Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου: Αγώνας για διεκδίκηση των δικαίων μας
  • [02] Επίσκεψη εργασίας ΥΠΕΞ στη Γαλλία

  • [01] Ομήρου: Αγώνας για διεκδίκηση των δικαίων μας

    Η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας όπως ο Θεόφιλος Γεωργιάδης δεν είναι μια τυπική εκπλήρωση χρέους, ούτε μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής - αγωνιστικής πορείας ενός λαού, που διερχόμενος από λάκκους λεόντων και συμπληγάδες πέτρες συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση, αλλά μνημόσυνα σαν το σημερινό πρέπει να στοχεύουν κυρίως στην άντληση διδαγμάτων για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του Θεόφιλου Γεωργιάδη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα, Πλατύ Αγλαντζιάς, ο κ. Ομήρου είπε ότι σε μια πατρίδα υπό ημικατοχή, αυτό αποτελεί στοιχειώδες καθήκον και σημείωσε ότι «καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον κορυφαίο αγωνιστή της κυπριακής ελευθερίας αλλά και των αγώνων κάθε λαού εναντίον της καταπίεσης και της παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, Θεόφιλο Γεωργιάδη``.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν θέλουμε να μας χωρίζει τίποτα από τον τουρκικό λαό. ``Δεν επιδιώκουμε την αντιπαλότητα μαζί του. Αντίθετα, θα θέλαμε σχέσεις καλής γειτονίας μέσα σε πλαίσια αλληλοσεβασμού. Η πικρή όμως ιστορική αλήθεια διδάσκει ότι οι εκάστοτε κυρίαρχες ηγετικές του ομάδες συμπεριφέρθηκαν με διαθέσεις αρπακτικές, τυραννικές, επεκτατικές και σκοταδιστικές. Θύμα αυτής της πρακτικής ακόμα και ο ίδιος ο τουρκικός λαός. Αν θέλουμε λοιπόν να μην είμαστε αθεράπευτα αφελείς, θα πρέπει να διαγνώσουμε την αλήθεια με ιστορική τεκμηρίωση.

    Στην Κύπρο, συνέχισε, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπιστώθηκαν και στιγματίστηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μέσα από τη διαδικασία τριών διαδοχικών προσφυγών της Κύπρου η Τουρκία βρέθηκε ένοχη μαζικών παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη μιας συλλογικής προσπάθειας που με μεθοδικότητα θα πρέπει να αναληφθεί για να τοποθετήσει το τουρκικό κράτος στη θέση που του αρμόζει.

    [02] Επίσκεψη εργασίας ΥΠΕΞ στη Γαλλία

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή αναχωρεί τη Δευτέρα για το Παρίσι, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει το Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, θέματα ενέργειας, τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ και θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Την Τρίτη το πρωί, η κ. Μαρκουλλή θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Alain Juppe, ως συνέχεια του Οδικού Χάρτη που συμφωνήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί κατά την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Παρίσι το 2009.

    Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της κ. Μαρκουλλή με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας στη Γαλλική Γερουσία Μarc Massion και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας Simon Sutour, στην παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στη Λευκωσία Jean Marc Rives και του Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Παρίσι Μάριου Λυσιώτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 18 March 2012 - 13:29:07 UTC