Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Το ΔΕΕ αντιμετωπίζει την Κύπρο στη βάση αρχών
  • [02] Ψήφισμα για την Τουρκία ενέκρινε η Επ. Εξωτερικών του ΕΚ
  • [03] Επίτροπος ΕΕ: Η κυπριακή προεδρία θα αναλάβει τις ευθύνες της
  • [04] Συμφωνία συνεργασίας Μακάρειου - Πανεπιστημιακού Ν/μειου Γενεύης

  • [01] Πρόεδρος: Το ΔΕΕ αντιμετωπίζει την Κύπρο στη βάση αρχών

    Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ και τα μέλη του αντιμετωπίζουν την Κύπρο στη βάση αρχών, δηλαδή των αρχών του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, του σεβασμού της Συνθήκης της ΕΕ, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θέλει στήριξη στις συνομιλίες για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της πρώτης επίσκεψής του στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η επίσκεψή του στο Δικαστήριο έχει πολλούς συμβολισμούς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ``Ασφαλώς. Ενόψει και της προεδρίας μας θέλουμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας ως Κύπρος με τα διάφορα όργανα της ΕΕ και ένα σημαντικότατο όργανο για το οποίο ενδιαφέρεται και πάνω στο οποίο ακουμπάει η Κύπρος είναι το Δικαστήριο της ΕΕ σε όλες του τις εκφάνσεις``.

    ``Το Δικαστήριο αυτό είναι ο θεματοφύλακας των αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται και λειτουργεί η ΕΕ. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι και ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου και τα μέλη του Δικαστηρίου αντιμετωπίζουν την Κύπρο στη βάση αυτών των αρχών, δηλαδή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, του σεβασμού της Συνθήκης της ΕΕ``, είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Ανέφερε ότι ``εμείς απευθυνόμαστε σε αυτό το Δικαστήριο για τις αρχές του`` και ότι ``θέλουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες μας και στις συνομιλίες για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10, παρά για τη δημιουργία προϋποθέσεων, όπως λέει η τουρκοκυπριακή πλευρά, για πρωτογενές δίκαιο``.

    ``Πιστεύω ειλικρινά ότι το Δικαστήριο είναι ταυτισμένο με την Επιτροπή με βάση τις αρχές του. Δεν είναι υπέρ μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σίγουρα υποστηρίζει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10 για την υλοποίηση του κεκτημένου για τις κατεχόμενες περιοχές``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``υποστηρίζουμε ακόμη και τη διασύνδεση αυτού του Δικαστηρίου με το ΕΔΑΔ``.

    ``Χαίρομαι διότι μας έχουν υποδεχθεί με θέρμη και στην κατ` ιδίαν συνάντηση τονίσαμε το σεβασμό μας προς το Δικαστήριο και τα αρχές του, και έχω εκφράσει τη χαρά μου διότι θα δω τα μέλη του Δικαστηρίου στο πλαίσιο της Προεδρίας κατά την επίσκεψη τους στην Κύπρο το Σεπτέμβριο``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``θα τους συναντήσω και θα συνομιλήσουμε για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος`` και ότι ``υπάρχει και το θέμα διεύρυνσης του Δικαστηρίου, που εμείς υποστηρίζουμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε μια δίκαιη βάση και στη βάση της ισότητας των μελών της ΕΕ``.

    [02] Ψήφισμα για την Τουρκία ενέκρινε η Επ. Εξωτερικών του ΕΚ

    Η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα για την Τουρκία, με 63 ψήφους υπέρ, 7 εναντίον και 2 αποχές.

    Το ψήφισμα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, καλεί την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και τάσσεται υπέρ της προώθησης των κεφαλαίων 23 και 24 των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Παράλληλα, το ψήφισμα ζητά από την Τουρκία να μεταβιβάσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και παράλληλα καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου,υπό την εποπτεία της Ε.Ε για απευθείας εμπόριο, με νόμιμο και αποδεκτό τρόπο.

    Το ψηφισμα τονίζει ότι η Ευρωβουλή στηρίζει ανεπιφύλακτα τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζει, επίσης, ότι επείγει πλέον μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού και καλεί την Τουρκία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργασθούν εντατικά και με καλή πίστη για μια συνολική συμφωνία.

    [03] Επίτροπος ΕΕ: Η κυπριακή προεδρία θα αναλάβει τις ευθύνες της

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος δήλωσε ότι η Κύπρος θα καταφέρει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, που αρχίζει την 1η Ιουλίου.

    «Είμαι ήσυχος όσον αφορά την ικανότητα της Κύπρου να αναλάβει τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβει ως Προεδρία του Συμβουλίου σε μια τόσο σημαντική στιγμή για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», είπε ο Ρουμάνος Επίτροπος.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Επίτροπος είπε ότι φιλοδοξία της Επιτροπής είναι στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας να προωθήσει τα θέματα και να προσεγγίσει μια πολιτική συμφωνία στον τομέα της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.

    Ερωτηθείς στη συνέχεια κατά πόσον θεωρεί ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για την Προεδρία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι είναι ήσυχος όσον αφορά την ικανότητα της Κύπρου να αναλάβει τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβει ως Προεδρία του Συμβουλίου σε μια τόσο σημαντική στιγμή για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

    [04] Συμφωνία συνεργασίας Μακάρειου - Πανεπιστημιακού Ν/μειου Γενεύης

    Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς εκ μέρους του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας και ο πολύ γνωστός Ελληνας παιδοκαρδιοχειρουργός, Αυξέντιος Καλαγκός εκ μέρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, παρουσία του Πρέσβη της Ελβετίας στην Κύπρο, των δύο καρδιοπαιδοχειρούργων και παιδοχειρούργων του Νοσοκομείου, καθώς και άλλων μελών της παιδιατρικής κλινικής.

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου Πέτρος Μάτσας, προλογίζοντας, ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για την Κύπρο και τον ευχαρίστησε ``από καρδιάς, αφού ασχολείστε με την καρδιά``.

    Η συμφωνία με έναν τόσο διακεκριμένο καθηγητή είναι ορόσημο για την παιδοκαρδιοχειρουργική στον τόπο μας, την οποία θέλουμε να αναπτύξουμε, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς. Ο καθηγητής Καλαγκός είναι και άνθρωπος, και σωστός επιστήμονας και φιλάνθρωπος, και πρέσβης του ελληνισμού, πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στην καταγωγή του κ. Καλαγκού που είναι από την Κωνσταντινούπολη. Χρησιμοποιεί και τη σημαία της ιατρικής για να βοηθήσει τον ελληνισμό στην Πόλη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι βοηθά χιλιάδες κόσμου, παιδιά, σε πολλές χώρες του κόσμου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 March 2012 - 18:29:09 UTC