Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΠ: Στόχος της κυπριακής προεδρίας μια Ευρώπη καλύτερη
  • [02] Αντιπροσωπεία της δανικής Βουλής στην Κύπρο ενόψει Προεδρίας
  • [03] Ιούνιο και Ιούλιο σε λειτουργία δύο μονάδες στο Βασιλικό
  • [04] Προς σχηματισμό νέας κυβέρνησης η Ελλάδα

  • [01] ΥΠΠ: Στόχος της κυπριακής προεδρίας μια Ευρώπη καλύτερη

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους δήλωσε τη Δευτέρα ότι «βασικός στόχος της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι να διευκολύνει μέσα από προτάσεις, εισηγήσεις και πρωτοβουλίες, να γίνει η Ευρώπη καλύτερη».

    Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο «Η Κύπρος στην Ευρώπη» στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου στη Λευκωσία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας προγραμματίζεται η διεξαγωγή μεγάλου αριθμού συναντήσεων, συνεδρίων, καθώς επίσης πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων στις οποίες η Κύπρος θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο».

    «Μπορούμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών η καρδιά της Ευρώπης θα κτυπά στην Κύπρο», είπε ο κ. Δημοσθένους.

    Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κύπρο έχει μεγάλη σημασία για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, εφόσον αποτελεί μια ευκαιρία για περαιτέρω ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών της Κύπρου σχετικά με τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επίσης, «δίνει την ευκαιρία για προβολή των δράσεων των σχολικών μονάδων μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο της προεδρίας και επιτρέπει τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στον κοινωνικό διάλογο μέσα από τη συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί».

    Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κύπρο, «δίδει τη δυνατότητα ενεργού εμπλοκής των μαθητών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη διαμόρφωση θέσεων πάνω σε ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, όπως είναι η ισότητα και ο σεβασμός των πολιτικών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο αλφαβητισμός και η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλους».

    Πρόσθεσε ότι «δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία να αναδειχθεί η κουλτούρα και ο πολιτισμός της Κύπρου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

    Απευθυνόμενους στους μαθητές και μαθήτριες, ο Υπουργός Παιδείας, τους ενεθάρρυνε «να δείτε τους εαυτούς σας ως τους πρωταγωνιστές της ζωής στην Ευρώπη», λέγοντάς τους ότι «η ενωμένη Ευρώπη σάς δίνει ευκαιρίες να ταξιδέψετε και να μορφωθείτε, οι οποίες δεν υπήρχαν για τις παλαιότερες γενιές, ενώ ταυτόχρονα η σημερινή εποχή έχει τα δικά της προβλήματα τα οποία καλείστε να αντιμετωπίσετε».

    Προέτρεψε, επίσης, τους μαθητές να «διεκδικήστε το δικαίωμα σας να γνωρίζετε τον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιδιώξετε τη συμμετοχή σας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ ταυτόχρονα τολμήστε να αναλάβετε ευθύνες που θα κάνουν την κοινότητα σας, τη χώρα σας και τον κόσμο καλύτερο».

    «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί να κάνει την Ευρώπη καλύτερη, αν πρώτα και πάνω απ' όλα δεν επιδιώξει για βελτιώσει τη γειτονιά του, το σχολείο του τον ίδιο του τον εαυτό», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Παιδείας.

    [02] Αντιπροσωπεία της δανικής Βουλής στην Κύπρο ενόψει Προεδρίας

    Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Δανίας αρχίζει σήμερα επίσκεψη στην Κύπρο, ενόψει της επικείμενης κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Της εννεαμελούς αντιπροσωπείας ηγείται η Πρόεδρος Επιτροπής, Εβα Κίερ Χάνσεν και σ' αυτήν συμμετέχουν οι βουλευτές, Τζενς Τζοελ Νίλσεν Τρίνε Μπράμσεν Γιάκομπ Μπιέρεγκαρντ Λίκε Φρίις Γιάκομπ Ελλεμαν Τζένσεν, Ερλινγκ Μπόνεσεν Λόνε Λόκλιντ και Νικολάι Βίλουμσεν.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο, Αβέρωφ Νεοφύτου και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η αντιπροσωπεία θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη.

    [03] Ιούνιο και Ιούλιο σε λειτουργία δύο μονάδες στο Βασιλικό

    Πυρετωδώς εργάζεται αυτή τη στιγμή η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για να θέσει σε λειτουργία μονάδες στο Βασιλικό, οι οποίες είχαν υποστεί βλάβες με την έκρηξη στο Μαρί, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση του καλοκαιριού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, Χάρης Θράσου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θράσου ανέφερε ότι δύο μονάδες στο Βασιλικό, δυναμικότητας 300 μεγαβάτ, αναμένονται να είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία τον Ιούνιο και Ιούλιο αντίστοιχα.

    ``Αναμένουμε να θέσουμε σε λειτουργία τη μονάδα αρ. 5, δυναμικότητας 220-230 μεγαβάτ και μέρος της μονάδας αρ. 4, δυναμικότητας 70 μεγαβάτ, σύνολο 300 μεγαβάτ κι επίσης θα εισαγάγουμε ακόμα 120 μεγαβάτ από το εξωτερικό. Ηδη βγήκαμε προσφορές και τις έχουμε κατακυρώσει και έχει γίνει παραγγελία``, σημείωσε.

    Με αυτές τις επιπρόσθετες μονάδες, ανέφερε ο κ. Θράσου, πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε το κενό που θα δημιουργηθεί με την αύξηση της ζήτησης του καλοκαιριού.

    [04] Προς σχηματισμό νέας κυβέρνησης η Ελλάδα

    Αρχίζει σήμερα ο κύκλος διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που είχαν ως αποτέλεσμα την είσοδο επτά κομμάτων στην Βουλή των Ελλήνων.

    Στις 14.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, αμέσως μετά την ενημέρωση που θα έχει από τον Προέδρο του Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων.

    Στη συνέχεια, στις 15:00, ο κ. Παπούλιας θα καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών.

    Με καταμετρημένο το 98,20% των εκλογικών τμημάτων στην Ελλάδα τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα και οι έδρες που καταλαμβάνουν στη Βουλή των Ελλήνων, όπως καταγράφονται στα αποτελέσματα του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν ως εξής:

    ΝΔ ποσοστό 18,93% και 109 έδρες ΣΥΡΙΖΑ 16,74 % και 52 έδρες ΠΑΣΟΚ 13,22 % και 41 έδρες ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 10,58% και 33 έδρες ΚΚΕ 8,57% και 26 έδρες ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,97% και 21 έδρες ΔΗΜΑΡ 6,09% και 19 έδρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 7 May 2012 - 11:29:08 UTC