Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Τουρκία δεν μπορεί να θέτει όρους, τόνισε ο Τσέχος ΥΠΕΞ
  • [02] ΥΠΟΙΚ: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα χρήζουν προβληματισμού
  • [03] Προεδρία και εξελίξεις στην Ευρώπη συζήτησαν Δανοί και Κύπριοι

    Βουλευτές

  • [04] Μέτρα για τον τουρισμό συζήτησε ο Υπ. Εμπορίου με ΚΟΤ και ΠΑΣΥΞΕ

  • [01] Η Τουρκία δεν μπορεί να θέτει όρους, τόνισε ο Τσέχος ΥΠΕΞ

    Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Karel Schwarzenberg δήλωσε ότι καμία χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή η Τουρκία, μπορεί να θέτει προϋποθέσεις για μέλος της ΕΕ.

    Ο κ. Schwarzenberg, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την κ. Μαρκουλλή, είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει προς όφελός της την προεδρία της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Στις δηλώσεις της, η κ. Μαρκουλλή καλωσόρισε τον Τσέχο ομόλογό της, λέγοντας ότι Κύπρος και Τσεχία έχουν μακροχρόνιες και πολύ δυνατές σχέσεις φιλίας και συνεργασία για ένα αριθμό θεμάτων και σε πολλούς τομείς.

    Ως μέλη της ΕΕ που ενταχθήκαμε μαζί την 1η Μαΐου 2004, «βρισκόμαστε σε αυτή την πολύ σημαντική πορεία στην οικογένεια της ΕΕ», είπε προσθέτοντας ότι η Δημοκρατία της Τσεχίας ήδη είχε μια επιτυχή προεδρία και ότι η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία σε λιγότερο από δύο μήνες.

    Συζητήσαμε όλα τα θέματα, περιλαμβανομένου των διμερών σχέσεων και πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας, συμπλήρωσε.

    Δήλωσε περαιτέρω ότι συζήτησαν περιφερειακά θέματα, θέματα που άπτονται του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Νότια Γειτονία και τα θέματα της Αραβικής Ανοιξης. Ενημέρωσε, επίσης, τον Τσέχο ομόλογό της για το Κυπριακό.

    «Προσβλέπουμε σε μια πιο δυνατή και στενότερη συνεργασία», ανέφερε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Schwarzenberg συνεχάρη την κ. Μαρκουλλή για την επικείμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι είναι μια «πολύ συναρπαστική εμπειρία» και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Κύπρος «θα τα καταφέρει πολύ καλά».

    Ο κ. Schwarzenberg διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει κάθε βοήθεια που θα ζητηθεί από την Κύπρο για τα θέματα της προεδρίας.

    Αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας να παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ λόγω ανάληψης της προεδρίας από την Κύπρο, ο κ. Schwarzenberg είπε ότι «είμαστε πολύ απογοητευμένοι γιατί μια γείτονα χώρα της Κύπρου, που λέει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, αντί να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της παρέχεται με την Κύπρο για να ολοκληρώσει τις φιλοδοξίες της να γίνει μέλος, προφανώς συμπεριφέρεται με τον λανθασμένο τρόπο έναντι της Κυπριακής Προεδρίας».

    Ο κ. Schwarzenberg διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα αφήσουν κανένα στον κόσμο να τους εκβιάζει. Τα κράτη μέλη δικαιούνται να αναλάβουν την προεδρία. «Βλέπετε, κανείς εκτός (ΕΕ) δεν γίνεται να αναμιγνύεται ή να διακηρύσσει όρους και ελπίζω ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Προεδρία είναι μια ευκαιρία για την ίδια».

    Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα πετύχει στο έργο της για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικό αέριο στα κυριαρχικά της ύδατα.

    [02] ΥΠΟΙΚ: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα χρήζουν προβληματισμού

    Οι εξελίξεις στον ελληνικό χώρο δεν είναι ευχάριστες τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρώπη και χρήζουν προβληματισμού ιδιαίτερα για την Κύπρο λόγω της διασύνδεσης των οικονομιών των δύο χωρών, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

    Σχολιάζοντας την πολιτική αστάθεια, που προέκυψε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η οποία που ενέτεινε τις φημολογίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σιαρλή, αφού τόνισε ότι σέβεται τις αποφάσεις του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι διπλά προετοιμασμένη για να αποφύγει την επανάληψη των λαθών που έγιναν στην Ελλάδα.

