Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παιδεία και Πολιτισμός ψηλά στις προτεραιότητες διαβεβαιώνει ο

    Πρόεδρος

  • [02] Ομήρου: Δεν θα ανεχθούμε άλλο ένα Μπούργκενστοκ
  • [03] Ρώσος Πρέσβης: Στα 100 δις δολάρια οι επενδύσεις μεταξύ

    Κύπρου-Ρωσίας

  • [04] Στην Κύπρο ένα από τα καλύτερα ογκολογικά κέντρα του κόσμου

  • [01] Παιδεία και Πολιτισμός ψηλά στις προτεραιότητες διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος

    Η Κυβέρνηση κατατάσσει τους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της αφού εκτιμά ότι αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση η σύγχρονη Κύπρος θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο.

    « Οι αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός που επιτυγχάνουμε σήμερα στην Παιδεία είναι το διαβατήριο που εντάσσει την Κύπρο, τους νέους και νέες μας, στον αγώνα για την κοινωνία του αύριο, την κοινωνία της δικαιοσύνης, της ισότητας, της γνώσης και της δημιουργίας», είπε.

    Πρόσθεσε ότι όπως και για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, η παρούσα Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει, με κάθε δυνατό τρόπο, την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη στήριξη και την επέκταση των δημόσιων πανεπιστημίων, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ιδρυθούν νέες σχολές και προγράμματα σπουδών. Θέλουμε, είπε, η Κύπρος να αποκτήσει αυτοδυναμία σε πανεπιστημιακά προγράμματα πρώτου κύκλου, για να μπορεί ο κάθε νέος και νέα μας να σπουδάζουν στον τόπο τους.

    «Θεωρούμε την ενδυνάμωση του τομέα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης ως ένα γενικότερο στρατηγικό στόχο της πολιτείας, αλλά και μια οφειλόμενη προσφορά προς τη νεολαία μας», είπε.

    Πρόσθεσε ότι με όραμα τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, έχουν ήδη προωθηθεί για την ανώτερη εκπαίδευση πολλοί σχεδιασμοί και στόχοι που απορρέουν τόσο από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, όσο και από την Εκθεση της Επιτροπής για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

    Αναφερόμενος στην ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είπε ότι βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και ότι έχουν, ήδη, εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο οι κατάλληλες τροποποιήσεις στη Νομοθεσία που αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου που απαιτούνται για τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής καθώς και τις προτάσεις του Υπουργείου Υγείας για τους Κλινικούς Καθηγητές ώστε η Σχολή να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2013.

    «Νιώθουμε δικαιωμένοι για τη στήριξη που παρείχαμε απλόχερα σε αυτή την προσπάθεια. Η ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής θα συμβάλει στην αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών της Κύπρου. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη και επέκταση της ερευνητικής υποδομής και των προγραμμάτων στον ιατρικό τομέα, ενώ ταυτόχρονα θα προσελκύσει ακαδημαϊκούς και ερευνητές εγνωσμένου κύρους από το εξωτερικό», είπε ο Πρόεδρος.

    Ανέφερε ακόμα ότι παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η Κυβέρνηση έχει λάβει τα τελευταία χρόνια σειρά σημαντικών μέτρων που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Τα μέτρα αυτά, είπε, περιλαμβάνουν την ίδρυση του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης στο ΤΕ.ΠΑ.Κ., την προώθηση του τροποποιητικού Νόμου για τον έλεγχο των διδάκτρων των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς επίσης και την παραχώρηση τελικής άδειας λειτουργίας σε τρία Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

    Παράλληλα ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, υλοποίησε τη δέσμευσή της για επέκταση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας με την έγκριση του πακέτου στοχευμένων μέτρων στήριξης των φοιτητών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, το οποίο παρέχει οικονομική βοήθεια σε χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριές μας, είτε σπουδάζουν στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

    Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου κι ενός λαού.

    «Είναι κοινά αποδεκτό ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δίνεται η δυνατότητα παροχής μιας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα που προκύπτουν μέσα από τη δουλειά τόσο των Καθηγητών όσο και των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και από τις διεθνείς επιτυχίες που έχουν να επιδείξουν», είπε.

    Είπε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, από την αρχή της ίδρυσής του ακολουθεί μια ανοδική πορεία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στους αριθμούς των αποφοίτων και στα μεγέθη των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά επεκτείνεται και σε ποιοτικό και κοινωνικό επίπεδο.

    «Η έμφαση στην έρευνα, στην ποιότητα και στην καινοτομία αποδίδει καρπούς με επιβραβεύσεις σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καθιερωθεί και έχει πάρει τη θέση που του αρμόζει στο διεθνές πανεπιστημιακό χώρο. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιτελεί, με τις κοινωνικές του δραστηριότητες ένα σημαντικό κοινωνικό έργο στον τόπο μας», ανέφερε.

