Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου: Να πειστεί η Τουρκία σε λύση
  • [02] Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη η Επ. Παιδείας
  • [03] Υπ. Γεωργίας: Να αναβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον

  • [01] Ομήρου: Να πειστεί η Τουρκία σε λύση

    Οσοι επιθυμούν να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η τουρκική επιθετικότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, στην Πάφο, υπέδειξε ότι «η συνταγή της ειρήνης είναι απλή. Να πείσουν την Τουρκία να συμφωνήσει σε μια λύση όπως την περιγράφει η πολιτισμένη ανθρωπότητα. Να την πείσουν να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και να δεχθεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι η απόδοση τιμής για τις μεγάλες αγωνιστικές στιγμές της ιστορίας και για τους επώνυμους και τους ανώνυμους πρωταγωνιστές της αποτελεί αναμφίβολα επιτακτικό χρέος.

    «Με δέος, απέραντο σεβασμό και βαθιά συγκίνηση προσήλθαμε σήμερα εδώ στο ετήσιο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο του κορυφαίου ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα Ευαγόρα Παλληκαρίδη», είπε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πια δυνατότητα αναφοράς σε αγώνες για την ελευθερία, χωρίς τη διασύνδεση με τη δική του μεγαλειώδη θυσία.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι τα δραματικά και φωτεινά γεγονότα του 1955-59 πρέπει να είναι το κρυφό σχολειό κάθε Κύπριου Έλληνα που θέλει να στοχάζεται σωστά για τη μοίρα του τόπου του.

    Η βαριά κληρονομιά που τιμούμε σήμερα, ανέφερε, μας υπαγορεύει άλλα καθήκοντα. «Να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού. Να δώσουμε το μήνυμα ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν θα γονατίσει. Και με άρνηση συνεχών υποχωρήσεων στις πιέσεις ξένων που, αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου, εξακολουθούν, υιοθετώντας κυνικά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, να ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης».

    Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, επεσήμανε, είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας. «Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια,» τόνισε.

    Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Θα πρέπει, είπε, «να επιμένουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου».

    Η Κύπρος, στο δύσκολο δρόμο της, ενισχύεται γιατί νοιώθει δίπλα της την Ελλάδα και ολόκληρο το ελληνικό Έθνος. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια «συνολική επανεκτίμηση όλων των δεδομένων στη βάση της αλήθειας, της αποφυγής της διγλωσσίας, των εύκολων και μεγάλων λόγων που αποδεικνύονται κενοί περιεχομένου. Αυτή η ώρα είναι η ώρα της αλήθειας, της ανάληψης ευθυνών, των έντιμων και καθαρών εξηγήσεων».

    Ο λαός απαιτεί συνέπεια λόγων και έργων και αποφυγή στρουθοκαμηλισμών.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων των τελευταίων χρόνων, ο κ. Ομήρου είπε ότι όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε πρόοδο, αλλά ανέδειξε για μια ακόμα φορά κλιμακούμενη την τουρκική αδιαλλαξία. «Η Τουρκία δε, εμφανίζεται ως καλόπιστος τρίτος και ως ουδέτερος παρατηρητής που επείγεται για λύση. Ενώπιον μας εγκυμονούνται δύο σοβαροί κίνδυνοι. Είτε να συγκληθεί με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ μια Διεθνής Διάσκεψη που θα λειτουργήσει ως ένα νέο Μπούργκεστοκ, είτε να κηρυχθεί αδιέξοδο με επίρριψη ισόβαθμων ευθυνών και στις δύο πλευρές».

    Η ανάγκη αλλαγής τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού είναι πλέον επείγουσα αναγκαιότητα, τόνισε ο κ. Ομήρου, με καταγγελία της τουρκικής στάσης ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφαλείας για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

    Τώρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Χρέος μας, σημείωσε, «να μην ολιγωρήσουμε και να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Εμπνευσμένοι από την αθάνατη παράδοση του 1955, ας εδραιώσουμε το ανίκητο μέτωπο της ελευθερίας», κατάληξε.

    [02] Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη η Επ. Παιδείας

    Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει από στις 12 και 13 Μαρτίου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

    Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την αντίστοιχη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος για σειρά θεμάτων.

    «Το πρώτο θέμα που σίγουρα θα μας απασχολήσει είναι το θέμα της εφαρμογής των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Το δεύτερο θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η διεύρυνση της συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και το πώς η Κύπρος αυτή την ώρα μπορεί να συνεισφέρει στην κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Το τρίτον αφορά την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος για τα Πανεπιστήμια, το κλείσιμο συγκεκριμένων σχολών και το πως αυτές επηρεάζουν Κύπριους φοιτητές», πρόσθεσε.

    Παράλληλα, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, θα έχουν την ευκαιρία να παραδώσουν στην ελληνική Κυβέρνηση, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, και σειρά υποτροφιών που ήδη τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου έχουν πρόθεση να δώσουν προς τον ελληνικό λαό.

    [03] Υπ. Γεωργίας: Να αναβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον

    Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει τη δημιουργία πάρκων με διάφορους τρόπους γιατί αυτό εντάσσεται στις αρχές της ευρύτερης πολιτικής για αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, σημείωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης σε δεντροφύτευση στο Δασύλλιο Πεσόντων και Αγνοουμένων, στο Μένοικο.

    Σε χαιρετισμό του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι η εκδήλωση αποτελεί την ελάχιστη απόδοση τιμής στους κατοίκους της κοινότητας που είτε αγωνίστηκαν και έπεσαν ηρωικά κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, είτε αγνοείται ακόμη η τύχη τους.

    ``Η δημιουργία του δασυλλίου αυτού, πέρα από την έκφραση αγάπης και ενδιαφέροντος προς το φυσικό μας περιβάλλον, θα αποτελέσει και ένα ζωντανό μνημείο, σύμβολο του πατριωτισμού και της αγωνιστικότητας που επέδειξαν κάποιοι συμπολίτες μας, θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας του νησιού μας`` τόνισε ο Υπουργός.

    Σημείωσε παράλληλα την αναγκαιότητα δημιουργίας κατασκευής πάρκων και χώρων πρασίνου στις κατοικημένες περιοχές και είπε ότι ``τα πάρκα στη σημερινή εποχή, και ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται σε δομημένα περιβάλλοντα, στοχεύουν στη σταδιακή δημιουργία ενός συστήματος χώρων πρασίνου και άλλων διευκολύνσεων φιλικών προς το περιβάλλον που θα προσφέρουν ποικιλία ευκαιριών για ξεκούραση, ψυχαγωγία, αναψυχή, άθληση, εκπαίδευση και ενίσχυση της κοινωνικής επαφής μεταξύ των πολιτών``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 11 March 2012 - 13:29:12 UTC