Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΕ: Διαδικασία ``πήγαινε-έλα`` στο Κυπριακό
  • [02] Επιστολές Μαρκουλλή σε ΣΑ και ΕΕ για την παράνομη γεώτρηση
  • [03] Συνάντηση Ομήρου με Ολλανδή εισηγήτρια για Τουρκία
  • [04] Ενδιαφέρον ΕΤΕπ για επενδύσεις

  • [01] ΗΕ: Διαδικασία ``πήγαινε-έλα`` στο Κυπριακό

    Σε διαδικασία διπλωματίας του «πήγαινε-έλα» με τις δυο πλευρές στο Κυπριακό θα εμπλακούν τα Ηνωμένα Εθνη κατά τις επόμενες δυο εβδομάδες σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και μπρος, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, προσθέτοντας πως φιλοδοξία του Μπαν Γκι-μουν είναι να μπορέσει να συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό το καλοκαίρι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελευταία φάση των συνομιλιών.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη , ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως το συμπέρασμα του ΓΓ είναι ότι δεν υπήρξε επαρκής πρόοδος πάνω στις κύριες πτυχές προκειμένου να συγκαλέσει μιαν πολυμερή διάσκεψη στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, όπως ήταν η πρόθεσή του, προσθέτοντας πως ο ίδιος κατά τις συναντήσεις που είχε με τους δυο ηγέτες μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον Μπαν Γκι-μουν, συζήτησε μαζί τους τις σκέψεις του ΓΓ και τούς εξήγησε πως δεν μπορεί να συνεχίσουν τη διαδικασία όπως αυτή διεξαγόταν ως τώρα.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως με τον ΓΓ συζήτησαν τις επιλογές που υπάρχουν σε σχέση με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες.

    «Ο ΓΓ εκτιμά το γεγονός ότι και οι δυο ηγέτες θέλουν να καταλήξουν

    σε μια συμφωνία τουλάχιστον στις κύριες πτυχές πριν την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο και σίγουρα παραμένει φιλοδοξία του

    ΓΓ να συγκαλέσει μια πολυμερή διάσκεψη το καλοκαίρι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελευταία φάση των συνομιλιών», είπε ο διπλωμάτης των ΗΕ.

    Ανέφερε πως για να συμβεί αυτό, οι δυο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν πάνω στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και μπρος, σημειώνοντας πως τα Ηνωμένα Εθνη θα εμπλακούν στις επόμενες δυο εβδομάδες σε μια διπλωματία του πήγαινε – έλα μεταξύ των δυο πλευρών για να διαπραγματευτούν σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα τύχουν χειρισμού τα διάφορα θέμα.

    Πρόσθεσε πως στο μεταξύ τα Ηνωμένα Εθνη δεν θεωρούν πως αξίζει να υπάρξει προγραμματισμός νέων συναντήσεων μεταξύ των δυο ηγετών «εκτός εάν υπάρξει ξεκάθαρη ένδειξη και από τις δυο πλευρές ότι υπάρχει κάτι ουσιαστικό στο οποίο θέλουν να καταλήξουν σε μια συνάντηση των ηγετών».

    Σημείωσε, εξάλλου, πως ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει πει στις δυο πλευρές πως δεν είναι ποτέ πολύ αργά για τολμηρές και αποφασιστικές κινήσεις και για νέες ιδέες ή για καινοτόμες προτάσεις.

    Επισημαίνοντας πως παρά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες, υπάρχουν πολλά που έχουν επιτευχθεί, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι δυνατόν να υπάρξει μια συνολική συμφωνία, σημειώνοντας πως για αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές.

    Είπε, εξάλλου, πως δεν είναι η ώρα τώρα για να υπάρξει ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

    Επανέλαβε πως αυτή η διαδικασία είναι κυπριακής καθοδήγησης και ιδιοκτησίας και πως τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται εδώ για να βοηθήσουν.

    [02] Επιστολές Μαρκουλλή σε ΣΑ και ΕΕ για την παράνομη γεώτρηση

    Επιστολές στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στους 26 εταίρους μας στην ΕΕ, σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις στα κατεχόμενα, στέλλει η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Ερωτηθείσα εάν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα σε σχέση με την παράνομη γεώτρηση, η κ. Μαρκουλλή υπέδειξε ότι «είναι πολύ νωρίς, έχουν περάσει 24 ώρες και δεν μπορώ να αναμένω άμεσα αποτελέσματα».

    Η Υπουργός είπε ότι σήμερα έδωσε οδηγίες για να σταλούν επιστολές στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και στα 26 υπόλοιπα μέλη της ΕΕ για «καταγγελία αυτής της ακόμα μιας παράνομης πράξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ανέφερε ότι στις επιστολές θα τονίζονται επίσης οι συνέπειες που θα έχουν αυτές οι πράξεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    [03] Συνάντηση Ομήρου με Ολλανδή εισηγήτρια για Τουρκία

    H συμμόρφωση της Τουρκίας στις αρχές της ΕΕ και η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, περιλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι απαίτηση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, διαμήνυσε η Ολλανδή εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας Ria Oomen-Ruijten, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

    Η Ευρωβουλευτής επισκέπτεται την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία.

    Αναφέρθηκε στη στασιμότητα που παρατηρείται στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό λόγω της πάγιας αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία, όπως σημείωσε, κλιμακώνει την προκλητική στάση της εκτοξεύοντας απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου.

    [04] Ενδιαφέρον ΕΤΕπ για επενδύσεις

    Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για συμμετοχή της όσον αφορά στη χρηματοδοτική πλευρά τους σε έργα ενεργειακής αξιοποίησης, εξέφρασε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Werner Hoyer σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως ενημέρωσε τον κ. Hoyer για το όραμα της Κυβέρνησης να καταστεί η Κύπρος σημαντικό ενεργειακό κέντρο της περιοχής μέσω της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Hoyer, ανέφερε ότι «ήταν μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της ενέργειας, γιατί η Κύπρος βρίσκεται σε μια πραγματικά μοναδική θέση λόγω της γεωγραφικής της θέσης».

    Εξέφρασε την άποψη ότι «πιθανόν θα δούμε πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στα κοιτάσματα φυσικού αερίου γύρω από το νησί και αυτές μπορεί να είναι εξαιρετικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό εφοδιασμό όλης της Ευρώπης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 April 2012 - 17:29:10 UTC