Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευκρινίσεις για το έγγραφο της 29/1/2010
  • [02] Αύξηση μετοχικού και στρατηγικός επενδυτής για ΚΑ
  • [03] Εγκρίθηκε το πλαίσιο συνεργασίας για Ιατρική Σχολή
  • [04] Στο 17% ο ΦΠΑ από 1η Μαρτίου

  • [01] Διευκρινίσεις για το έγγραφο της 29/1/2010

    Για διαστρέβλωση των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ε/κ πλευράς έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε δηλώσεις άλλων κομμάτων για το έγγραφο συγκλίσεων της 29ης Ιανουαρίου 2010 που δόθηκε στα κόμματα.

    «Χθες, όπως είναι γνωστό, δόθηκε το γενικό περίγραμμα θέσεων της ε/κ πλευράς στα κόμματα», είπε, προσθέτοντας ότι «μαζί με αυτό είχε δοθεί και το έγγραφο συγκλίσεων της 29ης Ιανουαρίου του 2010».

    «Απλώς άρχισε να συμβαίνει αυτό για το οποίο εμείς προειδοποιούσαμε, δηλαδή μέσα από επιλεκτική διαρροή εγγράφων γίνονται δηλώσεις και τοποθετήσεις που διαστρεβλώνουν θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ε/κ πλευράς στο διακοινοτικό διάλογο», πρόσθεσε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «επειδή άρχισε να γίνεται αντικείμενο συζήτησης το θέμα των συγκλίσεων της 29ης Ιανουαρίου και των τεσσάρων ελευθεριών, θα ήθελα να προβώ σε σχετική δήλωση για το θέμα σε ό,τι αφορά στην ουσία του εγγράφου».

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο το έγγραφο προβλέπει «την εφαρμογή των ελευθεριών, διαμονής, διακίνησης, εργασίας, επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας, ελευθεριών που έχουν να κάνουν με την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων υπηκόων σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου».

    Μέσα από αυτή τη σύγκλιση, ανέφερε, «διασφαλίζεται ότι όλοι οι Κύπριοι υπήκοοι μετά από τη λύση του Κυπριακού θα μπορούν να ασκήσουν αυτές τις βασικές ελευθερίες».

    «Αυτό για πρώτη φορά επιτυγχάνεται στις συνομιλίες και αποτελεί ένα μεγάλο θετικό βήμα για την ενίσχυση των συνεκτικών στοιχείων της λύσης», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι «τίθεται όριο στην εγκατάσταση των Τούρκων υπηκόων, εντάσσοντας το στο πλαίσιο διατήρησης της δημογραφικής αναλογίας 4 προς 1». Δηλαδή, διευκρίνισε «για κάθε τέσσερις Ελληνες υπηκόους που εγκαθίστανται στην Κύπρο να έχει δικαίωμα εγκατάστασης και κατ` επέκταση απόκτησης ιθαγένειας ένας Τούρκος υπήκοος».

    Αρα, πρόσθεσε, «δεν ευσταθεί, είναι αυθαίρετος και αβάσιμος ο ισχυρισμός, ότι με αυτή τη σύγκλιση αποκτούν δικαίωμα εγκατάστασης όλοι οι Τούρκοι υπήκοοι». Ακριβώς το αντίθετο, είπε, «περιορίζεται αυτό το δικαίωμα ακόμη κι αν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ».

    «Αυτό που έχουμε διασφαλίσει δηλαδή», εξήγησε, «είναι ότι αν ακόμα η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ αυτός ο περιορισμός θα υπάρχει και νομίζω ότι οι λόγοι είναι αυτονόητοι».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην αναφορά για την κατ` αρχήν συμφωνία απόλαυσης των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους, λέγοντας ότι «αφορά στις ελευθερίες που διέπουν τους κανόνες της αγοράς και που είναι η ελευθερία διακίνησης αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων». Δεν περιλαμβάνει, είπε, «την ελευθερία εγκατάστασης, γιατί έχει λεχθεί και αυτό».

    «Μάλιστα, το θέμα των ελευθεριών των Τούρκων υπηκόων είναι υπό την αίρεση συμφωνίας για το θέμα των εποίκων όπως καταγράφεται στο ίδιο το έγγραφο», υπογράμμισε.

    Επειδή ορισμένοι προβαίνουν σε συγκρίσεις με το σχέδιο Ανάν, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο έγγραφο του Γενάρη του 2010 είναι καλύτερες από αυτές του Σχεδίου Ανάν.

    Συγκεκριμένα, είπε, στο σχέδιο Ανάν υπήρχαν περιορισμοί στο θέμα άσκησης των ελευθεριών των Κυπρίων πολιτών, εδώ δεν θα υπάρχουν». Δεύτερον, πρόσθεσε, «οι περιορισμοί στην εγκατάσταση Τούρκων υπηκόων είναι τώρα μόνιμοι, ενώ στο σχέδιο Ανάν προβλεπόταν χρονική περίοδος 19 ετών».

    Τρίτον, συνέχισε, «η δημογραφική αναλογία Ελλήνων - Τούρκων υπηκόων προβλεπόταν να διατηρηθεί με το ανώτατο όριο 5% στον πληθυσμό των Ε/κ - Τ/κ ενώ τώρα το όριο αυτό γίνεται πιο αυστηρό με την αριθμητική αναφορά του τέσσερα προς ένα».

    Τέταρτον, είπε, «το τέσσερα προς ένα ισχύει και για την ιθαγένεια». Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «στο σχέδιο Αναν το 5% στον πληθυσμό των Ε/κ και των Τ/κ ήταν κυλιόμενο γιατί στα 7 χρόνια παραμονής οι Τούρκοι υπήκοοι θα δικαιούνταν ιθαγένεια».

