Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Σοβαρή οπισθοδρόμηση στις συνομιλίες λόγω Ερογλου
  • [02] Συνέντευξη Τύπου για τις επαφές του με ΓΓ ΟΗΕ θα δώσει ο Ντάουνερ
  • [03] Μήνυμα ΥΠΟΙΚ για σκληρή δουλειά και αισιοδοξία για Προεδρία ΕΕ
  • [04] Τη σημασία στήριξης της Γαλλίας στο Κυπριακό τόνισε ο Ομήρου

  • [01] Πρόεδρος: Σοβαρή οπισθοδρόμηση στις συνομιλίες λόγω Ερογλου

    Για σοβαρή οπισθοδρόμηση στις απευθείας συνομιλίες συνεπεία της στάσης του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερολγου, μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει την διαδικασία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό και προωθεί το λεγόμενο σχέδιο Β`, που περιλαμβάνει εκστρατεία αναγνώρισης τ/κ κράτους στα κατεχόμενα.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρεσβευτή του Ισημερινού στην Κύπρο με έδρα το Τελ Αβίβ, Γκιγιέρμο Μπασάντε Ραμίρεζ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι από το Μάιο του 2010, οπόταν στην ηγεσία των Τ/κ ανήλθε ο Ντερβίς Ερογλου καταγράφεται μια ``σοβαρή οπισθοδρόμηση``, ενώ, όπως πρόσθεσε, η πρόοδος στις συνομιλίες καθυστερεί.

    Υπενθύμισε ο κ. Ερογλου ανέλαβε την υποχρέωση, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, να δεσμεύεται από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που είχαν μείνει, προσθέτοντας ότι ο νέος Τ/κ ηγέτης δεν τίμησε κανένα από τα δύο.

    Επέκρινε επίσης τις προτάσεις Ερογλου ως αντίθετες με τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών, παρά τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο και υπέδειξε την άρνηση της τ/κ πλευράς να συζητήσει άλλα θέματα υψίστης σημασίας για τη λύση.

    ``Αντιμετωπίζουμε συνεπώς μία κατάσταση κατά την οποία η Τουρκία και η τ/κ πλευρά αντιτίθενται σε κάθε πρόοδο στις συνομιλίες και ταυτόχρονα απειλούν με την εφαρμογή ενός λεγόμενου ‘Σχεδίου Β'``, είπε, προσθέτοντας ότι ``αυτό περιλαμβάνει εκστρατεία για αναγνώριση ενός ‘τουρκοκυπριακού κράτους'``.

    Επισημαίνοντας πως το σχέδιο Β` της Αγκυρας περιλαμβάνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση προς το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο ξεκάθαρα ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

    ``Έτσι, αυτό που θα διαφημιστεί ως χειρονομία καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος, ενώ προσπαθεί να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα με ένα διαφημιστικό τέχνασμα``, υπογράμμισε.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για ανεύρεση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ενώ μίλησε για ένα αντιπαραγωγικό και προκλητικό για ένα υποψήφιο κράτος-μέλος εκφοβισμό σε σχέση με την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ``Το κλειδί επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι η Τουρκία, η οποία δεν είναι υποβοηθητική και, στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη διαδικασία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ``οι ανειλικρινείς δηλώσεις ορισμένων Τούρκων επισήμων σχετικά με τη θέληση της Τουρκίας και του κ. Ερογλου για λύση του Κυπριακού δεν είναι επαρκείς, ιδιαίτερα όταν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία στην πράξη προωθούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο``.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι ``η πλευρά μας θα συνεχίσει να εργάζεται με καλή πίστη για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες, που είναι και ο μόνος τρόπος για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί και από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους``.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης του Ισημερινού εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών η οποία, βασισμένη σε διαπραγματεύσεις, θα επιτρέψει στον λαό να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια.

