοποίηση από τα αρμόδια όργανα. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε χώρους που σέβονται το περιβάλλον αλλά και πολίτες οι οποίοι θα αναλάβουν την κοινωνία μας με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και μια συναίσθηση ευθύνης για το παρόν και το μέλλον μιας πατρίδας που τη θέλουμε ελεύθερη και ειρηνική για όλους τους νόμιμους πολίτες της» κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 May 2012 - 15:29:10 UTC