Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Ξεκάθαροι οι όροι επιστροφής της Αμμοχώστου
  • [02] Ομήρου: Τα τεχνάσματα της Τουρκίας να απορριφθούν από την ΕΕ
  • [03] Στην Αρχιεπισκοπή εκτείθενται οι τοιχογραφίες του Αγ. Ευφημιανού
  • [04] Δρακόντεια μέτρα της Αστυνομίας για τον αγώνα ΑΠΟΕΛ-Ρεάλ

  • [01] Πρόεδρος: Ξεκάθαροι οι όροι επιστροφής της Αμμοχώστου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατέστησε σαφές ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά οι όροι επιστροφής της Αμμοχώστου είναι ξεκάθαροι και καθορισμένοι από τον ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε «πιθανούς ελιγμούς και κόλπα» από την τουρκική πλευρά, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» για άνοιγμα των Βαρωσίων την 1η Ιουλίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από επίσκεψή του στα νέα κτίρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε όλοι επιδοθεί σε μια νέα εικοτολογία σε σχέση με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Μιλιέτ'».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «βεβαίως από την τουρκική ηγεσία όλα μπορεί να τα περιμένει κανένας».

    Τόνισε ότι «για εμάς και από εμάς είναι ξεκάθαροι οι όροι επιστροφής της Αμμοχώστου και αυτοί οι όροι έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχουν επαναβεβαιωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε κάνει κίνηση ουσιαστική το 2010 υποβάλλοντας συγκεκριμένο τρίπτυχο που αφορά και την Αμμόχωστο και είναι ένα τρίπτυχο που αφορά όλες τις πλευρές και τους Τ/κ και εμάς και την Τουρκία εάν γίνει αποδεκτό όπως το έχουμε προτείνει».

    «Από κει και πέρα όλα τα άλλα είναι πιθανοί ελιγμοί, είναι πιθανά σενάρια τα οποία επειδή έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία κανείς δεν μπορεί να τα αποκλείσει αλλά να συζητούμε τώρα μεταξύ μας για υποθετικά σενάρια νομίζω είναι αντιπαραγωγικό, δεν είναι σωστό», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς τους εκτοπισμένους της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συστήνω στον κόσμο, ψυχραιμία, συγκράτηση και βεβαίως εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία από πλευράς του κόσμου με διάφορους τρόπους και ένεκα - αν θέλετε και της συμπεριφοράς της πολιτικής ηγεσίας - έχει υποσκαφθεί, έχει υποβαθμιστεί. Να δώσουν και λίγη εμπιστοσύνη οι απλοί άνθρωποι στην πολιτική ηγεσία και με μια μονοκονδυλιά ας μην σβήνουμε τα πάντα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω τη γνώμη πως το γεγονός ότι πολιτικοί παράγοντες, οι όποιοι, δεν μιλώ συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή, σχολιάζουν συνεχώς τέτοια ζητήματα, φυσιολογικά και ο κόσμος αρχίζει να ενδιαφέρεται και να αγωνιά περί τίνος πρόκειται και περί το τι δέον γενέσθαι».

    Εχω την άποψη, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «ότι στο τέλος της μέρας και πολιτικά πρόσωπα έχουν έγνοια να εξυπηρετηθούν οι απλοί άνθρωποι, πέραν από τα κομματικά συμφέροντα, τα οποία πιθανόν κάποιοι να θέλουν να εξυπηρετήσουν και που δεν είναι κάτι άνομο το να θέλει κάποιος να ικανοποιήσει τα κομματικά του συμφέροντα, βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι αυτά δεν συγκρούονται με τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων».

    «Συνεπώς εγώ συστήνω στους Βαρωσιώτες ψυχραιμία, συγκράτηση γιατί δεν ξέρει κανείς, για παράδειγμα, τι θα βγει να μας πει αύριο ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στη συνάντηση την οποία θα κάνουμε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Διερωτήθηκε «θα μας πει κάτι τέτοιο ή θα μας πει κάτι άλλο;».

    «Δεν το ξέρει κανείς αυτό το πράγμα αφού και ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης το διαψεύδει κιόλας».

    Οπως όμως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είναι μια διάψευση που πίνει νερό, ότι δηλαδή, δεν είναι η ώρα να λεχθεί κάτι τέτοιο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία, συγκράτηση, και ετοιμότητα από δικής μας πλευράς».

    Καταλήγοντας εξέφρασε ετοιμότητα «να αντιμετωπίσουμε μεθοδεύσεις, και δεν ξέρω πόσο δόκιμο είναι, κόλπα, της τουρκικής ηγεσίας».

    [02] Ομήρου: Τα τεχνάσματα της Τουρκίας να απορριφθούν από την ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να απορρίψουν τα όποια τεχνάσματα και τις όποιες δολιότητες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το θέμα της απόδοσης της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της.

    Μετά το πέρας συνάντησης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δόλλη, ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι ``η υποχρέωση της Τουρκίας είναι μια και μοναδική - με βάση τα ψηφίσματα 550 του 1984, 789 του 1992, με βάση τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 Κυπριανού-Ντενκτάς αλλά και το πολύ πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - να αποδώσει την πόλη των Βαρωσίων στον ΟΗΕ προκειμένου να ετοιμαστεί η πόλη να υποδεχθεί τους νόμιμους κατοίκους της.

    Κι όχι μόνο τους επιζώντες, όπως γράφει η ``Μιλιέτ``, συνέχισε, αλλά και τους κληρονόμους τους.

    Σε αυτή τη χώρα, τόνισε, υπάρχει Σύνταγμα, σε αυτή τη χώρα ισχύει και το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι περιουσίες τυγχάνουν κληρονομικής διαδοχής.

    [03] Στην Αρχιεπισκοπή εκτείθενται οι τοιχογραφίες του Αγ. Ευφημιανού

    Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, εκτίθενται πλέον οι τοιχογραφίες του Αγίου Ευφημιανού Λύσης, οι οποίες επαναπατρίστηκαν από το Τέξας στις 16 Μαρτίου.

    Οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα προέρχονται από την αψίδα και τον τρούλο του κατεχόμενου ναού και τις είχε αγοράσει το ίδρυμα Μενίλ του Τέξας από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν το 1985.

    Συντηρήθηκαν και συναρμολογήθηκαν το 1988 και το 1992 το ίδρυμα, σε συμφωνία με την Εκκλησία της Κύπρου, ανέλαβε για περίοδο 20 ετών την κηδεμονία τους.

    [04] Δρακόντεια μέτρα της Αστυνομίας για τον αγώνα ΑΠΟΕΛ-Ρεάλ

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνει από χθες η Αστυνομία για τον αποψινό μεγάλο αγώνα μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ρεάλ Μαδρίτης για την προημιτελική φάση των 8 του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 09:45, στο ΓΣΠ Λευκωσίας. Διαιτητής του αποψινού αγώνα, τον οποίο θα καλύψουν δεκάδες εκπρόσωποι ΜΜΕ από την Κύπρο και το εξωτερικό και ο οποίος προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον, θα είναι ο Γερμανός Φέλιξ Μπριχ.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Κύπρος Μιχαηλίδης, 270 μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της ΜΜΑΔ θα αστυνομεύσουν τον αποψινό αγώνα μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ρεάλ Μαδρίτης στο Στάδιο ΓΣΠ, ενώ λαμβάνονται ήδη από χθες το βράδυ αυστηρά μέτρα στη Λευκωσία και γύρω από το ξενοδοχείο Χίλτον όπου διαμένει η ομάδα της Ρεάλ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 March 2012 - 11:29:13 UTC