Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου
  • [02] Ενδιαφέρον για την Κύπρο σε διεθνές φόρουμ για τους υδρογονάθρακες
  • [03] Διαψεύδει η Λευκωσία πληροφορίες για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24

  • [01] Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

    Με τις τοποθετήσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, ολοκληρώθηκε γύρω στις 6.30μμ την Τρίτη το απογευματινό σκέλος της ολοήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επίσης ολοήμερη, συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται ότι θα συνοψίσει τις θέσεις των κομμάτων, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από τις τοποθετήσεις των δεύτερων τη τάξει στελεχών των κομμάτων, διατυπώνοντας παράλληλα τη θέση της Κυβέρνησης.

    Επίσης θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων για το πώς προχωρά το Κυπριακό από τούδε και στο εξής.

    [02] Ενδιαφέρον για την Κύπρο σε διεθνές φόρουμ για τους υδρογονάθρακες

    Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η συμμετοχή της Κύπρου στο διεθνές φόρουμ για τους υδρογονάνθρακες APPEX, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την πρώτη μέρα της έκθεσης η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλλα Αντωνιάδου παρουσίασε τις προοπτικές που διαγράφονται μέσα από τον 2ο γύρο αδειοδότησης μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερόμενων αιτητών.

    Κατά τη διάρκεια όλης της μέρας και ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση της Κύπρου, μεγάλος αριθμός συνέδρων επισκέφθηκε το κυπριακό περίπτερο για να πληροφορηθεί εκτενέστερα για τις λεπτομέρειες του 2ου γύρου αδειοδότησης, ``γεγονός που καταδεικνύει ότι ο 2ος γύρος αδειοδότησης προκαλεί ήδη μεγάλο ενδιαφέρον``.

    Της κυπριακής αποστολής ηγείται η Υπουργός Εμπορίου και συμμετέχουν τόσο η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου όσο και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, τεχνοκράτες του Υπουργείου και μέλη της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων.

    [03] Διαψεύδει η Λευκωσία πληροφορίες για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24

    Η Λευκωσία διέψευσε σήμερα ως αβάσιμες τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην τουρκική ``Χουριέτ`` ότι η Κύπρος συγκατένευσε στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στα έξι κεφάλαια που πάγωσαν με μονομερή απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ειδικότερα, η ``Χουριέτ``, επικαλείται πηγές της ΕΕ που υποστηρίζουν πως ``η Υπουργός εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής πλευράς - όπως αποκαλεί την κυπριακή Κυβέρνηση - Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή είπε στις Βρυξέλλες ότι δεν αντιτίθενται στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24” τα οποία αφορούν τα δικαστικά και θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.

    ``Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση σε αυτά τα δημοσιεύματα``, ανέφερε η κ. Μαρκουλλή, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της πρωινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Οπως είπε, ``πιστεύω ότι είναι μία αναμόχλευση κάποιων δημοσιευμάτων τα οποία δυστυχώς παρουσιάστηκαν στον ε/κ Τύπο, κάποιες ερμηνείες της απόφασης για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι παραμένει η μονομερής απόφαση της Κυβέρνησης για το πάγωμα των έξι κεφαλαίων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια 23 και 24, προσθέτοντας ότι ``αυτό είναι γνωστό σε όλους``.

    Η κ. Μαρκουλλή εξήγησε ότι αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι το πώς θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το θέμα της θετικής ατζέντας.

    ``Εμείς αυτό το οποίο έχουμε εξασφαλίσει με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είναι ότι η θετική ατζέντα θα μπορεί να προχωρήσει μόνο με σεβασμό, πλήρη σεβασμό του διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο παραπέμπει βεβαίως σε διακυβερνητική διάσκεψη, δηλαδή με τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών``, συμπλήρωσε.

    ``Αρα αυτό το οποίο προσπαθεί αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει είναι μια απλή πληροφόρηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Τουρκίας αναφορικά με έξι κεφάλαια, πληροφόρηση αναφορικά με το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού κεκτημένου``, είπε και κατέληξε: ``Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε συναινέσει ή δεν πρόκειται να συναινέσουμε για όχι μόνο πληροφόρηση με τον ίδιο τρόπο αναφορικά με τα δύο κεφάλαια, το 23 και το 24, γιατί εκεί δεν έχουν συμφωνηθεί και τα λεγόμενα κριτήρια ανοίγματος (benchmarks) από τις Κυβερνήσεις. Αρα, όχι μόνο δεν θα δεχθούμε ίση μεταχείριση των δύο αυτών κεφαλαίων με τα άλλα έξι κεφάλαια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε εμείς άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 March 2012 - 20:29:07 UTC