Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Βουλή στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την οικονομία
  • [02] Μήνυμα Εκπροσώπου για την επέτειο της χούντας
  • [03] Ν/Σ κατά της πειρατείας ενέκρινε το Υπουργικό
  • [04] Μουδιασμένη η κίνηση το Πάσχα στα ξενοδοχεία της Πάφου

  • [01] Η Βουλή στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την οικονομία

    Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει τις προσπάθειες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για προώθηση και λήψη μέτρων, που μπορούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της Ενωσης για βελτίωση των σημερινών δυσμενών οικονομικών δεδομένων, έδωσε την Παρασκευή στη Βαρσοβία ο Πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου, Γιαννάκης Ομήρου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Ομήρου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος του Συμφώνου Σταθερότητας, Συντονισμού και Διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, ανέφερε ότι η Βουλή υποστηρίζει ταυτόχρονα την ανάγκη εγκαθίδρυσης περαιτέρω μηχανισμών, που θα μπορούν να διαφυλάττουν και δεν θα απειλούν την ευρωπαϊκή ενότητα και, μαζί με αυτήν, την κοινωνική συνοχή εντός των κρατών μελών και τη μεταξύ τους αλληλεγγύη.

    Οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζονται και σήμερα στη Βαρσοβία, με τη συμμετοχή του κ. Ομήρου.

    Στην του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η οικονομική κρίση, που ταλανίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, θέτει την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπό απειλή και, ως εκ τούτου, θέτει σε κίνδυνο και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Το ζητούμενο, είπε ο κ. Ομήρου, είναι κατά πόσο το νέο αυτό Σύμφωνο θα μπορέσει από μόνο του να παραμερίσει τις αιτίες της κρίσης, η δε πιθανότητα να μην επικυρωθεί από εκείνα τα κράτη - μέλη, που θα ακολουθήσουν τη διαδικασία επικύρωσης μέσω δημοψηφίσματος, θα θέσει υπό αμφισβήτηση το περιεχόμενο του Συμφώνου και θα καταδείξει τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της ΕΕ.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ταυτόχρονα ότι η ευημερία κάθε Ευρωπαίου πολίτη θα πρέπει να αποτελεί πάντοτε τον κύριο άξονα των ενεργειών της ΕΕ.

    Κρίνεται επιβεβλημένη, δήλωσε ο κ. Ομήρου, η αναζήτηση και σύνθεση προτάσεων, που θα έχουν ως κύριο στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ μέσω επενδύσεων στην έρευνα και τεχνολογία και στην εξειδίκευση και κατάρτιση κυρίως των νέων.

    Επιπρόσθετα, όπως ανάφερε, η αναδιοργάνωση της αξιοποίησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων θα αποτελούσε καλή βάση για τη δημιουργία περισσότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων, αφού η απλή μείωση του κόστους παραγωγής δεν αποτελεί απάντηση στη σημερινή κρίση.

    [02] Μήνυμα Εκπροσώπου για την επέτειο της χούντας

    Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της 21ης Απριλίου, απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε ολόκληρο το λαό μας και σε όλους όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στη Χούντα και αντιστάθηκαν στην υλοποίηση των αντικυπριακών σχεδιασμών, δήλωσε το Σάββατο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος της χούντας στην Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η σημερινή ημέρα, αποτελεί μαύρη κηλίδα στην ιστορία της Ελλάδας και ολόκληρου του ελληνισμού``. Σαν σήμερα το 1967, είπε, μια ομάδα αξιωματικών κατέλυσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και έβαλε τη χώρα και το λαό για επτά χρόνια στο γύψο της δικτατορίας. ``Η Χούντα των Αθηνών προκάλεσε μεγάλη συμφορά στην Ελλάδα, καταργώντας τη δημοκρατία. Τη μεγαλύτερη όμως συμφορά προκάλεσε στην Κύπρο, αφού η ίδια συμμετείχε και προώθησε συνωμοσίες σε βάρος της χώρας μας, οι οποίες εξυφάνθηκαν σε ξένα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟϊκά κέντρα``, πρόσθεσε.

    Το αποκορύφωμα αυτών των συνομωσιών, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, αποτέλεσε το δίδυμο έγκλημα με το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β' και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Από τότε, ανέφερε, ο λαός μας διεξάγει αγώνα για να τερματίσει την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τη ντε φάκτο διχοτόμηση. ``Ο λαός μας αγωνίζεται για την επανένωση της χώρας μας και του λαού μας. Για να μπορεί με την επίλυση του Κυπριακού, να βαδίσει με σιγουριά, ειρήνη και ασφάλεια στο μέλλον. Μαζί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι``, σημείωσε.

