Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β` γύρος αδειοδοτήσεων
  • [02] Σε ήπια ύφεση η Κύπρος το 2012, λέει η Κομισιόν
  • [03] Σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο η ΥΠΕΞ
  • [04] Θέματα υγείας κατά την Κυπριακή Προεδρία

  • [01] Β` γύρος αδειοδοτήσεων

    Με την υποβολή 15 αιτήσεων για 9 από τα 12 ερευνητικά τεμάχια ολοκληρώθηκε σήμερα ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης για εξερεύνηση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, που είχε οριστεί για τις 2.00μμ το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια τελετής στο Υπουργείο Εμπορίου, τα ονόματα των ενδιαφερομένων εταιρειών.

    Οπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από 5 εταιρείες και 10 κοινοπραξίες. Ο αριθμός των εταιρειών, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση είτε μέσα από κοινοπραξίες είτε από μόνες τους, ανέρχεται σε 29 και προέρχονται από 15 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Οι υπόλοιπες χώρες προέλευσης των εταιρειών είναι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Αμερική, Ισραήλ, Ολλανδία, Κορέα, Ρωσία, Μαλαισία, Ιταλία, Αυστραλία, Νορβηγία, Καναδάς, Ινδονησία, Λίβανος. Τα πιο δημοφιλή τεμάχια είναι το 9 και το 2.

    Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν θα αξιολογηθούν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή που έχει συσταθεί προς το σκοπό αυτό, η οποία στη συνέχεια θα υποβάλει εισηγητική έκθεση προς τον ίδιο.

    «Η τελική απόφαση αναφορικά με τις αιτήσεις του παρόντος 2ου γύρου χορήγησης αδειών σε υπεράκτιες περιοχές της Κύπρου εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναμένεται να ληφθεί εντός 6 μηνών», είπε.

    Ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε στην ομιλία του ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για το μέλλον του τόπου και του λαού, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος «όχι μόνο δεν μας έχουν διαψεύσει», αλλά υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες, οι οποίες συνδέονται με τις προοπτικές για μια νέα πορεία ευημερίας, προόδου και ειρήνης του κυπριακού λαού και των λαών της γύρω περιοχής.

    Ευχαρίστησε όλες τις εταιρείες για το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν να εμπλακούν σε δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που, όπως είπε είναι «δηλωτικό της εμπιστοσύνης και του σεβασμού που εκφράζουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και των αδιάβλητων διαδικασιών που ακολουθήσαμε στο 2ο γύρο».

    Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η διαδικασία αδειοδοτήσεων θα ολοκληρωθεί «με απόλυτη διαφάνεια, σε ένα δίκαιο παιχνίδι για όλους», εφαρμόζοντας πιστά τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Εξάλλου, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε αυτό το σημείο ως αποτέλεσμα των προσπαθειών τριών διαδοχικών Κυβερνήσεων, της Κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και της σημερινής, του Δημήτρη Χριστόφια.

    «Σε αυτή τη νέα προοπτική και ελπίδα που τρεις Κυβερνήσεις εργαστήκαμε για να προσφέρουμε στον τόπο μας και το λαό μας, είμαστε σίγουροι ότι θα δοθεί συνέχεια», είπε.

    Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών που κατέθεσαν τις 15 αιτήσεις είναι: 1. Η «Petra Petroleum Inc» από τον Καναδά 2. Η κοινοπραξία της «ATP East Med Number 2 B.V.» από την Αμερική, της «Naphtha Israel Petroleum Corp. Ltd» από το Ισραήλ, της «DOR Chemicals Ltd» από το Ισραήλ και της «Modiin Energy Limited Partnership» από το Ισραήλ. 3. Η «Total E&P Activities Petrolieres» από τη Γαλλία 4. Η κοινοπραξία της «Total E&P Activities Petrolieres (operator)» από τη Γαλλία, της «NOVATEC Overseas Exploration & Production GMbH» από τη Ρωσία και της «GPB Global Resources BV» από τη Ρωσία 5. Η κοινοπραξία της «Premier Oil (Operator)» και της «VITOL» από το Ηνωμένο Βασίλειο. 6. Η κοινοπραξία «Premier Oil (Operator)» και « VITOL» με την «Petronas» από τη Μαλαισία. 7. Η κοινοπραξία «Edison International S.p.A. (operator)» από την Ιταλία, «Delek Drilling Ltd Partnership» από το Ισραήλ, της «Avner Oil Exploration Ltd Partnership» από το Ισραήλ, της «Enel Trade S.p.A.» από την Ιταλία και της «Woodside Energy Holdings PTY Ltd» από την Αυστραλία. 8. Η κοινοπραξία της «ENI» από την Ιταλία και της «KOGAS» από την Κορέα. 9. Η κοινοπραξία της «C.O. Cyprus Opportunity Energy Public Company Ltd» από τη Νορβηγία και της «AGR Energy AS (Operator)» από το Ισραήλ. 10. Η κοινοπραξία «Oak Delta NG Exploration Joint Venture» από την Αμερική και το Ισραήλ 11. Η κοινοπραξία της «Capricorn Oil» από το Ηνωμένο Βασίλειο, της «Marathon Oil» από την Αμερική, της «Orange NASSAU Energie» από την Ολλανδία και της «CC Energie S.A.L» από τον Λίβανο 12. Η «Winevia Holdings Ltd» από την Κύπρο 13. Η «RX-DRILL ENERGY CYPRUS LTD» από την Κύπρο 14. Η κοινοπραξία «PT Energi Mega Persada Tdk & Frastico Holdings Ltd» από τον Καναδάς, την Ινδονησία και την Κύπρο 15. Η «Emannuelle Geoglobal Rosario» από το Ισραήλ

    Κάνοντας μια αναδρομή στις ενέργειες που προηγήθηκαν, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στην έγκριση της διεξαγωγής του 2ου Γύρου Αδειοδότησης, στις 23 Νοεμβρίου 2011, από την Κυβέρνηση Χριστόφια ως ένα ακόμη βήμα υλοποίησης της στρατηγικής για ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο ενέργειας, διασφαλίζοντας πρώτα την ενεργειακή ασφάλεια και τις ανάγκες της Κύπρου.

    Είπε ότι ακολούθησε στις 11 Φεβρουαρίου 2012 η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η σχετική ανακοίνωση και τα κριτήρια για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ στη συνέχεια το Υπουργείο Εμπορίου συμμετείχε σε εξειδικευμένα διεθνή συνέδρια και εκθέσεις για προώθηση του 2ου γύρου αδειοδότησης. Παράλληλα, είπε ότι για σκοπούς εύκολης πρόσβασης των ενδιαφερόμενων εταιρειών στην πληροφόρηση, δημιουργήθηκε ειδικός ιστοχώρος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, όπου αναρτήθηκαν όλα τα σχετικά με τον 2ο Γύρο Αδειοδότησης έγγραφα, ενώ για σκοπούς γρήγορης και έγκαιρης ανταπόκρισης στα ερωτήματα από τους ενδιαφερόμενους, καθορίστηκε συγκεκριμένος δίαυλος επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    «Γνωρίζαμε από την αρχή πως καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτού του γύρου αδειοδότησης θα διαδραμάτιζε και η αποφασιστικότητα μας να διασφαλίσουμε κανόνες απόλυτης διαφάνειας, αμεροληψίας και ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερόμενων» είπε ο Υπουργός, αναφερόμενος στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην απάντηση των ερωτημάτων αυτών, με την παράλληλη δημοσίευση τους στην σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου.

    Στη σύντομη τελετή που στο Υπουργείο Εμπορίου συμμετείχαν τα μέλη της Υπουργικής Επιτροπής για τα θέματα υδρογονανθράκων, τα μέλη της αρμόδιας Συμβουλευτικής Επιτροπής, μέλη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, καθώς και εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων εταιρειών.

    Ο κ. Συλικιώτης ευχαρίστησε τέλος τα μέλη της Υπουργικής Επιτροπής για τα θέματα υδρογονανθράκων, την ομάδα εμπειρογνωμόνων, την Συμβουλευτική Επιτροπή, τους πρώην Υπουργούς Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου και Αντώνη Πασχαλίδη, καθώς και τη Νομική Υπηρεσία και το νορβηγικό οίκο που συνεργάστηκαν για την προετοιμασία των εγγράφων, τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου και των άλλων Υπουργείων και όλους, όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    [02] Σε ήπια ύφεση η Κύπρος το 2012, λέει η Κομισιόν

    Σε ήπια ύφεση θα βρεθεί το 2012 η οικονομίας της Ευρωζώνης, όπου το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο 0,3%, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται μια βραδεία ανάκαμψη, η οποία θα συνεχιστεί και το 2013 με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,0%, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αναφορικά με την Κύπρο, η Κομισιόν προβλέπει ότι η οικονομία φέτος θα βρεθεί σε ύφεση, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,8%, ενώ για το 2013 προβλέπει μια επιστροφή σε θετικό ρυθμό, αλλά η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη της μέσης αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, αφού δεν θα ξεπεράσει το 0,3%.

    Αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις, το έλλειμμα θα καταγράψει σημαντική υποχώρηση και από το 6,3% του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 3,4% φέτος και το 2,5% του χρόνου, που σημαίνει ότι θα τηρηθεί η υποχρέωση που έχει αναλάβει η Κύπρος έναντι των εταίρων για επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

    Το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και από το 71,6% το 2011 θα φτάσει φέτος το 76,5% και το 2013 στο 78,1% του ΑΕΠ, αλλά θα παραμείνει σαφώς κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

    [03] Σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο η ΥΠΕΞ

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί την Κυριακή η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων/Ανάπτυξης της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 14 Μαΐου.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, τα θέματα που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στην ειρηνευτική διαδικασία Μέσης Ανατολής και στη Νότια Γειτονία – συγκεκριμένα στη Λιβύη, τη Συρία και την Αλγερία – καθώς και στο Μεξικό, εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Μεξικού. Αναμένεται να υιοθετηθούν συμπεράσματα για το Αφγανιστάν, την ειρηνευτική διαδικασία Μέσης Ανατολής και τη Συρία.

    Επιπλέον, εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Ρωσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3 και 4 Ιουνίου, θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Το Συμβούλιο θα εξετάσει τις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας εν όψει και του Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ουκρανία, στις 15 Μαΐου. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων/Ανάπτυξης περιλαμβάνουν το πρόγραμμα δράσης για αλλαγή και δημοσιονομική στήριξη, τους στόχους της αναπτυξιακής βοήθειας, τις εξελίξεις σε Βιρμανία/Μυανμάρ και το Ρίο+20.

    Μετά το πέρας των Συμβουλίων, η Υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας την Τρίτη, 15 Μαΐου. Η Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο στις 16 Μαΐου.

    [04] Θέματα υγείας κατά την Κυπριακή Προεδρία

    Θέματα που αφορούν τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, τη δωρεά οργάνων, αλλά και τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη από μεταδοτικές ασθένειες θα αναδείξει η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς. Ο κ. Μαλάς ενημέρωσε την Παρασκευή Πρεσβευτές χωρών-μελών της ΕΕ για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της Κύπρου σε θέματα Υγείας.

    Αφού παρατήρησε ότι στον τομέα της δωρεάς οργάνων η Κύπρος υστερεί όπως και πάρα πολλές χώρες, ο κ. Μαλάς τόνισε ότι ``θα αδράξουμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε στην κυπριακή κοινωνία, αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινωνία το μήνυμα ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι στη δωρεά οργάνων``. Είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας ``θα αναδείξουμε σοβαρά θέματα όπως τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη από τις μεταδοτικές ασθένειες συνεπεία και μη σωστής συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων αρχών, αλλά και από το πρόβλημα με την μετανάστευση``.

    Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι μέσα στα πλαίσια της καινοτομίας η Κύπρος θα αναδείξει την ανάγκη τα συστήματα υγείας να χρησιμοποιηθούν σαν οικοσυστήματα από διάφορες επιστήμες για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε σχέση με τον τομέα της έρευνας, ο κ. Μαλάς επεσήμανε πως η ΕΕ βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή, προσθέτοντας ότι κατά την κυπριακή Προεδρία θα συζητηθεί το πακέτο της ευρωπαϊκής ερευνητικής πολιτικής για τα επόμενα έξι χρόνια και κατά τη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας θα παρθούν πάρα πολλές σημαντικές αποφάσεις τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο αυτής της παρέμβασης αλλά και το μέγεθος της χρηματοδότησης.

    Αναφερόμενος σε κανονισμούς στον τομέα της Υγείας, την έγκριση των οποίων θα πρέπει να προωθήσει η Κύπρος, ο κ. Μαλάς έφερε ως παράδειγμα τον κανονισμό Υγεία για την Ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το κύριο εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί από την γενική γραμματεία Υγείας για να χρηματοδοτήσει μικρά ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη πολιτικών στο θέμα της υγείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 11 May 2012 - 15:29:07 UTC