Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Ελβετίας: Επιθυμούμε λύση του Κυπριακού σύντομα
  • [02] Αισιόδοξος ο Πρόεδρος Χριστόφιας για το μέλλον της κυπριακής

    Οικονομίας

  • [03] ΥΠΕΞ: Οι τουρκικές απειλές για ΑΟΖ είναι χωρίς αντίκρισμα
  • [04] ΥΠΕΜΠ: Μεγάλη πρόκληση η διαχείριση του ενεργειακού

  • [01] Πρόεδρος Ελβετίας: Επιθυμούμε λύση του Κυπριακού σύντομα

    Η Ελβετία επιθυμεί λύση του Κυπριακού σύντομα και είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη διαδικασία των συνομιλιών αν της ζητηθεί, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελβετίας Εβελιν Βίντμερ Σλουμπφ κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη της που τα πράγματα δεν προχωρούν όπως θα ήθελε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Η κ. Σλουμπφ συγχάρηκε την Κύπρο για την πρώτη της Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της οι σχέσεις Κύπρου – Ελβετίας θα τύχουν περαιτέρω εμβάθυνσης.

    «Σας εύχομαι ό, τι καλύτερο για τους επόμενους έξι μήνες», είπε.

    Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις θέσεις αρχών της Ελβετίας στο κυπριακό πρόβλημα, για τις εξελίξεις στο οποίο ενημέρωσε λεπτομερώς την Ελβετίδα ομόλογό του, όπως ανέφερε και στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν και κατά τις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    «Απ' αυτό το βήμα, μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω δημόσια τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις θέσεις αρχών της Ελβετίας στο Κυπριακό πρόβλημα», τόνισε.

    Οραμα μας, ανέφερε, «παραμένει μια συμφωνημένη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, οι προσπάθειες μας προσκρούουν στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς».

    «Την ίδια στιγμή η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει αλλά και εντείνει τις προκλήσεις της έναντι της Κύπρου με απειλές για προώθηση λεγόμενου «σχεδίου Β» για αναβάθμιση των κατεχομένων», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Εξέφρασε τη θέση ότι «η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να σέβεται τον ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία αποτελεί βασικό θεσμικό χαρακτηριστικό της ΕΕ».

    Υπενθυμίζοντας ότι τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν «επανειλημμένα επιβεβαιώσει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία τους για την τουρκική στάση», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η Αγκυρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ουσιαστικής της συμβολής στις προσπάθειές μας για λύση».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Προέδρου στην Κύπρο τη χαρακτήρισε «ιστορικό ορόσημο», αφού είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετίας την Κύπρο.

    Ειδική αναφορά έκανε «στη συνεισφορά της Ελβετίας στο πλαίσιο ενίσχυσης των νέων κρατών μελών της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση, μαζί με κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, για προγράμματα που συμβάλλουν στην επανένωση του νησιού όπως το Σπίτι Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη».

    «Η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για επαναπατρισμό της πολιτιστικής κληρονομίας, κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο», πρόσθεσε. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες συμμετέχουν στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας ότι «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την κα Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της για τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

    Ανέφερε ότι «ενημέρωσα την κ. Πρόεδρο για τα μεγάλα θέματα τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στην Ατζέντα της κυπριακής προεδρίας όπως, μεταξύ άλλων, η διασφάλιση αποτελεσματικής οικονομικής διακυβέρνησης, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ολοκλήρωση Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασυλου, καθώς και η παρακολούθηση αποτελεσματικής υλοποίησης της Στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020'».

    Παράλληλα, όπως ανέφερε, «ανταλλάξαμε απόψεις για τα τρέχοντα θέματα που περιλαμβάνονται στο συνεχή διάλογο της ΕΕ με την Ελβετία και διαβεβαιώσαμε για το ιδιαίτερο μας ενδιαφέρον».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά την κατ' ιδίαν τους συνάντηση συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

    Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της η κ. Σλουμπφ ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες που είχε με τους Κύπριους αξιωματούχους συζήτησαν «ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».

    Πρόσθεσε ότι «με ικανοποίηση σημειώνω ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι καλές», δίνοντας το παράδειγμα της συνεργασίας που υπάρχει στους τομείς της οικονομίας και της επιστήμης.

    «Οι πολυσχιδείς δεσμοί είναι μακροχρόνιοι μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε η Πρόεδρος της Ελβετίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «με τη σημερινή συνάντηση τέθηκε η βάση για περαιτέρω εμβάθυνση τους στα χρόνια που έρχονται».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «δράττομαι της ευκαιρίας της επίσκεψής μου για να πάρω πληροφορίες από πρώτο χέρι για τις προτεραιότητες της Κύπρου κατά την Προεδρία της στην ΕΕ και να παρουσιάσω την ευρωπαϊκή πολιτική της Ελβετίας».

    Παράλληλα, η κ. Σλουμπφ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της στο Προεδρικό αντηλλάγησαν απόψεις για την κρίση στην ευρωζώνη και για τη διεθνή φορολογική πολιτική της Ελβετίας.

