Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κυβέρνηση ανακοινώνει αύριο επισήμως το διορισμό νέου Διοικητή

    της Κεντρικής Τράπεζας

  • [02] Εκπρόσωπος: Παράνομη η γεώτρηση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
  • [03] Συνάντηση Μαυρογιάννη – Γκόρντον στην Ουάσινγκτον

  • [01] Η Κυβέρνηση ανακοινώνει αύριο επισήμως το διορισμό νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

    Η Κυβέρνηση ανακοινώνει αύριο επισήμως το διορισμό νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη σημερινή ενημέρωση του Αθανάσιου Ορφανίδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα της λήξης της θητείας του.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε το Διοικητή για την απόφασή του να μην τον επαναδιορίσει στη θέση του. Αύριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανακοίνωση νέου ονόματος για τη θέση του Διοικητή, ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ Πανίκος Δημητριάδης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο νυν Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση αναφορικά με την απόφαση του Προέδρου να τον αντικαταστήσει ή να τον επαναδιορίσει.

    «Οπως εξήγησα και στο παρελθόν, θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση. Οπως ξέρετε, στο δικό μας συνταγματικό πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το άτομο που έχει την ευθύνη για αυτή την απόφαση, για αυτό θεωρώ ότι θα ήταν πιο σωστό ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει τις αναφορές του, όταν πάρει τις αποφάσεις του».

    Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο ήταν πολύ καλή.

    «Οπως ξέρετε είχε καιρό να βρεθούμε. Μιλήσαμε για διάφορα θέματα, τον ενημέρωσα για την κατάσταση της οικονομίας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή και μιλήσαμε επίσης και για το θέμα της λήξης της θητείας μου στις 2 Μαΐου», είπε.

    Πρόσθεσε ότι η τελευταία φορά που είχε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο ήταν το πρώτο τρίμηνο πέρυσι και είχε διαρκέσει πολλή ώρα.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο, πέρασε ένας χρόνος για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι «εγώ ήμουν και παραμένω πάντα στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να δίνω οποιαδήποτε συμβουλή μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διαχείριση της κρίσης».

    «Γενικότερα, όπως ξέρετε, έχουν κλείσει σχεδόν πέντε χρόνια που είμαι

    Διοικητής. Πρώτιστος στόχος μου ήταν να βοηθήσω τον τόπο και από κει και πέρα ο καθένας από εμάς παίρνει τις αποφάσεις του και κάνει όπως

    πιστεύει ότι είναι πιο σωστό», ανέφερε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, χαρακτήρισε ανυπόστατες τις κατηγορίες που του προσάπτονται για μη επαρκή έλεγχο των τραπεζών με αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες ζημιές, λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να ανοίξει το αυτό θέμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

    Αυτή τη στιγμή, είπε, που οι κυπριακές τράπεζες προσπαθούν να μαζέψουν κεφάλαια, δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ξοδεύεται ενέργεια πάνω σε αυτό το θέμα.

    «Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και ότι θα πρέπει να εξεταστεί ‘από κοντά'. Δεν θεωρώ ότι εγώ προσωπικά έχω κάνει λάθη με την εποπτεία των τραπεζών λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο, στο οποίο πρέπει να ασκείται η εποπτεία. Εχουν ληφθεί πολλών ειδών αποφάσεις οι οποίες έχουν συντελέσει στο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών αποφάσεων», δήλωσε ο Διοικητής.

    Υπενθύμισε παράλληλα ότι οι αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που αυτή τη στιγμή στοιχίζει τόσο πολύ στους μέτοχους όλων των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυπριακών τραπεζών, ήταν απόφαση που λήφθηκε σε πολιτικό επίπεδο αρχηγών κρατών της Ευρώπης.

    «Δεν ήταν απόφαση που λήφθηκε ούτε από τους επόπτες ούτε από Κεντρικές Τράπεζες», σημείωσε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι της ώρας να γίνει ενδελεχής ανάλυση για το συγκεκριμένο θέμα και για γενικότερα θέματα της οικονομίας, είπε ότι θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει στους δημοσιογράφους και την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα παρευρεθεί μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, σε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

    Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο φεύγει με ήσυχη τη συνείδησή του αν τελικώς αντικατασταθεί, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι «η συνείδηση μου είναι ήσυχη είτε έτσι είτε αλλιώς».

    Η θητεία του κ. Ορφανίδη λήγει στις 2 Μαΐου και ο νέος Διοικητής αναμένεται να αναλάβει άμεσα τα καθήκοντά του από την επόμενη ημέρα.

    [02] Εκπρόσωπος: Παράνομη η γεώτρηση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

    Παράνομη χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση τη γεώτρηση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αποδεικνύει έλλειψη βούλησης για λύση στο Κυπριακό από μέρους Αγκυρας και τ/κ ηγεσίας.

    ``Η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία παρανομούν, προχωρώντας σε γεώτρηση στην κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου. Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν Τουρκία και τ/κ ηγεσία όπως αυτή με τη γεώτρηση αποδεικνύουν έλλειψη βούλησης εκ μέρους τους για επίτευξης λύσης στο Κυπριακό``, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση προβαίνει στις δέουσες παραστάσεις και διαβήματα για την νέα παράνομη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς γιατί η ε/κ πλευρά παραμένει στο διάλογο για λύση του Κυπριακού, εφόσον η τουρκική πλευρά έχει έλλειψη βούλησης για λύση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``από τη στιγμή που τα Ηνωμένα Εθνη θέλουν και επιδιώκουν, όπως και εμείς, την επίλυση του Κυπριακού μέσα από το διακοινοτικό διάλογο, ενόσω υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρχει και για να συνεχίζεται ο διάλογος, δεν είμαστε εμείς που θα διακόψουμε τον όποιο διάλογο και την όποια προσπάθεια για επίτευξη λύσης``.

    ``Είναι μέσα από τις συνεχείς πρωτοβουλίες και τη συνεχή προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς που επιδιώκεται είτε η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό που να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ είτε το να εκτίθεται η άλλη πλευρά για την έλλειψη βούλησης για επίτευξη μιας τέτοιας λύσης», κατέληξε.

    [03] Συνάντηση Μαυρογιάννη – Γκόρντον στην Ουάσινγκτον

    Τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας και τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης κι ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον.

    Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και πνεύμα συναντίληψης, με τους Αμερικανούς να επιδεικνύουν κατανόηση στην προσέγγιση της κυπριακής Κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με τα θέματα της Ε.Ε., ο κ. Μαυρογιάννης ενημέρωσε τον Αμερικανό επίσημο για την ατζέντα της κυπριακής Προεδρίας, την προσέγγιση των διαφόρων ζητημάτων συμπεριλαμβανομένης και της στάσης έναντι της Τουρκίας, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα.

    Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και επανειλημμένα συστήσει αυτοσυγκράτηση και αποφυγή προκλήσεων.

    Η συζήτηση κάλυψε και τα οικονομικά ζητήματα, όπου οι Αμερικανοί ανησυχούν για την πιθανότητα η ευρωπαϊκή κρίση να πλήξει και την αμερικανική οικονομία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 April 2012 - 9:29:08 UTC