Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Η πλευρά Ερογλου επιθυμεί τερματισμό του διαλόγου στο

    Κυπριακό

  • [02] Αλλάζουν σελίδα οι σχέσεις Υπουργείου Εξωτερικών και Εκκλησίας
  • [03] Εισφορά κυπριακής Βουλής στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό
  • [04] Τα φαβορί επικράτησαν στους αγώνες σταθερού στόχου του Κυπέλλου

    Αμμοχώστου


  • [01] Πρόεδρος: Η πλευρά Ερογλου επιθυμεί τερματισμό του διαλόγου στο Κυπριακό

    Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους προς τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, καθώς είναι η δική του πλευρά που επιθυμεί τον τερματισμό του διαλόγου στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ε/κ πλευρά επείγεται πραγματικά για λύση στο Κυπριακό, σε αντίθεση με τις «ψευδείς και διαστρεβλωτικές δηλώσεις» του κ. Ερογλου.

    Μίλησε για αδιαλλαξία και κυνισμό της τουρκικής ηγεσίας, και είπε ότι η ε/κ πλευρά ζητά αξιοπρεπή λύση του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της ενωμένης, ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη λύση.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε την Τετάρτη το στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού» της ΕΦ και «Ανδρέα Ζάκου» της ΕΛΔΥΚ, στην Αθαλάσσα, καθώς και το φυλάκιο «Αρωνας». Τον Πρόεδρο συνόδευαν ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Χρίστος Χριστοφίδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης. Στο στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού», τον Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχης Πεζικού Συμεών Κεβεντζίδης.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την ευκαιρία της επίσκεψής του στη μονάδα της ΕΛΔΥΚ, προσθέτοντας ότι η Ελληνική Δύναμη διαδραματίζει έναν ιερό ρόλο και αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα για την άμυνα της Κύπρου.

    Μιλώντας νωρίτερα στους αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ε/κ πλευρά αγωνίζεται για μια συμβιβαστική, αλλά αξιοπρεπή και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ένεκα της τουρκοποίησης του νησιού, που συντελείται με την παράταση της εκκρεμότητας στο Κυπριακό και τη δημιουργία νέων τετελεσμένων από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας.

    Τα όσα λέγοντα περί τουρκοποίησης της Κύπρου ένεκα των πολιτικών της επίσημης Κυβέρνησης, είναι το λιγότερο αναληθή και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Συμπλήρωσε ότι «εμείς, σε αντίθεση με τις ψευδείς και διαστρεβλωτικές δηλώσεις του κ. Ερογλου, επειγόμαστε πραγματικά για λύση στο Κυπριακό».

    Πρόσθεσε ότι η λύση θα στηρίζεται σε αρχές, καθώς, όπως ανέφερε, ``δεν μπορούμε χάριν της λύσης να κύψουμε τον αυχένα και να χορηγήσουμε τα όποια δικαιώματα στην κατοχική δύναμη``.

    Είπε παράλληλα ότι η λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη μία ιθαγένεια, συνεπάγεται και τη λύση και του θέματος του εποικισμού, το οποίο οδηγεί στην αφομοίωση των Τ/κ από τους έποικους και στην ακύρωση της ταυτότητας των Τ/κ.

    Συμπλήρωσε ότι οι Τ/κ είναι και νοιώθουν Κύπριοι και ότι ``πρέπει να απαλλαγούμε από τα όποια σύνδρομα απέναντι στους Τ/κ συμπατριώτες μας και να τους αναγνωρίζουμε ως ισότιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να συνεχιστεί ο διάλογος κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``είμαστε πανέτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο και στη διάρκεια της Προεδρίας``, κάτι που, όπως είπε, ``το έχουμε διαβιβάσει και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ``.

    Σημείωσε εξάλλου ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει καρποφόρος και παραγωγικός, εάν η τουρκική πλευρά χαλαρώσει λίγο την σκληρή και προκλητική γραμμή που ακολουθεί.

    Συμπλήρωσε ότι τίποτα δεν εμποδίζει τη συνέχιση του διαλόγου και είπε ότι είναι η άλλη πλευρά και ο κ. Ερογλου που δηλώνουν ότι θέλουν να τερματίσουν τον διάλογο και μελετούν «σχέδια Β». Προς αυτούς, συνέχισε, πρέπει να στρέψει την προσοχή του ο Γενικός Γραμματέας και γενικότερα τα Ηνωμένα Εθνη, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στα στρατόπεδα και στο φυλάκιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε δώρα και ευχήθηκε σε όλους «Καλό Πάσχα», ζητώντας παράλληλα από τους αδειούχους να επιστρέψουν «σώοι και αβλαβείς» στις μονάδες τους.

    [02] Αλλάζουν σελίδα οι σχέσεις Υπουργείου Εξωτερικών και Εκκλησίας

    Οι σχέσεις Εκκλησίας και Υπουργείου Εξωτερικών αλλάζουν σελίδα και εισέρχονται σε πεδίο καλύτερης επικοινωνίας και πλέον συντονισμένων ενεργειών για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων που αφορούν την εξωτερική πολιτική σε ζητήματα που σχετίζονται με την Εκκλησία, δήλωσαν ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ και η επικεφαλής της Κυπριακής Διπλωματίας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στην Αρχιεπισκοπή.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα με το κλείσιμο του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου από τον Επίσκοπο Καρπασίας την Τετάρτη το πρωί, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε πως το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση δεν είχαν πρότερη ενημέρωση και ότι πραγματοποιήθηκε για να σταλεί το μήνυμα πως η ελεύθερη διακίνηση πρέπει να είναι αμφοτερόπλευρη.

