Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρημένος ο διάλογος με Ισραήλ για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων

  • [01] Προχωρημένος ο διάλογος με Ισραήλ για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων

    Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ισραήλ για το θέμα της κοινής ανάπτυξης και συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή των δύο χωρών και σύντομα αναμένεται η υπογραφή σχετικής συμφωνίας, ανακοίνωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό της Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος επισκέπτεται το νησί.

    Εκανε λόγο για πολύ καλή συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί στη διάρκεια γεύματος εργασίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θεμάτων στην ατζέντα.

    Η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ευτυχής που καλωσορίζει σήμερα στην Κύπρο τον Ισραηλινό ομόλογό της, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αποτελεί ένδειξη του πολύ καλού επιπέδου στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις και των όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια με την ανταλλαγή επισκέψεων, την υπογραφή πολύ σημαντικών συμφωνιών και τη συνεργασία σε πολύ σημαντικούς τομείς.

    «Είχε μια πολύ καλή και σε βάθος συζήτηση σε θέματα διμερών σχέσεων και σε ό,τι αφορά κάποιες συμφωνίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και που αυτή τη στιγμή είναι υπό διαπραγμάτευση, ειδικά τη συμφωνία που αφορά την κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κοινή μέση γραμμή των δύο χωρών, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων, ελπίζω σύντομα να μας δοθεί η ευκαιρία να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε η Κύπρια ΥΠΕΞ.

    Είπε ακόμη ότι στην ατζέντα βρέθηκαν και άλλοι τομείς που αφορούν τη διμερή συνεργασία, όπως η διαχείριση κρίσεων σε περιπτώσεις πυρκαγιών, πλημμυρών και σεισμών και το ενδεχόμενο αυτή η συνεργασία να επεκταθεί και με τις άλλες χώρες της περιοχής, ώστε από κοινού να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

    Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και οι απειλές της Αγκυρας σε σχέση με την ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και η κατάσταση στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης.

    Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ανταλλαγή διμερών επαφών και επισκέψεων και διατυπώνοντας παράλληλα τη μεγάλη του έκπληξη για το μεγάλο αριθμό Ισραηλινών και Εβραίων τουριστών στην Κύπρο και ειδικά στη Λεμεσό όπου έχει καταλύσει.

    «Αυτό είναι ένδειξη ότι η τουριστική κίνηση βρίσκεται σε καλό επίπεδο και ελπίζω στο μέλλον να έρθουν περισσότεροι τουρίστες από το Ισραήλ στην Κύπρο», σημείωσε.

    Ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ενέργειας και διαχείρισης νερού, σημειώνοντας ότι στους τομείς αυτούς θα δούμε περισσότερες επενδύσεις και δραστηριότητες στο μέλλον.

    Ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη στη συμφωνία που αφορά τη διπλή φορολογία και την προστασία των επενδύσεων, ανακοινώνοντας ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται στην Κύπρο ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ με στόχο «να επιταχυνθούν αυτές οι συζητήσεις».

    Είπε ακόμη ότι με την κ. Μαρκουλλή αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή, σημειώνοντας πως Κύπρος και Ισραήλ παρακολουθούν στενά την κατάσταση και εκφράζουν την ελπίδα να υπάρξει ειρηνική μεταβατική περίοδος σε όλες τις γειτονικές χώρες.

    Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, ανέφερε ότι του απηύθυνε πρόσκληση για να επισκεφθεί το Ισραήλ, εκφράζοντας την ελπίδα να του δοθεί η ευκαιρία να τον συναντήσει εκ νέου.

    « Πιστεύω ότι ο διάλογος όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών ηγετών αλλά το τετ-α-τετ των ανθρώπων, των πνευματικών ηγετών είναι ακόμη πιο σημαντικό, εκφράζουμε το σεβασμό μας απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο και αναγνωρίζουμε τη μετριοπαθή προσέγγιση που επιδεικνύει σε ό,τι αφορά το διάλογο Ιουδαίων και Χριστιανών», σημείωσε.

    Για τις τουρκικές απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ τις καταδίκασε λέγοντας ότι «οι απειλές από οπουδήποτε και αν προέρχονται αποτελούν απαράδεκτη συμπεριφορά στη σύγχρονη διεθνή διπλωματία και όταν υπάρχουν προβλήματα και διαφορές η μόνη οδός για επίλυσή τους είναι μέσω του απευθείας διαλόγου, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς προκαταλήψεις».

    Σε ερώτηση για δημοσιεύματα (στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» που αναδημοσιεύει άρθρο της Τζερούσαλεμ Ποστ) που κάνουν λόγο για δημιουργία άξονα μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε διάλογο και συνεργασία με όλα τα κράτη της περιοχής.

    Σημείωσε ότι αυτή η ενδεχόμενη συνεργασία μπορεί να αποβεί προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής σε διάφορους τομείς, τον οικονομικό, τον πολιτικό, τον τουριστικό τομέα αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση καταστάσεων κρίσεων όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.

    Εξέφρασε την ελπίδα και οι άλλες χώρες να έχουν την ίδια προσέγγιση για ένα ανοικτό και αντικειμενικό διάλογο.

    Για το ίδιο θέμα, η ΥΠΕΞ της Κύπρου είπε ότι η Λευκωσία προωθεί αυτού του είδους τη συνεργασία, όχι μόνο στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων αλλά και στην έρευνα και τη διάσωση, υπενθυμίζοντας ότι ήδη είμαστε σε διάλογο με την Αίγυπτο και το Λίβανο.

    «Είμαστε όλοι μια γειτονιά και μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα», σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 17 April 2012 - 11:29:10 UTC