    Για την επίτευξη τούτου του στόχου, είπε ο κ. Στεφάνου, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συνεπείς στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979.

    [03] Ν/Σ κατά της πειρατείας ενέκρινε το Υπουργικό

    Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πειρατείας σε κυπριακά πλοία δημιουργεί η έγκριση την Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχεδίου που θεσμοθετεί την παροχή ένοπλης συνοδείας. «Πρωτοποριακή και σημαντική νομοθεσία», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζος, σημειώνοντας ότι η έγκριση από το Υπουργικό του Νομοσχεδίου και η ψήφισή του σε νόμο στη συνέχεια από τη Βουλή, θα καταστήσουν την Κύπρο «από τις πρώτες χώρες παγκόσμια, πρωτοπόρο διεθνώς».

    Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ΚΝΕ) από πλευράς του χαιρέτισε την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο αποκαλεί πρωτοποριακό και θεωρεί ότι θα αποτελέσει απάντηση στη σύγχρονη γάγγραινα του φαινομένου της πειρατίας.

    Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών, προνοεί και ρυθμίζει την παροχή ένοπλης συνοδείας σε πλοία που πλέουν υπό την κυπριακή σημαία, από ειδικά καταρτισμένους και πιστοποιημένους φρουρούς.

    «Εγινε μια συντονισμένη εργασία από όλους τους εμπλεκόμενους, είτε πρόκειται για το Υπουργείο Συγκοινωνιών, είτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εργασίας είτε όλες τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, εργάστηκαν σκληρά και συντονισμένα», σημείωσε ο κ. Φλουρέντζου, τονίζοντας ότι προχώρησαν με το υπό αναφορά νομοσχέδιο λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές περιβάλλον «με στόχο την ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας». Ηδη, αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών, πολλοί πλοιοκτήτες, φοβούμενοι τα προβλήματα που δημιουργούνταν λόγω της πειρατείας στην περιοχή της Σομαλίας και στον Κόλπο του Αντεν, συζητούσαν και πίεζαν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, το κόστος της πειρατείας για την παγκόσμια οικονομία ανέρχεται γύρω στα 7-12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το 2012 και μέχρι τις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του International Maritime Bureau, είχαν σημειωθεί 87 επιθέσεις πειρατών και απήχθηκαν 9 πλοία εκ των οποίων τα επτά στη Σομαλία,, ενώ βρέθηκαν σε καθεστώς ομηρίας μόνο στη Σομαλία 92 ναυτικοί. Οι πειρατές στη Σομαλία, που θεωρείται τώρα το πιο επικίνδυνο σημείο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, είχαν μέχρι το Μάρτιο υπό κατάληψη 13 πλοία και κρατούσαν όμηρους 197 ανθρώπους.

    [04] Μουδιασμένη η κίνηση το Πάσχα στα ξενοδοχεία της Πάφου

    Οι φετινές πληρότητες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Πάφου τις μέρες του Πάσχα δεν ξεπέρασαν το 60% σε σύγκριση με 80% πληρότητες που σημείωσαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Θέμη Φιλιππίδη.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι η προσέλευση ντόπιων και ξένων επισκεπτών τις μέρες του Πάσχα στη επαρχία της Πάφου ήταν αρκετά μειωμένη. Μερικές ξενοδοχειακές μονάδες, δήλωσε, παρέμειναν κλειστές τις μέρες του Πάσχα, άλλες γιατί δεν είχαν ικανοποιητικό αριθμό πληροτήτων και άλλες γιατί δεν έχουν ολοκληρώσει τις ανακαινίσεις τις οποίες είχαν ξεκινήσει τη χειμερινή περίοδο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου ανέφερε ότι η επαρχία της Πάφου είναι ακόμη εξαρτημένη από την αγγλική αγορά, η οποία παρουσιάζει μια μείωση των κρατήσεων της τάξης του 10%. Το ίδιο, συνέχισε, ισχύει και για τη γερμανική αγορά, η οποία εντούτοις δεν είναι τόσο σημαντική για την επαρχία της Πάφου τη στιγμή που ο αριθμός των Γερμανών επισκεπτών στην επαρχία είναι αρκετά μικρός. Επεσήμανε, ωστόσο, πως θετικό μήνυμα αποτελεί για την ξενοδοχειακή βιομηχανία η έναρξη των πτήσεων της Ryan Air όσο και οι αφίξεις από τη ρωσική αγορά, που φαίνεται ότι θα παρουσιάσουν μια αύξηση σε σύγκριση με πέρσι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 21 April 2012 - 11:29:12 UTC