    Η Υπουργός Εξωτερικών είπε πως το Υπουργείο της θα προβεί σε νέα έντονα διαβήματα προς πολλές κατευθύνσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη μετάβαση του Καρπασίας στην εκκλησιαστική του περιφέρεια, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

    Στις δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως με την Υπουργό αντηλλάγησαν αρκετές απόψεις και διαπιστώθηκε ότι μια καλή συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με την Εκκλησία θα φέρει τα πιο καλά αποτελέσματα και έτσι «ο ένας θα είναι κοντά στον άλλο ώστε, όταν ένα θέμα αναφυεί, να το αντιμετωπίζουμε από κοινού» για να επέρχονται αποτελέσματα, καθώς «απέναντι μας έχουμε την κατοχή».

    [03] Εισφορά κυπριακής Βουλής στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου παρέδωσε την Τετάρτη στον Πρέσβη της Ελλάδας Βασίλη Παπαϊωάννου το ποσό των 29.500 ευρώ που έχει συγκεντρωθεί από την εισφορά των βουλευτών για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, παραδίδοντας την εισφορά των Κυπρίων βουλευτών και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Ελλάδα, όπως απέδειξε πολλές φορές στην ιστορία της, θα ξεπεράσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις της διαφύλαξης των εθνικών συμφερόντων και εθνικών δικαιωμάτων που πρέπει μαζί Κύπρος και Ελλάδα να αντιμετωπίσουν, με ισχυρές οικονομίες.

    «Εκφράζω την ευχή η δύσκολη αυτή συγκυρία να ξεπεραστεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε προβλήματα, και ότι θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον», είπε ο κ. Ομήρου και ευχήθηκε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

    Ο Ελληνας Πρέσβης, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, όλων των πολιτικών δυνάμεων, της επίσημης πολιτείας και ολόκληρου του ελληνικού λαού, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την πρωτοβουλία της κυπριακής Βουλής.

    Επανέλαβε ότι «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν μας εμποδίζουν και δεν πρέπει να μας εμποδίζουν, να παλεύουμε στον διεθνή στίβο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων με συνέπεια και αποφασιστικότητα», κάτι που, όπως ανέφερε, «συμβαίνει σε καθημερινή βάση, από την κορυφή μέχρι και τον τελευταίο δημόσιο λειτουργό, για ένα καλύτερο αύριο».

    [04] Τα φαβορί επικράτησαν στους αγώνες σταθερού στόχου του Κυπέλλου Αμμοχώστου

    Εντονος ήταν ο ανταγωνισμός στους αγώνες σταθερού στόχου για το «Κύπελλο Αμμοχώστου», που διεξήχθη στο διεθνές σκοπευτήριο Λεμεσού, ωστόσο τα φαβορί ήταν αυτά που επικράτησαν στις περισσότερες κατηγορίες.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΣΚΟΚ, στο αεροβόλο πιστόλι ανδρών κέρδισε ο Νεοκλής Χαραλάμπους της Σκοπευτικής Οργάνωσης Λεμεσού με 550/600, στην κατηγορία των γυναικών η Ειρήνη Παντελή της Σκοπευτικής Οργάνωσης Αμμοχώστου με 377/400, στους έφηβους ο Μάριος Γεωργίου της Σκοπευτικής Οργάνωσης Λευκωσίας με 513/600 και στις νεάνιδες η Αννίτα Κωνσταντίνου της ίδιας Οργάνωσης με 340/400.

    Στο αεροβόλο πιστόλι παίδων, τη νίκη εξασφάλισε ο Αδωνης Λιασής της ΣΚΟΑΜ με 351/400 και στις κορασίδες η Σεμέλη Χατζηλοΐζου της ΣΚΟΛΕΥ με 343/400. Στο αεροβόλο πιστόλι ανδρών με κινητικές αναπηρίες, ο Ευρυπίδης Γεωργίου της ΣΚΟΛΕΥ, που ήδη εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, πέτυχε 533/600.

    Στο αεροβόλο τουφέκι, ο Χάρης Μαλλούπας της ΣΚΟΛΕΜ πήρε την πρώτη θέση στους άνδρες με 573/600 και η Φανή Θεοφάνους της ίδιας Οργάνωσης την πρώτη θέση στις γυναίκες με 382/400, ενώ ο συναθλητής τους Μιχάλης Μιχαήλ πρώτευσε στην κατηγορία των εφήβων με 560/600. Στις νεάνιδες η Αρτεμις Παντελή της ΣΚΟΛΕΥ πήρε την πρώτη θέση με 382/400, στους παίδες κέρδισε ο Σωφρόνης Χαραλάμπους της ΣΚΟΑΜ με 361/400 και στις κορασίδες η Ελενα Παγκράτη της ίδιας Οργάνωσης με 355/400.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 April 2012 - 17:29:09 UTC