    Πέμπτον, ανέφερε, «όταν μιλούμε για εγκατάσταση και πολιτογράφηση με αναλογία τέσσερα προς ένα, αυτό ισχύει και στην περίπτωση της εργασίας». Αυτό, εξήγησε, «σημαίνει ότι το θέμα του δικαιώματος της εργασίας είναι μέσα στο πλαίσιο του τέσσερα προς ένα, άρα οι Τούρκοι υπήκοοι θα προσεγγίζονται ως υπήκοοι τρίτης χώρας κι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν περιορισμοί».

    «Το δικαίωμα στην εργασία των Τούρκων υπηκόων δεν είναι ανεξέλεγκτο προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες και ασφαλιστικές δικλείδες και ασφαλώς. Η Κύπρος δεν πρόκειται να κατακλυστεί από Τούρκους υπηκόους ή Τούρκους εργάτες, όπως ορισμένοι άρχισαν ήδη να κινδυνολογούν», τόνισε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε παράλληλα τη λύπη της Κυβέρνησης «για το γεγονός ότι γινόμαστε μάρτυρες ξανά του ίδιου σκηνικού», προσθέτοντας ότι «στη βάση εγγράφου της ε/κ πλευράς να αρχίζουν διάφοροι να κινδυνολογούν, να επιτίθενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τελικά να δημιουργούν ένα κλίμα το οποίο δεν αποβαίνει προς όφελος της ε/κ πλευράς».

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι κι αυτό μια απάντηση».

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο επιβεβαιώνει δημοσιεύματα ότι το Ισραήλ έχει αιτηθεί να σταθμεύουν πολεμικά αεροπλάνα του στο έδαφος της Κύπρου, ανέφερε ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω οτιδήποτε», συμπληρώνοντας ότι «αυτού του είδους τα ζητήματα είναι και λίγο ζητήματα εμπιστευτικά».

    Οτι συμφωνία υπάρχει με το Ισραήλ δίδεται στη δημοσιότητα, είπε τέλος.

    [02] Αύξηση μετοχικού και στρατηγικός επενδυτής για ΚΑ

    Η Κυβέρνηση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση διαπραγμάτευσης με στρατηγικό επενδυτή για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    «Στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης να στηρίζει τις Κυπριακές Αερογραμμές δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζουν για την Κύπρο και ειδικά για την κυπριακή οικονομία, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την απόφαση που έλαβε το Γενάρη 2011 για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και ενέκρινε τη συμμετοχή της Κυβέρνησης ως κύριου μετόχου στη νέα έκδοση κεφαλαίου της εταιρείας με την αποδοχή των δικαιωμάτων προτίμησης αγοράς μετοχών ή άλλου είδους μετοχών που θα της προσφερθούν», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε όπως κοινοποιήσει την απόφαση αυτή στον Εφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για υλοποίηση της εν λόγω απόφασης».

    Ο κ. Στεφάνου συνέχισε λέγοντας ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευτεί την πώληση μετοχών της Κυβέρνησης, που κατέχει στις Κυπριακές Αερογραμμές και να διαμορφώσει σχετική πρόταση που θα τεθεί ενώπιον του σώματος προς έγκριση».

    [03] Εγκρίθηκε το πλαίσιο συνεργασίας για Ιατρική Σχολή

    Εγκρίθηκε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Πανεπιστημίου Κύπρου όσον αφορά την άσκηση ιατρικής των κλινικών ακαδημαϊκών της Ιατρικής Σχολής Κύπρου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η σχετική προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια υλοποιείται.

    «Στη σημερινή συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Πανεπιστημίου Κύπρου σχετικά με την άσκηση ιατρικής στην ειδίκευσή τους, των κλινικών ακαδημαϊκών που θα διορίζονται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου», είπε ο κ. Στεφάνου μετά από τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού.

    Πρόσθεσε ότι «αυτή η απόφαση λήφθηκε μέσα στο πλαίσιο της υλοποίησης του στόχου για την έναρξη λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου το Σεπτέμβριο του 2013».

    «Η ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής είναι προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και η οποία υλοποιείται», είπε, τέλος.

    [04] Στο 17% ο ΦΠΑ από 1η Μαρτίου

    Από την 1η Μαρτίου ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από δεκαπέντε τοις εκατόν (15%) σε δεκαεπτά τοις εκατόν (17%) υπενθυμίζει η Υπηρεσία ΦΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών.

    Σε ανακοίνωση η Υπηρεσία ΦΠΑ σημειώνει ότι η αύξηση δεν επηρεάζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται, με βάση τη νομοθεσία του ΦΠΑ, στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ πέντε (5%) ή οκτώ τοις εκατόν (8%) ή στο μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

    Αναφέρει επίσης ότι ``σύμφωνα με Γνωστοποίηση του Εφόρου που εκδόθηκε δυνάμει του Κανονισμού 22 των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικών) Κανονισμών του 2001 μέχρι 2011 (ΚΔΠ 259/2004), υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα τα οποία επηρεάζονται από την αλλαγή του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ οφείλουν, μετά το πέρας των εργασιών της επιχείρησης τους, την ημέρα που προηγείται της ημέρας κατά την οποία τίθεται σε ισχύ η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, να προβούν σε απογραφή των αποθεμάτων της επιχείρησής τους η οποία περιλαμβάνει ποσοτική καταμέτρηση και αποτίμηση``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 February 2012 - 18:29:11 UTC