    Τόνισε ιδιαίτερα την ανάπτυξη του πανεπιστημίου στον τομέα της προσφοράς μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε επίπεδο Μάστερ και σε Διδακτορικό επίπεδο, η οποία όπως είπε υπήρξε τα τελευταία χρόνια ραγδαία.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πρόσφατη έγκριση για την ίδρυση Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα αποτελέσει ιστορικό σταθμό στην εξέλιξη και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

    [02] Ομήρου: Δεν θα ανεχθούμε άλλο ένα Μπούργκενστοκ

    Ο κυπριακός Ελληνισμός δεν θα ανεχθεί άλλη μια συνάντηση τύπου Μπούργκενστοκ και δεν θα δεχθεί να συρθεί σε μια διαδικασία εξπρές στο Κυπριακό πριν από την ανάληψη της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

    Απευθυνόμενος στα μέλη της Κυπριακής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϋ, στην παρουσία των μελών της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη τουρκική κακοπιστία στο Κυπριακό, λέγοντας πως αν και η Αγκυρα αποτελεί την αιτία της μη λύσης, παρουσιάζεται διεθνώς ως ουδέτερος τρίτος που επείγεται για λύση.

    Ο κ. Ομήρου μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά αρνείται να συνομιλήσει στα κεφάλαια στα οποία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις.

    Είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιτίθεται στην επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, καθώς και στη διενέργεια διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα έχει αντικείμενο άλλο από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων του 1960.

    [03] Ρώσος Πρέσβης: Στα 100 δις δολάρια οι επενδύσεις μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας

    Οι συνολικές επενδύσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας, τα τελευταία 20 χρόνια, ανέρχονται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αξία των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών, ανήλθε στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Vyacheslav Shumskiy.

    Στην ομιλία του στο Κυπρο-Ρωσικό επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό, ο Ρώσος Πρεσβευτής είπε ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται πολύ σταθερά, λόγω της πολιτικής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ τους.

    Είπε ότι η συνεργασία αυτή υλοποιείται σε διάφορα επίπεδα, σημειώνοντας ότι η καλύτερη απόδειξη αυτής της συνεργασίας είναι η σημερινή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Φόρουμ.

    Όπως σημείωσε, «ο συνολικός όγκος των επενδύσεων μεταξύ των χωρών μας έφτασε τα100 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ένα πολύ εντυπωσιακό νούμερο», πρόσθεσε.

    Σημείωσε, επίσης, ότι η αξία της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κατά το προηγούμενο έτος, ανήλθε, περίπου, στα 1,3 δισ. δολάρια``.

    [04] Στην Κύπρο ένα από τα καλύτερα ογκολογικά κέντρα του κόσμου

    Ένα από τα καλύτερα ογκολογικά κέντρα του κόσμου θα αποκτήσει σε λίγα χρόνια η Κύπρος, με τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου, πρότυπου ιατρικού κέντρου παροχής ογκολογικών υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο γνωστός Κύπριος καθηγητής ογκολογίας και Διευθυντής της Ακτινο-ογκολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όφενμπαχ Γερμανίας, Νίκος Ζάμπογλου.

    Σε διάσκεψη Τύπου στο κτίριο της Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ, ο καθηγητής Ζάμπογλου ανέφερε πως στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός άριστου συγκροτήματος ιατρικού ογκολογικού κέντρου, που θα πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις και θα προσφέρει στον ασθενή ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη ογκολογία στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση, καθώς και στην υποστήριξη των καρκινοπαθών για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

    Πρόκειται για μία επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με κυπριακά και ξένα κεφάλαια και μόλις ολοκληρωθεί το τυπικό μέρος της αδειοδότησης, θα δρομολογηθεί η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα βρίσκονται σε περιοχή της Ασγάτας, κοντά στη Λεμεσό, αλλά με εύκολη πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο προς Λάρνακα και Λευκωσία, από τη μία πλευρά, και Πάφο από την άλλη.

    Ο Νίκος Ζάμπογλου, μαζί με τους συνεργάτες του, παρουσίασαν τρισδιάστατα σχέδια του κέντρου, το οποίο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια, αφορά το κεντρικό κτίριο και τη μονάδα αποκατάστασης, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση που θα περιλαμβάνει το Κέντρο Παρηγορικής Φροντίδας, το Κέντρο Βιοιατρικής Έρευνας και χώρους διαμονής μόνιμου προσωπικού και επισκεπτών ιατρών και ερευνητών από το εξωτερικό. Σε 4 χρόνια αναμένεται επίσης να αρχίσει η υλοποιήσει της 3ης και τελευταίας φάση του έργου, με τη δημιουργία κτιρίου χειρουργικής ογκολογίας και χώρων προσευχής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 10 February 2012 - 18:29:18 UTC