Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενοχοι χωρίς ελαφρυντικό οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ΗΛΙΟΣ
  • [02] Υπ. Εμπορίου: Νέες ενεργειακές προοπτικές στην Κύπρο
  • [03] Στα 4,79 δισ. ευρώ οι πράξεις κρατικού δανεισμού το 2011
  • [04] Παρέμβαση Ομήρου για ΚΕΠΑΑ

  • [01] Ενοχοι χωρίς ελαφρυντικό οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ΗΛΙΟΣ

    Ενoχους σύμφωνα με το κατηγορητήριο και χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό – όπως αιτήθηκε η υπεράσπιση - έκρινε το Πρωτοδικείο Αθηνών τους κατηγορούμενους για τη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας «Ήλιος», που συνετρίβη στο Γραμματικό Αττικής στις 14 Αυγούστου του 2005, παρασύροντας στο θάνατο 121 ανθρώπους.

    Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα, την οποία έκανε δεκτή το Δικαστήριο, ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, έχοντας συνείδηση, κρίθηκαν οι Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοΐμένοφ, Αρχιπιλότος της εταιρείας. Ο κατηγορούμενος μηχανικός της εταιρείας, που έλεγξε το αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης, Αλαν Ιργουιν κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αλλά όχι συνειδητής.

    Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν με ποινή βάσης τα τρία χρόνια φυλάκιση για το πρώτο θύμα συν ένα χρόνο για κάθε νεκρό, σύνολο 123 χρόνια έκαστος. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία αν η ποινή βάσης είναι κάτω των πέντε ετών κρίνεται εξαγοράσιμη, όπως και αυτή των κατηγορουμένων. Από τα 123 χρόνια οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να εκτίσουν τα 10. O Εισαγγελέας πρότεινε μετατροπή της ποινής προς 10 ευρώ ημερησίως, ωστόσο το Δικαστήριο δεν δέχθηκε τη μετατροπή και αναμένεται το ανασταλτικό της έφεσης.

    Παρόντες στο δικαστήριο της Αθήνας ήταν ορισμένοι εκ των συγγενών των θυμάτων, ενώ απουσίαζαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

    Η Ελένη Αλεξανδρή, μητέρα θύματος, σε δήλωση της ανέφερε ότι η δίκη έπρεπε να γίνει σε Κακουργιοδικείο, σημειώνοντας ότι «ξέρουν πολύ καλά ότι είναι ένοχοι όλοι αυτοί και είναι ντροπή το ότι η δίκη γίνεται σε Πλημμελειοδικείο», εκφράζοντας κάποια ικανοποίηση για το ότι η απόφαση ήταν καταδικαστική.

    Η Σοφία Χαραλάμπους, σύζυγος του συγκυβερνήτη, χαρακτήρισε «ευχάριστο το ότι υπάρχουν κάποιοι ένοχοι εδώ, γιατί στην Κύπρο δεν κρίθηκε κανείς ένοχος», προσθέτοντας ότι «στην Κύπρο το κατηγορητήριο επέρριπτε ευθύνες καθαρά στους πιλότους και τους κατηγορούμενους τους κατηγορούσαν γιατί είχαν προσλάβει ακατάλληλους και ανεπαρκείς πιλότους. Αυτό δεν προέκυψε. Για εμάς ήταν καλό γιατί ο δικός μας άνθρωπος δεν έφταιξε σε κάτι, αλλά από την άλλη το ότι δεν υπήρξαν ένοχοι στην Κύπρο αυτό δεν άρεσε σε κανένα. Κάποιοι ευθύνονται».

    Η κ. Χαραλάμπους υποστήριξε ότι «στην Κύπρο υπήρξαν πολιτικά συμφέροντα που διαδραμάτισαν ρόλο στην απόφαση», προσθέτοντας ότι «το να επιρρίψουν ευθύνες σε δύο νεκρούς δεν το βλέπουμε και τόσο σωστό».

    [02] Υπ. Εμπορίου: Νέες ενεργειακές προοπτικές στην Κύπρο

    Η Κύπρος βρίσκεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού μείγματος της χώρας, όπου λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, σημειώνοντας ότι τα νέα αυτά δεδομένα διαμορφώνουν νέες προοπτικές για την επιτυχή υλοποίηση του τρίπτυχου διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, αλλά και της δημιουργίας ενός τρίτου, ασφαλούς, ενεργειακού διαδρόμου τροφοδοσίας της Ευρώπης.