    Εξέφρασε επίσης τη δέσμευσή του να εργαστεί εποικοδομητικά για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών για πάνω από μια δεκαετία. Τόνισε ότι είναι σημαντικό οι αρμόδιοι για την εξωτερική πολιτική στις δύο χώρες να σχεδιάσουν μια αμοιβαία και στρατηγική ατζέντα εργασίας που θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να καταβάλουν αποτελεσματικές προσπάθειες για εξεύρεση περισσότερων συμφωνιών συνεργασίας σε όλους τους δυνατούς τομείς.

    Ζήτησε, τέλος τη στήριξη της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ για την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας του με την κοινότητα, και ειδικότερα στον τομέα του εμπορίου, και με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο τον Ιούλιο του 2012 διαβίβασε, εκ μέρους της Κυβέρνησης του Ισημερινού, ευχές για επιτυχή εκπλήρωση των υψηλών καθηκόντων που της ανατίθενται.

    [02] Συνέντευξη Τύπου για τις επαφές του με ΓΓ ΟΗΕ θα δώσει ο Ντάουνερ

    Σε ενημέρωση για τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και για τα επόμενα βήματα στις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, θα προβεί ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Παρασκευή.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ``ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα ενημερώσει τα ΜΜΕ την Παρασκευή στο Λήδρα Πάλας``, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    ``Η συνέντευξη Τύπου είναι σε συνέχεια της συνάντησής του (κ. Ντάνουερ) με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην έδρα του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα``, προστίθεται.

    Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στο Λήδρα Πάλας και θα αρχίσει στις 16:30.

    [03] Μήνυμα ΥΠΟΙΚ για σκληρή δουλειά και αισιοδοξία για Προεδρία ΕΕ

    Ξεκάθαρο μήνυμα σκληρής δουλειάς, ευελιξίας, προγραμματισμού και αισιοδοξίας ότι η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα είναι επιτυχής έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σαρλή.

    Σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε κατά την οποία σκιαγραφήθηκαν τα θέματα με τα οποία αναμένεται να χειριστεί το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι «είναι μια ευκαιρία για τον τόπο μας να προβληθούμε και να αποδείξουμε το τι μπορούμε να πετύχουμε, όχι μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά και στη διαχείριση ενός κομματιού της ΕΕ».

    Ο Υπουργός ανέφερε επιγραμματικά ότι βασική επιδίωξη της Προεδρίας θα είναι η αποτελεσματική υλοποίηση των αποφάσεων για αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, δημοσιονομική προσαρμογή, η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, η βοήθεια προς ευάλωτες οικονομίες και η προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

    Η βάση των θεμάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί η Προεδρία θα αποτελέσουν, όπως είπε, τα όσα θα κληρονομήσει η Προεδρία της Κύπρου από την Προεδρία της Δανίας, κάτι που θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος της υφιστάμενης Προεδρίας σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει η Κύπρος και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [04] Τη σημασία στήριξης της Γαλλίας στο Κυπριακό τόνισε ο Ομήρου

    Τη σημασία της σταθερής υποστήριξης εκ μέρους της Γαλλίας θέσεων αρχών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της ΕΕ, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε συνάντησή του με τον Πρέσβη της Γαλλίας στη Λευκωσία κ. Jean-Marc Rives, με την ευκαιρία της αναχώρησής του από την Κύπρο.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε με ικανοποίηση την εξαίρετη συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο, στη διάρκεια της θητείας του κ. Rives και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην παραπέρα σταδιοδρομία του. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι, στη βάση των κοινών αυτών αρχών, οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου και των αντίστοιχων Κοινοβουλίων τους θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και λαών.

    Από πλευράς του, ο κ. Rives εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την άψογη συνεργασία τους.

    Ο Γάλλος Πρέσβης υπογράμμισε τη σταθερή και ενιαία στήριξη, που παρέχουν στην Κύπρο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα του. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Γαλλία θα συνεχίσει να υπεραμύνεται των αρχών αυτών σε σχέση με την Κύπρο, ανέφερε ο κ. Rives.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 April 2012 - 17:29:08 UTC