Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής: Επείγει η αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό
  • [02] Ο Υπ. Εμπορίου σε Συνδιάσκεψη Ενέργειας του Economist στην Αθήνα
  • [03] Ντάουνερ: Καμία πληροφόρηση για την Αμμόχωστο

  • [01] Πρόεδρος Βουλής: Επείγει η αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό

    Επείγουσα αναγκαιότητα αποτελεί η αλλαγή στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού, είπε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, προειδοποιώντας ότι υποβόσκει ο κίνδυνος σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης τύπου Μπούργκενστοκ ή κήρυξης αδιεξόδου με επίρριψη ισόβαθμων ευθυνών και στις δύο πλευρές.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μιλούσε σε εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, που διοργάνωσε το Σωματείο Τριπτόλεμος Ευρύχου.

    Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι «η διαδικασία των απ' ευθείας διαπραγματεύσεων των τελευταίων χρόνων, όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε πρόοδο, αλλά ανέδειξε για μια ακόμα φορά κλιμακούμενη την τουρκική αδιαλλαξία» για να προσθέσει ότι «η Τουρκία δε, εμφανίζεται ως καλόπιστος τρίτος και ως ουδέτερος παρατηρητής που επείγεται για λύση».

    «Ενώπιον μας εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι. Είτε να συγκληθεί με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ μια Διεθνής Διάσκεψη που θα λειτουργήσει ως ένα νέο Μπούργκενστοκ, προς επιβολή άδικης και ετεροβαρούς λύσης, είτε να κηρυχθεί αδιέξοδο με επίρριψη ισόβαθμων ευθυνών και στις δύο πλευρές είτε μια εκφυλιστική χρονιότητα που θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία περαιτέρω παγίωσης των τετελεσμένων» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού, είναι πλέον επείγουσα αναγκαιότητα», είπε.

    [02] Ο Υπ. Εμπορίου σε Συνδιάσκεψη Ενέργειας του Economist στην Αθήνα

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης αναχωρεί το βράδυ της Τρίτης για την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνδιάσκεψης Κορυφής για την Ενέργεια με θέμα «Ελλάδα, Κύπρος Ισραήλ: Επανασχεδιασμός του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Χάρτη», που διοργανώνει το Economist στην ελληνική πρωτεύουσα στις 28 και 29 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης, ο κ. Συλικιώτης θα απευθύνει την Τετάρτη κύρια ομιλία κατά την επίσημη έναρξη, όπου μαζί με τους ομολόγους του Υπουργούς Ενέργειας από την Ελλάδα και το Ισραήλ, θα αναφερθούν στις έρευνες για ενεργειακούς πόρους και τη γεωστρατηγική σημασία τους για την περιοχή.

    Επίσης, θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Πρέσβης Richard Morningstar, ενώ θα συμμετάσχει και σε τριμερή συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Uzi Landau.

    [03] Ντάουνερ: Καμία πληροφόρηση για την Αμμόχωστο

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στον τουρκικό Τύπο για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τον Ιούλιο.

    Οπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, δεν έχει ενημέρωση για το θέμα ούτε από την τ/κ πλευρά, αλλά ούτε από την Αγκυρα, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Νταβούτογλου δεν έθεσε καν το θέμα. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου προέβη σε κάποια σχόλια για το θέμα, ``αλλά κανείς δεν συζήτησε το θέμα αυτό μαζί μου``.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ετοιμάσει την έκθεσή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με τον οποίο θα την συζητήσει εκτενέστερα, όταν θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη στις 19 Απριλίου. Πρόσθεσε ότι μετά ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συζητήσει με τους δύο ηγέτες για τα επόμενα βήματα.

    Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, είπε, συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς και για κάποια θέματα που ο ίδιος συζητά με την τουρκική πλευρά. Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βρετανίας, αλλά ιδιαίτερα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 March 2012 - 19:29:08 UTC