Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΣ: Προτεραιότητά μας να ιδρυθεί κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων
  • [02] ΥΠΟΙΚ: Ανακοινώσεις για ξένες επενδύσεις αναμένει ο ΥΠΟΙΚ
  • [03] Ετοιμη η Κυβέρνηση για στήριξη των τραπεζών

  • [01] ΥΠΕΣ: Προτεραιότητά μας να ιδρυθεί κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων

    Προτεραιότητά μας είναι το συντομότερο να ιδρυθεί κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    «Ενδιαφέρον υπάρχει από πολλές εταιρείες μεταξύ των οποίων και της CNOOC της κρατικής εταιρείας της Κίνας που ασχολείται με το φυσικό αέριο και τα πετρελαιοειδή όπως βεβαίως ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλες εταιρίες που ήρθαν στην Κύπρο», είπε ο κ. Συλικιώτης σε δηλώσεις του στην Πάφο και σχολιάζοντας δημοσίευμα που κάνει λόγο για αγορά του οικοπέδου 12 από Κινέζους.

    Όπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης «είμαστε στη διαδικασία του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, αυτή την βδομάδα θα γίνει στο Λονδίνο η τρίτη παρουσία και αναμένουμε να υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό ότι μετά την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων της Noble στο οικόπεδο 12 στη διάτρηση Αφροδίτη αυξάνεται το ενδιαφέρον γύρω από τα άλλα οικόπεδα».

    «Είμαστε σε μια διαδικασία τώρα στην οποία συζητούμε για προτεραιότητα το συντομότερο για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου και τη δημιουργία υποδομών. Θέλω να επαναλάβω τη θέση της Κυβέρνησης ότι το κράτος θα πρέπει να παίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις υποδομές``, είπε ο κ. Συλικιώτης.

    Πρόσθεσε πως ``το τρίτο που είναι επίσης στις προτεραιότητες μας είναι το συντομότερο να ιδρυθεί κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων στο πρότυπο που λειτουργεί και σε άλλες χώρες. Άρα έχουμε έναν σχεδιασμό και απομένει να απαντήσουμε σύντομα μέσα από τις επαφές που θα κάνουμε και με την Noble και με άλλους επενδυτές και εταιρείες, γύρω από αυτά τα ζητήματα να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις», ανέφερε.

    Οπως είπε «είναι στις προτεραιότητές μας η ίδρυση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, θα συστήσουμε μιαν εταιρεία η οποία θα είναι ο στρατηγικός συνεργάτης όλων των εταιριών και θα αναμιγνύετε και στα θέματα και τοπικών οικοδομών αλλά και της διάθεση του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά».

    Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για ένα προσχέδιο βάσει νορβηγικού μοντέλου είπε πως «υπάρχει μια μελέτη και προτάσεις από εμπειρογνώμονες και άλλους ειδικούς για το πώς λειτουργούν οι κρατικές εταιρίες σε άλλες χώρες. Η Κύπρος δεν θα ακολουθήσει το οποιοδήποτε μοντέλο η Κύπρος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Ενα από τα μοντέλα που μελετάτε είναι το νορβηγικό μοντέλο που είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο σε ότι αφορά την διαχείριση των υδρογονανθράκων``, σημείωσε.

    Είπε επίσης πως για να δημιουργηθούν όλα τα έγγραφα όσον αφορά το δεύτερο γύρο αδειοδότησης δούλεψαν συλλογικά αρκετές ομάδες, συμβούλοι, εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου, η Νομική Υπηρεσία, με τη συμβολή νομικού οίκου, και πανεπιστημιακοί.

    Όλοι αυτοί ανέφερε ο κ. Συλικιώτης δούλεψαν για να βγουν αυτά τα αποτελέσματα «γι’ αυτό πιστεύουμε ότι και τα έγγραφα είναι αρκετά ολοκληρωμένα και αναφέρομαι και στο πρότυπο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού πάρα πολλές εταιρίες επιδεικνύουν ενδιαφέρον. Μάλιστα σήμερα αρκετοί από αυτούς θέτουν ερωτήματα τα οποία απαντώνται καθημερινώς από το Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και τα οποία δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Ότι γίνεται, γίνεται με έναν τρόπο συλλογικό στηριγμένο στην εμπειρογνωμοσύνη των τεχνοκρατών αλλά και μέσα από διαφανής διαδικασίες``.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών μιλούσε μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων Χρίστου Κκέλη, Μιλτιάδη Στυλιανού, Γεώργιου Μιχαήλ και Χαράλαμπου Καραγιάννη που τελέστηκε στην Εκκλησία Αγίας Αικατερίνης στην Τάλα.

    [02] ΥΠΟΙΚ: Ανακοινώσεις για ξένες επενδύσεις αναμένει ο ΥΠΟΙΚ

    Ιδιαίτερα αισιόδοξος δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας αναφορικά με προτάσεις για μεγάλες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, προαναγγέλλοντας και επίσημες ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες μέρες.

    «Είμαι κυρίως μετά τις επαφές των τελευταίων 24ωρων πολύ αισιόδοξος, ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν και σχετικές επίσημες ανακοινώσεις είτε από μέρους της Κυβέρνησης, είτε απευθείας από μέρους των ενδιαφερομένων όπως οι ίδιοι μας διαβεβαιώνουν», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Καζαμίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις οφείλεται στις προοπτικές λόγω φυσικού αερίου, ο κ. Καζαμίας απέδωσε το αυξημένο ενδιαφέρον των τελευταίων τριών μηνών στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται λόγω και των επίσημων ανακοινώσεων που έγιναν για το οικόπεδο «12», αλλά και στα πολλά άλλα τεμάχια προς αξιοποίηση. Απέδωσε επίσης το ενδιαφέρον στην επισημοποίηση της έναρξης της διαδικασίας για το β’ γύρο αδειοδότησης, αλλά και στην προτεραιότητα που φαίνεται να παίρνει το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας.

    [03] Ετοιμη η Κυβέρνηση για στήριξη των τραπεζών

    Ετοιμη είναι η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, να παρέμβει, εάν απαιτηθεί, για στήριξη των κυπριακών τραπεζών στην ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και προς τούτο έχει επεξεργασθεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

    Ο κ. Καζαμίας εξέφρασε, παράλληλα, εμπιστοσύνη στα Διοικητικά Συμβούλια των κυπριακών τραπεζών, κρίνοντας ότι είναι ρεαλιστικά τα σχέδια δράσης, που έχουν εκπονηθεί για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, από υφιστάμενους και νέους επενδυτές.

    ``Διανύουμε μια περίοδο με πρωτόγνωρες για την πρόσφατη ιστορία οικονομικές εξελίξεις και αλλαγές στο οικονομικό σκηνικό``, αναφέρεται σε χαιρετισμό του κ. Καζαμία, που διαβάστηκε από το Διευθυντή Χρηματοδότησης και Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέα Τρόκκο, σε επιμορφωτικό σεμινάριο για τους οικονομολόγους καθηγητές.

    ``Σε αυτό το διαφοροποιημένο περιβάλλον``, συνέχισε ο κ. Καζαμίας στον χαιρετισμό του, ``η συνεχής επιμόρφωση όλων μας και ιδίως των οικονομολόγων καθηγητών είναι αναγκαία``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 4 March 2012 - 12:29:19 UTC