    Κληθείσα να σχολιάσει την άρνηση της Τουρκίας να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας η Πρόεδρος της Ελβετίας ανέφερε ότι «η Ελβετία χαιρετίζει τις πρόσφατες συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου».

    Αυτή τη στιγμή, είπε, γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν προχωρούν όπως θα θέλατε, όπως θα ήθελε ο Πρόεδρος και λυπόμαστε γι αυτό».

    Εναπόκειται στην Κύπρο αν εξεύρει μια λύση, είπε, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελβετίας, «να υποστηρίξει τη διαδικασία αν της ζητηθεί». Συμπλήρωσε ότι «επιθυμούμε να βρεθεί λύση στους επόμενους μήνες, τον επόμενο χρόνο». «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για αυτή την υπέροχή περιοχή», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το μέλλον της ευρωζώνης η κ. Σλουμπφ ανέφερε ότι η Ελβετία υποστηρίζει την ανάπτυξη στην Ευρώπη τώρα και κατά την προεδρία της Κύπρου.

    Υπενθύμισε ότι η χώρα της δεν είναι μέλος της ΕΕ παρόλο που έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες με κράτη μέλη και με την ίδια την ΕΕ. Αυτή η θέση της ‘εκτός και εντός' των πραγμάτων της δίνει διαφορετική οπτική γωνιά των πραγμάτων κάτι που μπορεί να βοηθήσει, είπε.

    [02] Αισιόδοξος ο Πρόεδρος Χριστόφιας για το μέλλον της κυπριακής Οικονομίας

    Την αισιοδοξία του για το μέλλον της κυπριακής Οικονομίας εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εγκαινιάζοντας την 37η Διεθνή Εκθεση Κύπρου, στη Λευκωσία και στέλλοντας ``ελπιδοφόρο μήνυμα προς όλη την κοινωνία``, ότι ``η Κύπρος θα αποκτήσει ισχυρά θεμέλια ανταγωνιστικότητας, με σημαντικότατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για όλους τους Κυπρίους και Κύπριες``.

    ``Η Κύπρος έχει οικονομικές, πνευματικές και πολιτιστικές ικανότητες και, όταν τις αξιοποιούμε, επιτυγχάνουμε θαυμαστά για την πατρίδα μας αποτελέσματα``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δηλώνοντας ότι η Εκθεση, μέσα από μιαν πορεία 37 ετών, ``δικαίως έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός για την οικονομία μας``.

    ``Βασίζουμε την πεποίθηση μας ότι έρχονται καλύτερες ημέρες``, είπε, ``στο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από ξένους για επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας στην Κύπρο`` και ``στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές που δημιουργούνται σε σχέση με την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και το ενδιαφέρον που έχει εξαγγελθεί για εκμετάλλευσή τους μέσα από το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων``.

    Επίσης, πρόσθεσε, ``βασίζουμε την πεποίθησή μας ότι έρχονται καλύτερες ημέρες στο γεγονός ότι στην Κύπρο, σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο απλός άνθρωπος έχει προστατευθεί με μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες στηρίζονται στην κοινωνική ευαισθησία και την έγνοια ιδιαίτερα για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του λαού και βασίζουμε την αισιοδοξία μας στο γεγονός ότι ένας άλλος αέρας άρχισε να φυσά στην Ευρώπη``.

    [03] ΥΠΕΞ: Οι τουρκικές απειλές για ΑΟΖ είναι χωρίς αντίκρισμα

    Οι τουρκικές απειλές δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στον τομέα της ενέργειας, τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις νέες τουρκικές απειλές που εκτόξευσε το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με τη διαδικασία του Β΄ γύρου αδειοδότησης για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η ``ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τις νέες απειλές και προκλήσεις, συνιστά ακόμη μία έκφανση της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας``.

    Σημειώνει ότι οι απειλές αυτές είναι χωρίς αντίκρισμα διότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί πάντοτε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί του εδάφους, της θάλασσας και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης/Υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά διασφαλίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

    Επιπρόσθετα, τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαίρει της στήριξης της διεθνούς κοινότητας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως αυτή έχει εκφραστεί κατ' επανάληψη τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

    [04] ΥΠΕΜΠ: Μεγάλη πρόκληση η διαχείριση του ενεργειακού

    Ως την μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κύπρος στη νεότερη ιστορία της, μετά το κυπριακό πρόβλημα, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, την διαχείριση του ζητήματος της ενέργειας.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 37ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, ο Υπουργός είπε ότι η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, σε συνδυασμό και με τα εξαιρετικά αποτελέσματα από πλευράς συμμετοχής εταιρειών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας κατά τον β' γύρο αδειοδότησης που έληξε πρόσφατα, δημιουργεί νέες προοπτικές και νέα δυναμική όσον αφορά το ρόλο της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

    Οπως είπε, η Κυβέρνηση έχει χαράξει την ενεργειακή της πολιτική επενδύοντας στο τρίπτυχο: ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, θωράκιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό μας σύστημα του φυσικού αερίου, αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έτσι που σταδιακά να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης.

    Σημείωσε ότι η υλοποίηση αυτής της ενεργειακής πολιτικής προϋποθέτει την κατασκευή των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών για την αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 May 2012 - 17:29:07 UTC