    Σε παρέμβαση του στις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στο Χόρσενς της Δανίας, ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε τη σύμφωνη θέση της Κύπρου για τις αμετάκλητες επιλογές που προσδιορίζονται στον Ενεργειακό Χάρτη Πορείας μέχρι το 2050 και ανέφερε ότι θα πρέπει να υποστηρίζονται από τις απαραίτητες υποδομές, οι οποίες να ανταποκρίνονται στη μετάβαση της ΕΕ σε ένα ανταγωνιστικό, ασφαλή και απαλλαγμένο από άνθρακα ενεργειακό τομέα.

    Αυτό προϋποθέτει και περιλαμβάνει, εξήγησε, μιαν πλήρως ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τιμές ενέργειας που να αντανακλούν καλύτερα το κόστος, ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για την έρευνα και ανάπτυξη των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κυρίως κανένα συμβιβασμό σε σχέση με την ασφάλεια και επάρκεια ενέργειας, είτε από παραδοσιακές είτε από νέες πηγές ενέργειας.

    Αλλωστε, πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, η Κυπριακή Προεδρία προσβλέπει στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης Ευρώπης, πρώτα από όλα για τους ίδιους τους πολίτες της.

    [03] Στα 4,79 δισ. ευρώ οι πράξεις κρατικού δανεισμού το 2011

    Στα 4,79 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι συνολικές πράξεις δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2011, συμπεριλαμβανομένου βραχυπρόθεσμου δανεισμού, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που λήφθηκε και έληξε εντός του ίδιου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση ``Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους 2011``, που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το ακαθάριστο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης για το 2011 ανήλθε στο 71,6% του ΑΕΠ (πρόβλεψη), από 61,5% το 2010. Η ετήσια χρηματοδότηση, εξαιρουμένου του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, ανήλθε το 2011 στα 3,29 δισ. ευρώ, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα στο τέλος του έτους ανέρχονταν στα 720 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα 2,62 δισ. ευρώ αποσκοπούσαν, σύμφωνα με την έκθεση, σε αποπληρωμές δανείων, στις οποίες περιλαμβάνονται και ο δανεισμός 1,5 δισ. ευρώ που λήφθηκε και έληξε εντός του ίδιου έτους (βραχυπρόθεσμος δανεισμός).

    Η αύξηση του δημόσιου χρέους το 2011, όπως σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών στην έκθεση, οφείλεται στο δημοσιονομικό έλλειμμα, στην πολύ μικρή οικονομική ανάπτυξη και στη χρηματοδότηση στα τέλη του έτους που προοριζόταν για τις ανάγκες του 2012. Το ύψος του επιπλέον δανεισμού ήταν 720 εκατομμύρια ευρώ ή περίπου 4% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «το ζητούμενο που παραμένει ως αδήριτη ανάγκη είναι η επιστροφή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές``, καθώς ``αυτό είναι αναγκαίο``, όπως σημειώνει ``για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δημόσιου χρέους, ακόμη και όταν θα επιτευχθεί μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα``.

    [04] Παρέμβαση Ομήρου για ΚΕΠΑΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Λ. Ομήρου συμμετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία συνεχίζεται στην Βαρσοβία.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συζήτηση του θέματος του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας ο κ. Ομήρου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις προσπάθειες που κατέβαλε το Πολωνικό Κοινοβούλιο για την επίτευξη συμφωνίας σε ότι αφορά στο θέμα της νέας Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης, αλλά και για τις απόψεις οι οποίες εκφράστηκαν από τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη λειτουργίας της νέας Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Τόνισε δε, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία το ταχύτερο, επί των εναπομεινάντων ουσιαστικών θεμάτων που την αφορούν, γεγονός το οποίο, όπως ανάφερε, θα επιτρέψει τη συνέχιση της άσκησης του αναγκαίου διακοινοβουλευτικού ελέγχου στο συγκεκριμένο τομέα, μετά τον τερματισμό της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 April 2012 - 17:29:08 UTC