Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό αναμένει η ε/κ πλευρά
  • [02] "Προσεκτική" ενημέρωση ΣΑ από Ντάουνερ
  • [03] Το ΙΝΓΚ έτοιμο να υπογράψει συμβόλαιο ΔΕΑ
  • [04] Υπoυργός Παιδείας: Χρέος ο αγώνας

  • [01] Τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό αναμένει η ε/κ πλευρά

    Βρισκόμαστε ενόψει των αποφάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με το τι δέον γενέσθαι στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του προβλήματος.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι δικές μας θέσεις είναι ξεκάθαρες, τις ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολλές φορές, και χθες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον κ. Ερογλου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».

    «Εμείς θέλουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν από τις διαπραγματεύσεις, από το διακοινοτικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

    «Έχουμε ξεκάθαρη θέση», συνέχισε, «και σε ό,τι αφορά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και αυτή η θέση που έχουμε είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη θέση που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, έτσι όπως διατύπωσε αυτή τη θέση και πολύ πρόσφατα, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο ψήφισμα 2026».

    Όπως είπε, «για να γίνει η διεθνής διάσκεψης θα πρέπει πρώτα από όλα να επέλθει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, για να μπορέσει μια διεθνής διάσκεψη να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν και αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε να δοθεί μια ολοκληρωμένη, συνολική λύση στο Κυπριακό».

    Δυστυχώς, είπε, «οι διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει το ποθούμενο», σημειώνοντας ότι «αυτό οφείλεται στην τ/κ πλευρά, η οποία αθέτησε δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν και από τις δύο πλευρές ενώπιον του ΓΓ, αλλά και επειδή κατατίθενται από μέρους της τ/κ πλευράς θέσεις στις διαπραγματεύσεις που δεν στηρίζονται και δεν εξυπηρετούν τη βάση λύσης του Κυπριακού που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, έτσι όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και όπως έχει συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές στα δύο κοινά ανακοινωθέντα του Δημήτρη Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2008».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για τα όσα έχουν διαμειφθεί χθες βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και συγκεκριμένα τα περί επιμονής του Βρετανού Πρεσβευτή όπως τεθεί η 1η Ιουλίου ως χρονοδιάγραμμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν σχολιάζουμε πληροφορίες, αλλά και σε αυτό το θέμα έχουμε θέσεις, οι οποίες είναι και θέσεις του διεθνούς οργανισμού».

    «Η διαδικασία δεν προβλέπει ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε επιδιαιτησίες και η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης μπορεί να γίνει στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτές οι προϋποθέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί», επεσήμανε.

    Ερωτηθείς γιατί να επαφίεται στον ΓΓ του ΟΗΕ για το τι θα γίνει από δω και πέρα, εφόσον η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ο κ. Στεφάνου είπε «ο ΓΓ, όπως έχει λεχθεί και στη δήλωση που είχε κάνει μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Greentree 2, θα έκανε τη δική του Έκθεση - την οποίαν και έκανε και υπενθυμίζω ότι σε αυτή την Έκθεση διαπιστώνει ότι η κατάσταση σε σχέση με τη συζήτηση των κεφαλαιωδών θεμάτων δεν είναι καλή- και τώρα αναμένεται και η Έκθεση του κ. Ντάουνερ η οποία θα ολοκληρώσει την εικόνα και στη βάση αυτής της εικόνας ο ΓΓ θα πάρει τις δικές του αποφάσεις».

    «Είναι για αυτό που λέω ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε λύση στο Κυπριακό και δεν είχαμε και πρόοδο θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν συγκλίσεις με τον τρόπο κιόλας που ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο ΓΓ μερικές φορές έχουν πει».

    Δηλαδή, εξήγησε, «θα πρέπει να υπάρχει μια διασυνδεδεμένη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό – διασύνδεση δηλαδή θεμάτων που εκ των πραγμάτων σχετίζονται μεταξύ τους όπως είναι το περιουσιακό με το εδαφικό – για να μεγιστοποιηθούν και οι δυνατότητες και οι πιθανότητες να εξευρεθούν νέες συγκλίσεις που, δυστυχώς, δεν έχουν εξευρεθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον κ. Ερογλου», κατέληξε.

