Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κύπρο ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι
  • [02] Ο Πρόεδρος εγκαινίασε Κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες
  • [03] ΚΕ: Αδιέξοδο λόγω Τουρκίας
  • [04] Υπ. Εργασίας: Αδήλωτοι ένας στους τρεις στον οικοδομικό τομέα

  • [01] Στην Κύπρο ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι

    Μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τον κ. Ρομπέι θα συνοδεύουν η σύζυγός του και αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ρομπέι και η σύζυγός του θα αφιχθούν στην Κύπρο νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και στις 4.00μμ θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τύχουν υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τη σύζυγό του Ελση Χριστόφια.

    Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

    Προστίθεται ότι από κυπριακής πλευράς, στις συνομιλίες θα παρακαθίσουν η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Πρέσβης Μάριος Ιερωνυμίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην ΕΕ Κορνήλιος Κορνηλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Μετά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προβούν σε δηλώσεις ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του θα παραθέσουν επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου και της κ. Ρομπέι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [02] Ο Πρόεδρος εγκαινίασε Κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε το Σάββατο ότι η Κυβέρνηση στοχεύει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών με ειδικές ανάγκες και των θεμελιωδών ελευθεριών τους σε ίση βάση με τα άλλα παιδιά, της ίσης μεταχείρισης και της καταπολέμησης των διακρίσεων και της διασφάλισης του δικαιώματος τους για ανεξάρτητη διαβίωση και για πλήρη ένταξη τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Κέντρου Διημερεύουσας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Άγιος Γεώργιος - Χριστάκη Χασάπη στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι πριν από δυόμιση περίπου χρόνια είχε κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του κτιρίου και πρόσθεσε πως ``σήμερα η ικανοποίηση μου είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί αυτό το τόσο αναγκαίο και κοινωνικά χρήσιμο έργο έχει ολοκληρωθεί. Γνωρίζετε τις ιδιαίτερες ευαισθησίες μου για τα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες. Θέλω να ξέρετε ότι όπως ήμουν πάντοτε δίπλα σας, έτσι θα παραμείνω δίπλα σας ανεξαρτήτως των συνθηκών και των ιδιοτήτων που θα έχω``.

    Ο Πρόεδρος συνεχάρη ``τον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους γονείς και το προσωπικό του Κέντρου για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν για να δημιουργήσουν αυτό το πρόγραμμα καθώς και για την προσπάθεια που συνεχίζουν να καταβάλλουν καθημερινά για να το διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα λειτουργίας``.

    Πρόσθεσε ότι ``διανύουμε μια δύσκολη εποχή όπου οι κοινωνικές αλλαγές, οι διαφοροποιήσεις στον τρόπο ζωής, στους θεσμούς και τις αξίες, οδηγούν σε ανησυχίες και ερωτήματα για τους προσανατολισμούς της σημερινής κυπριακής κοινωνίας. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Κυπριακή οικονομία``. Εντούτοις συνέχισε υπάρχουν έργα όπως το Κέντρο ``που φέρνουν στην επιφάνεια πτυχές της κοινωνίας αυτής, για τις οποίες πρέπει να είμαστε περήφανοι.

    [03] ΚΕ: Αδιέξοδο λόγω Τουρκίας

    Η Τουρκία, ακολουθώντας μια αρνητική και κωλυσιεργό στάση στο Κυπριακό επιχειρεί τη δημιουργία αδιεξόδων, τα οποία να της χρησιμεύσουν ``να εξωθήσει τα πράγματα σε ένα `κλείσιμο` του Κυπριακού``, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    ``Είναι γνωστό ότι η Τουρκία επιθυμεί τη σύγκληση μιας τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης, διότι έτσι θεωρεί ότι θα εξυπηρετήσει το στόχο του `κλεισίματος` του Κυπριακού και `κλείσιμο` του Κυπριακού για την Τουρκία είναι η δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο μέσα από την αναβάθμιση του ψευδοκράτους``, είπε ο κ. Στεφάνου, ερωτηθείς για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, ύστερα από τον χαιρετισμό που απεύθυνε στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η κυριαρχία του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία: μια διαδικασία μετάβασης», που έγινε στη Δημοσιογραφική Εστία.

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ``είναι φανερό ότι η Τουρκία, ακολουθώντας μια αρνητική και κωλυσιεργό στάση στο Κυπριακό επιχειρεί τη δημιουργία αδιεξόδων που να χρησιμεύσουν στην Τουρκία να εξωθήσει τα πράγματα σε ένα ‘κλείσιμο' του Κυπριακού και όχι σε λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, μέσα από την εκτροπή από τη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και μέσα από την εκτροπή από τη συμφωνημένη διαδικασία που ακολουθείται, δηλαδή, τη διαδικασία του διακοινοτικού διαλόγου``.

    Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε, η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, να παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη διεθνή νομιμότητα.

    [04] Υπ. Εργασίας: Αδήλωτοι ένας στους τρεις στον οικοδομικό τομέα

    Το 29,35% του συνόλου των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία, ήταν αδήλωτο στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων, που διενεργήθηκαν, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, καλώντας παράλληλα τους εργοδότες στον τομέας της οικοδομικής βιομηχανίας να επιδείξουν έμπρακτα την προσήλωσή τους, τόσο στην τήρηση των πρότυπων κανόνων για τα έργα του δημοσίου, όσο και στις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την παράνομη και αδήλωτη απασχόληση που απορρέουν από τη νομοθεσία.

    Σε χαιρετισμό της στη 17η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), η κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση συνεχίσει να στηρίζει την οικοδομική βιομηχανία, όπως από την αρχή αυτής της κρίσης έπραξε, ``γιατί έχει την πεποίθηση ότι ο τομέας αυτός μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάκαμψη της οικονομίας``, ζητώντας, ωστόσο, παράλληλα ``τη βοήθεια των οργανωμένων εργοληπτών για να καταπολεμήσουμε φαινόμενα και πρακτικές που κάθε άλλο παρά τον υγιή ανταγωνισμό και το νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας προάγουν, όπως η έξαρση του φαινομένου της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης και με λύπη μου παρατηρώ ότι η ανταπόκριση μιας μερίδας εργοδοτών δεν ήταν και δεν είναι η αναμενόμενη``.

    Ανέφερε ότι τα μικτά κλιμάκια επιθεώρησης που έχουν συσταθεί από τον Απρίλιο του 2009, ``συνεχίζουν και εντατικοποιούν τους ελέγχους`` για καταπολέμηση των φαινομένων αυτών και πρόσθεσε ότι από τον Απρίλιο του 2009, έχουν πραγματοποιηθεί, ειδικά στην οικοδομική βιομηχανία, 4.274 επιθεωρήσεις που στο σύνολο των 7.554 επιθεωρήσεων που έγιναν, αντιπροσωπεύουν το 56%.

    Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, ``καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις αρνητικές προεκτάσεις αυτού του φαινομένου. H μη καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι πλήττει τους εργαζομένους και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά δεν είναι μόνο έτσι. Πλήττει και εκείνον τον εργοδότη που είναι νόμιμος``, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 26 May 2012 - 13:29:12 UTC