Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ: Εγιναν έντονες προσπάθειες για βελτίωση του ψηφίσματος

    για Τουρκία

  • [02] Επισκέψεις εργασίας ΥΠΕΞ σε Καζακστάν, Αρμενία και Ουζμπεκιστάν
  • [03] Ιδιαίτερα δύσκολο το θέμα της ανεργίας το 2012
  • [04] Ομήρου: Θεσμός το "Περπατώ με τους Τυφλούς"

  • [01] ΥΠΕΞ: Εγιναν έντονες προσπάθειες για βελτίωση του ψηφίσματος για Τουρκία

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι η Κυβέρνηση, οι ευρωβουλευτές και οι φίλοι της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, κατέβαλαν έντονες προσπάθειες με στόχο τη βελτίωση του κειμένου του Ψηφίσματος του Ερυωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και τη θετική ατζέντα.

    Αναφερόμενη στην υιοθέτηση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ψήφισματος - στις 29 Μαρτίου 2012 - σχετικά με την έκθεση προόδου του 2011 για την Τουρκία, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ``η Κυπριακή Κυβέρνηση, μαζί με όλους τους ευρωβουλευτές μας και τους φίλους μας στο ευρωκοινοβούλιο, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την στενή και εποικοδομητική συνεργασία, κατέβαλε έντονες προσπάθειες με στόχο την βελτίωση του κειμένου του Ψηφίσματος``.

    Πρόσθεσε ότι μεγάλος αριθμός τροπολογιών κατατέθηκαν τόσο από πλευράς Κυπρίων και άλλων φίλων ευρωβουλευτών που επιθυμούσαν την βελτίωση του κειμένου, αλλά και από ευρωβουλευτές που επιθυμούσαν την ικανοποίηση των τουρκικών θέσεων.

    Σημείωσε ότι απορρίφθηκαν οι αρνητικές τροπολογίες για την πλευρά μας που είχαν κατατεθεί από την ομάδα των Πρασίνων. Ειδικότερα, κατέπεσε η τροπολογία 4 που καλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λεγόμενο «διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας (Ερτζάν)». Ακόμα καταψηφίστηκε η τροπολογία 6 που επιχειρούσε να συνδέσει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου με τις αποφάσεις 26ης Απριλίου 2004 του Συμβουλίου και το «απ' ευθείας εμπόριο».

    Δυστυχώς, είπε η Υπουργός, δεν υπερψηφίστηκαν πολλές από τις τροπολογίες που προωθήθηκαν από δικούς μας και φίλους ευρωβουλευτές.

    ``Πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι η Εισηγήτρια για την Τουρκία είχε κάνει ξεκάθαρο από την αρχή ότι φέτος επιθυμούσε να υιοθετηθεί ένα εντελώς διαφορετικό ψήφισμα για την Τουρκία το οποίο να είναι επικεντρωμένο στην ενταξιακή της διαδικασία και την εσωτερική κατάσταση όσο αφορά τις μεταρρυθμίσεις και δεν θα υποστήριζε οποιεσδήποτε επιπρόσθετες τροπολογίες``, πρόσθεσε.

    Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι παρόλα αυτά, και λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, όσο αφορά τις κυπρογενείς παραγράφους το Ψήφισμα στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία -όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο – σε σχέση γενικά με την ενταξιακή της πορεία και ειδικότερα όσον αφορά στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Συγκεκριμένα είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμά του καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και να διακόψει την ροή των εποίκων από την Τουρκία στα κατεχόμενα δεδομένου ότι η τακτική αυτή του εποικισμού θα εξακολουθούσε να αλλοιώνει τη δημογραφική ισορροπία και δεν θα ενίσχυε την αίσθηση των πολιτών του νησιού ότι ανήκουν σε ένα μελλοντικό κράτος θεμελιωμένο στο κοινό παρελθόν τους.

    Επίσης, ενθαρρύνει την Τουρκία να εντείνει την στήριξη της προς την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

    Το ψήφισμα υπενθυμίζει την πλήρη νομιμότητα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με την UNCLOS. Υπογραμμίζει ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) έχει υπογραφεί από την ΕΕ, τα 27 κράτη μέλη και όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες και ότι αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Καλεί επίσης την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει τη σύμβαση αυτή χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

    Επίσης, επαναλαμβάνει την ανεπιφύλακτη στήριξή του προς τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Υπουργός είπε ότι παράλληλα, με το Ψήφισμα διασφαλίζεται ότι εμπόριο από τα κατεχόμενα, μπορεί να γίνει μόνο από το λιμάνι της Αμμοχώστου κατόπιν απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπό την τελωνειακή επίβλεψη της ΕΕ, με έναν νόμιμο τρόπο αποδεκτό από όλους, και αφού διασφαλιστεί η ταυτόχρονη παράδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ``Ουσιαστικά με την πιο πάνω αναφορά, διασφαλίζεται ότι εισηγήσεις όπως η πρόταση κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» δεν γίνονται αποδεκτές. Να υπενθυμίσω επίσης ότι η παράγραφος αυτή κινείται προς την κατεύθυνση της τρίπτυχης πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία υπέβαλε τον Μάιο του 2010, άρα δεν μπορεί παρά να θεωρείται μια θετική εξέλιξη``, είπε.

    Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι το ψήφισμα καλεί επίσης την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, να αναλάβει τη δέσμευση για ομαλοποίηση των σχέσεών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της, εννοώντας σαφώς την Κύπρο.

    Ακόμα, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας έναντι όλων των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, καλεί την Τουρκία να το εφαρμόσει στο ακέραιο, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

    Καλεί επιπρόσθετα την Τουρκία να άρει το βέτο της για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, επιτρέποντας τη συμμετοχή της Κύπρου.

    Εκφράζεται επίσης η απογοήτευσή του Κοινοβουλίου για τις δηλώσεις της Τουρκίας ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αρχές της ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών μελών της. Το ΕΚ καλεί την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, να αναλάβει τη δέσμευση για ομαλοποίηση των σχέσεών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της.

    ``Οσον αφορά στις αναφορές του Ψηφίσματος στη «θετική ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, θα πρέπει να διασαφηνισθεί και να γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η διαδικασία της θετικής ατζέντας σε καμία απολύτως περίπτωση δεν σχετίζεται με τη διαδικασία ανοίγματος ή κλεισίματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων``, είπε.

    Σημείωσε ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο κεφαλαίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών της Ένωσης και οι συναφείς αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.

    Πρόσθεσε ότι επί τούτου, ξεκάθαρη ήταν και η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία η θετική ατζέντα θα πρέπει να υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου.

    Η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε σε ορισμένα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και σε δηλώσεις στον Τύπο ``περί δήθεν Βατερλό και αποτυχίας της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της θετικής ατζέντας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία``, και εξέφρασε την απογοήτευση της ``γιατί το αντιπολιτευόμενο μένος φαίνεται να κυριαρχεί των εθνικών συμφερόντων και της στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης σε ένα θέμα που έχουμε κατορθώσει να θέσουμε την δική μας σφραγίδα και να ανατρέψουμε αυτό που προσπαθούσε να προωθήσει τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι φίλοι της Τουρκίας με την θετική Ατζέντα``.

    ``Μετά από δικές μας παρεμβάσεις και έντονες πιέσεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, θα ήθελα να θυμίσω ότι κατορθώσαμε να συμπεριληφθεί στο κείμενο η φράση ότι το πρόγραμμα αυτό της Επιτροπής για την Τουρκία, η λεγόμενη θετική ατζέντα, θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο`` , είπε.

    Επισήμανε ότι αυτή η διασφάλιση ``που πετύχαμε τότε είναι αυτή που μας εγγυάται σήμερα ότι αυτό που επιχειρείται από την Επιτροπή θα είναι σύμφωνο με τον Διακυβερνητικό χαρακτήρα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δηλαδή θα απαιτείται η ομόφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών και ότι για οποιοδήποτε άνοιγμα ή κλείσιμο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο``.

    Ως εκ τούτου, είπε η Υπουργός, υπογραμμίζεται εκ νέου ότι η σύσταση άτυπων ομάδων εργασίας, στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας», για οποιαδήποτε κεφάλαια, καμία απολύτως επίδραση δεν έχει επί της απόφασής μας το Δεκέμβριο του 2009 για πάγωμα έξι κεφαλαίων, ούτε και την αμφισβητεί.

    ``Η απόφασή μας αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη και τυχόν αναθεώρησή της εξαρτάται αποκλειστικά από την εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας, των όρων και προϋποθέσεων που θέσαμε``, είπε.

    Ειδικότερα επί των δύο κεφαλαίων που έχει συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη θετική της ατζέντα, το κεφάλαιο 23 [Δικαστικός τομέας και θεμελιώδη δικαιώματα] και το κεφάλαιο 24 [Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια], τα οποία περιλαμβάνονται στα έξι προαναφερθέντα κεφάλαια, έχουμε ήδη διασφαλίσει ότι θα τύχουν ξεχωριστής μεταχείρισης, λόγω, μεταξύ άλλων, και της δικής μας θέσης που εκφράστηκε το 2009, πρόσθεσε η Υπουργός.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι οι συζητήσεις επί των ζητημάτων που εμπίπτουν στα δύο Κεφάλαια θα γίνουν στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας για παρακολούθηση της υλοποίησης των πολιτικών κριτηρίων.

    Πρόσθεσε ότι παράλληλα θα γίνουν με βάση τις ετήσιες εκθέσεις προόδου, τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου, την εταιρική σχέση για την προσχώρηση και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο του σχετικού κεκτημένου, των υποχρεώσεων της υποψήφιας χώρας και τις θέσεις των κρατών μελών.

    Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι έχει διασφαλιστεί ότι όλες οι ενέργειες της Επιτροπής στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια και τακτική ενημέρωση των Κρατών Μελών καθώς και με πλήρη σεβασμό των θέσεων τους.

    ``Τέλος, είναι σημαντικότατο να τονισθεί ότι το άνοιγμα ή κλείσιμο διαπραγματευτικών Κεφαλαίων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Κρατών Μελών της ΕΕ και η απόφαση λαμβάνεται ομόφωνα. Ως εκ τούτου με την σύσταση των άτυπων ομάδων εργασίας για τα Κεφάλαια 23 και 24 στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας», δεν επηρεάζεται, ούτε αμφισβητείται η ειλημμένη απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας που λήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 για «πάγωμα» τους``, τόνισε.

    Καταλήγοντας, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η απόφαση του Δεκεμβρίου του 2009 είναι αδιαπραγμάτευτη και τυχόν αναθεώρησή της εξαρτάται αποκλειστικά από την εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας, των όρων και προϋποθέσεων που θέσαμε.

    [02] Επισκέψεις εργασίας ΥΠΕΞ σε Καζακστάν, Αρμενία και Ουζμπεκιστάν

    Επισκέψεις εργασίας στο Καζακστάν, Αρμενία και Ουζμπεκιστάν, θα πραγματοποιήσει μεταξύ 2 και 6 Απριλίου η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πρώτος σταθμός στην περιοδεία της Υπουργού, την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι το Καζακστάν. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του ομολόγου της, Yerzhan Kazykhanov.

    Κατά την επίσκεψη αυτή, θα υπογραφούν Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καζαχστάν και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, σε θέματα επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας.

    Η κ. Μαρκουλλή θα έχει διευρυμένες συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών, όπου αναμένεται να συζητηθούν τρόποι ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, οι σχέσεις ΕΕ- Καζακστάν και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Η Υπουργός θα ενημερώσει τον Καζάκο ομόλογό της για τις εξελίξεις στο κυπριακό, θέματα ενέργειας και θέματα που άπτονται της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας Συμβουλίου της Ε.Ε.

    [03] Ιδιαίτερα δύσκολο το θέμα της ανεργίας το 2012

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι το κεφάλαιο της απασχόλησης θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο εντός του 2012, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο έχει υιοθετήσει δύο νέα σχέδια για στήριξη της απασχόλησης.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον το Υπουργείο θα πάρει οποιαδήποτε μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας η οποία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα, η Υπουργός ανέφερε ότι «το 2012 θα είναι ιδιαίτερα επηρεαστικό στο κεφάλαιο της απασχόλησης από την ώρα που η κυπριακή οικονομία σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις και ενδείξεις εξακολουθεί να είναι σε ύφεση».

    Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο «έχει πρόσφατα προσθέσει ακόμα δύο σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια για στήριξη της απασχόλησης. Το πρώτο είναι το σχέδιο των 8 εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει στην επιδότηση πρόσληψης κυρίως νέων ανέργων, δηλαδή το σχέδιο αυτό στοχεύει στο να επιδοτήσουμε πρόσληψη νέων μέχρι 29 χρόνων και ατόμων που είναι μακροχρόνια άνεργοι».

    Η Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι την εβδομάδα που διανύουμε «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει υιοθετήσει τις εισηγήσεις που έχουμε επεξεργαστεί μαζί με την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μέσα από τις οποίες εκεί και όπου κάποιος επιτυχών προσφοροδότης θα υλοποιήσει έργο, όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ημιδημόσιο τομέα και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χρειάζεται πρόσθετο προσωπικό να καταφεύγει στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας για να καλύψει αυτές του τις ανάγκες».

    [04] Ομήρου: Θεσμός το "Περπατώ με τους Τυφλούς"

    Η εκδήλωση «Περπατώ με τους τυφλούς», που έγινε θεσμός και πραγματοποιείται φέτος για 30η φορά, καταδεικνύει την έγνοια, το ενδιαφέρον και την αγάπη ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου για τα άτομα με οπτική αναπηρία ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε χαιρετισμό του κατά την εκκίνηση της πορείας στη Λεμεσό.

    «Ως πολιτεία έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τις προσπάθειες των τυφλών για ανατροπή της κοινωνικής προκατάληψης και για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τα θέματα και τα προβλήματα που τους απασχολούν», είπε ο κ. Ομήρου προσθέτοντας πως είναι χρέος όλων μας να εργαστούμε για τη δημιουργική ένταξή τους στην κοινωνία, την εκπαίδευσή τους και την επαγγελματική αποκατάστασή τους.

    Η πορεία με τους τυφλούς συνανθρώπους μας είναι πορεία διαρκείας και αποτελεί μαρτυρία κοινού αγώνα για την επίτευξη των στόχων τους για αληθινή ισοτιμία, για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και για ουσιαστική χειραφέτηση συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 31 March 2012 - 13:29:10 UTC