    [02] "Προσεκτική" ενημέρωση ΣΑ από Ντάουνερ

    Προσεκτικός εμφανίστηκε στις τοποθετήσεις του κατά την χθεσινή ενημέρωση των μελών του Σ.Α. (μέσω τηλεδιάσκεψης) ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα.

    Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αν και ο κ. Ντάουνερ ανέπτυξε τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συνέχιση των συνομιλιών ενόσω η Κύπρος προεδρεύει της Ε.Ε., απέφυγε να απορρίψει την επιλογή αυτή. Παρέθεσε πάντως τις διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών, με την τ/κ να θέτει χρονοδιάγραμμα την 1η Ιουλίου και την ε/κ να ζητεί συνέχιση των συνομιλιών μέχρις ότου βρεθούν συγκλίσεις στα βασικά κεφάλαια.

    Με εξαίρεση τη Βρετανία (που υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου, φέρνοντας ξανά επί τάπητος τις απειλές για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ), τα υπόλοιπα μέλη (μαζί και οι ΗΠΑ) υποστήριξαν ότι δεν βλέπουν να υπάρχει πρόβλημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ενόσω η Κύπρος προεδρεύει της Ε.Ε. Ταυτόχρονα τόνισαν ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα με την παρουσία στην Κύπρο της ειρηνευτικής δύναμης.

    Τέλος, χωρίς να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε και στην επιστολή Ερογλου προς το γενικό γραμματέα.

    [03] Το ΙΝΓΚ έτοιμο να υπογράψει συμβόλαιο ΔΕΑ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε ψεσινή του έκτακτη συνεδρία, αποφάσισε να επαναβεβαιώσει την απόφαση που έλαβε στις 24 Μαρτίου 2012.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, η απόφαση αυτή δηλώνει ξανά την ετοιμότητα του να υπογράψει το συμβόλαιο που του εδόθη από την UNDP εκ μέρους της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στις 13 Φεβρουαρίου 2012.

    [04] Υπoυργός Παιδείας: Χρέος ο αγώνας

    «Παρά τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας στη μακραίωνη ιστορία του, το 37% των πατρογονικών μας εδαφών εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, τονίζοντας πως το δικό μας χρέος είναι, αντλώντας τα μηνύματα της επετείου της 1ης Απριλίου, που είναι μηνύματα αγωνιστικότητας και διεκδίκησης, να συνεχίσουμε με ομοψυχία και ενότητα τον αντικατοχικό μας αγώνα.

    Στο μήνυμα του για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, ο κ. Δημοσθένους σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε όλοι να αγωνιστούμε, και ιδιαίτερα η νέα γενιά.

    «Σας καλώ να παραδειγματιστείτε από τους ήρωες μας και να επιδεικνύετε σεβασμό στις παραδόσεις, στην ιστορία, στη γλώσσα και στα ιδιαίτερα εθνικά μας χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, σας καλώ να είστε πάντα προσηλωμένοι στην πατρίδα, το δημόσιο συμφέρον και σε αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός και η αγάπη προς το συνάνθρωπο. Για να κάνουμε σύντομα πραγματικότητα τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση του νησιού μας και την ειρηνική συνύπαρξη. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων που τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα, επέτειο της 1ης του Απρίλη του 1955», τόνισε.

    Αναφερόμενος στον αγώνα του 1955-59, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως η άρνηση των Άγγλων να αποδώσει το δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης στον κυπριακό λαό, φούντωσε την αγανάκτηση των Ελλήνων της Κύπρου, οι οποίο τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου 1955 παίρνουν την τύχη στα χέρια τους και αρχίζουν έναν επικό αγώνα, που θα κρατήσει ως το 1959.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 March 2012 - 11:29:09 UTC