    Υπογράμμισε ότι η θέση της Κύπρου είναι στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα χειριστεί το θέμα ανάλογα.

    ``Αυτή η εξέλιξη δεν είναι θετική εξέλιξη για μας στην Κύπρο, αλλά δεν είναι θετική γενικά για ολόκληρη την Ευρώπη γι` αυτό και οι αντιδράσεις που έχουμε δει είναι μάλλον αρνητικές``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σιαρλή και πρόσθεσε: ``Οσον αφορά εμάς στην Κύπρο και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που έχουμε στον ελληνικό χώρο χρήζουν ιδιαίτερου προβληματισμού``.

    [03] Προεδρία και εξελίξεις στην Ευρώπη συζήτησαν Δανοί και Κύπριοι Βουλευτές

    Η επερχόμενη κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης την Τρίτη μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αντιπροσωπείας της αντίστοιχης Επιτροπής του Κοινοβουλίου της Δανίας, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Η ανάληψη της Προεδρίας δεν είναι ευκαιρία για προώθηση των εθνικών συμφερόντων της προεδρεύουσας χώρας, προειδοποίησε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Δανών Βουλευτών Λίκε Φρίις. Είναι ένα διοικητικό καθήκον που η κάθε χώρα αναλαμβάνει ως ‘έντιμος διαμεσολαβητής', πρόσθεσε.

    Η κ. Φρίις, η οποία είχε κληθεί από τον Βουλευτή ΔΗΣΥ Χρήστο Στυλιανίδη να προσφέρει οποιεσδήποτε συμβουλές θεωρεί θα είναι βοηθητικές προς την Επιτροπή για να ανταποκριθεί στο ρόλο της κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας, ανέφερε ότι στη Δανία υπήρξε συναίνεση μεταξύ όλων των κομμάτων να λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και δηλώσεις άλλων Δανών Βουλευτών που συμβούλεψαν τους Κύπριους Βουλευτές να αναβάλλουν τις οποιεσδήποτε διαφορές τους κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.

    Παράλληλα, προέτρεψαν την Επιτροπή όπως έχει ξεκάθαρο και συγκεκριμένο στόχο του αποτελέσματος που θα επιθυμεί να έχει από τις διασκέψεις που θα οργανώσει στα πλαίσια της κυπριακής Προεδρίας.

    [04] Μέτρα για τον τουρισμό συζήτησε ο Υπ. Εμπορίου με ΚΟΤ και ΠΑΣΥΞΕ

    Τα θέματα που άπτονται του τουρισμού, με βασικότερα αυτά της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, αλλά και το θέμα της εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση μεταξύ Υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη και του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ, παρουσία αντιπροσωπείας του ΚΟΤ.

    Ο κ. Συλικιώτης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι συλλογικά λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο τομέας του τουρισμού να ξεπεράσει τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει.

    Αναφορικά με το ενδιαφέρον της Triple Five για μεταφορά τουριστών στην Κύπρο, ο κ. Συλικιώτης είπε πως ο ΚΟΤ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρώπους της εταιρείας για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΟΤ Αλέκο Ορουντιώτη, οι εκπρόσωποι της εταιρείας αναμένονται στην Κύπρο περί τα τέλη Μαΐου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι «είχα τις προηγούμενες βδομάδες συναντήσεις με τον ΚΟΤ και ενημέρωσα για την ανάγκη να υλοποιηθεί ο πενταετής στρατηγικός προγραμματισμός που έχει ο ΚΟΤ με πάρα πολλά μέτρα. Χρειάζεται να υπάρξει μια ριζική αναδιάρθρωση και στον τρόπο λειτουργίας του ΚΟΤ», είπε ο κ. Συλικιώτης.

    Αναφορικά με το πρόβλημα της εποχικότητας, ο κ. Συλικιώτης είπε πως οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν αφορούν την ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων της Κύπρου και την απλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης διαβατηρίων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 May 2012 - 17:29:07 UTC