Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας στην ενέργεια
  • [02] Καλύπονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες φέτος
  • [03] Εμφαση στα νέα ταλέντα ποδοσφαίρου

  • [01] Συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας στην ενέργεια

    Ο τομέας της ενέργειας και ιδιαίτερα ο τομέας της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων προσφέρει την ευκαιρία ανάπτυξης μιας νέας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης μετά από συνάντηση που είχε με την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στο Υπουργείο Εμπορίου, η κα. Αντωνιάδου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης προέβησαν σε αλληλοενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό των δύο χωρών στα θέματα αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της κάθε χώρας.

    «Έχουμε εκτιμήσει ότι θα ενδυναμώναμε η μια χώρα την άλλη εάν μπορούσαμε να ανταλλάζουμε πιο συστηματικά εμπειρίες και γνώσεις πάνω σ αυτά τα θέματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι« είχαμε μια ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση``. Η Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι «ο τομέας των υδρογονανθράκων είναι ένας τομέας ο οποίος αποκτά ιδιαίτερη σημασία για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προσφέρει την προοπτική στις χώρες της περιοχής να αποτελέσουν μια νέα πηγή ενέργειας, ιδιαίτερα για την ΕΕ, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της». Όπως είπε, μετά και το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, η ΕΕ ψάχνει για νέες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα φυσικού αερίου, το οποίο είναι και λιγότερο ρυπογόνο.

    Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης είπε ότι ο τομέας της ενέργειας και ιδιαίτερα ο τομέας της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων αποτελεί, ίσως, το κορυφαίο θέμα των τελευταίων δεκαετιών το οποίο προσφέρει την ευκαιρία ανάπτυξης μιας νέας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου. «Θεωρώ ότι το δώρο που μας χάρισε η φύση και η γεωγραφία, που είναι οι υδρογονάνθρακες, είτε πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο, μπορούν να αποτελέσουν το συνθετικό ιστό για να δούμε και οι δύο χώρες τον εαυτό μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με μια νέα πιο ελπιδοφόρα ματιά», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι «αυτή η αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη που γίνεται στο κομμάτι της ενέργειας στην Νοτιανατολική Ευρώπη συνιστά μια ιστορική ευκαιρία να ξεπεράσουμε πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος».

    [02] Καλύπονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες φέτος

    Το ρωσικό δάνειο ύψους 2,5 δις σε συνδυασμό με κάποιες ανανεώσεις χρεογράφων που λήγουν εντός του 2012, καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου για το τρέχον έτος. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις μετά τις απορίες που δημιουργήθηκαν για το κατά πόσον η Κύπρος θα καλύψει φέτος τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους, έπειτα από την εξαγγελία δημοπρασίας γραμματίων δημοσίου.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καζαμίας διευκρίνισε ότι αυτό το οποίο είχε πει ήταν ότι ``με το δάνειο των 2,5 δις ουσιαστικά κρίνουμε ότι καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες είναι γιατί είχαμε υπόψη μας εκ των προτέρων από βραχυπρόθεσμους δανειστές μας τις προθέσεις τις οποίες μας είχαν ανακοινώσει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρεογράφων και γραμματίων που έχουν στο χέρι τους ήταν προς ανανέωση``. Εξήγησε πως όταν δήλωνε ότι με τα 2,5 δις καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες ``σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι με εκείνα τα 2,5 δις θα ξοφλήσουμε όλες τις δανειακές μας ανάγκες, οι οποίες θα λήξουν μέχρι και το Δεκέμβριο του 2012 και θα παραμείνουμε μονάχα με αυτό``.

    Υπενθύμισε επίσης ότι είχε δηλώσει ότι ``με τις δυνατότητες που ήδη μας προσφέρονται και με τη λήψη του δανείου των 2,5 δις θα καλύψουμε και το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο θα παρουσιάζετο στο τέλος του 2011, αυτό που αναμένουμε ότι θα έχουμε το 2012 και την εξόφληση κάποιων χρεογράφων που κάτοχοί τους ήταν κάποιοι μέτοχοι του εξωτερικού, έχοντας υπόψη ότι σε μεγάλο βαθμό δανειστές μας από το εσωτερικό, είχαν ήδη την πρόθεση και προειλημμένη απόφαση να ανανεώσουν`` τα χρεόγραφα που κρατούν. Οπως εξήγησε ο κ. Καζαμίας, μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου ``ουσιαστικά λήγουν 1,3 δις και μέσα στην ίδια περίοδο εμείς εκδίδουμε για 800 εκατομμύρια δηλαδή μισό δις λιγότερα. Αυτό το μισό δις καλύπτεται από το μακροπρόθεσμο δάνειο το οποίο έχουμε εξασφαλίσει και όπως ανακοινώσαμε σήμερα έχει παραληφθεί η δεύτερη δόση``.

    ``Ομως είναι λάθος, με όλο το σεβασμό προς οποιουσδήποτε σχολιαστές. ότι δεν ισχύουν, προτού βγει ο πρώτος μήνας του 2012, αυτά τα οποία υποσχέθηκε ο ΥΠΟΙΚ ότι με τη λήψη του ρωσικού δανείου καλύπτουμε τις ανάγκες μας``, είπε.

    [03] Εμφαση στα νέα ταλέντα ποδοσφαίρου

    Την εκτίμηση ότι είναι αναγκαία δέκα περίπου χρόνια ώστε να φανούν τα θετικά αποτελέσματα ενός προγράμματος για την ανάπτυξη νέων ταλέντων στο κυπριακό ποδόσφαιρο εξέφρασαν οι απεσταλμένοι της ΟΥΕΦΑ, μιλώντας στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου. Οι Χάουαρντ Γουϊλκινσον και Ρόμπιν Ράσελ, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο από την περασμένη Δευτέρα, ολοκλήρωσαν σήμερα τις επαφές τους στο νησί με ιθύνοντες του κυπριακού ποδοσφαίρου, καθώς και με αθλητικούς και πολιτειακούς παράγοντες αναφορικά με τη δημιουργία ενός «Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου» της ΚΟΠ.

    Οπως δήλωσε ο κ. Γουϊλκινσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα μιας επένδυσης στην ανάπτυξη νέων ποδοσφαιρικών ταλέντων, πρόσθεσε όμως ότι με καλή προετοιμασία, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν ίσως να διαφανούν λίγο νωρίτερα. Από την πλευρά του ο β` αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΟΠ Ανδρέας Σάντης ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των επαφών των απεσταλμένων της ΟΥΕΦΑ υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ετοιμασία ενός τέτοιου πλάνου δράσης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

    Πρόσθεσε επίσης ότι από εκεί και πέρα είναι θέμα της Κύπρου και όχι μόνο της ΚΟΠ, η εφαρμογή του πλάνου αυτού, καθώς όπως ανέφερε, είναι αναγκαία η βοήθεια και η στήριξη όλων. Ο κ. Γουϊλκινσον είπε ότι «δεν είμαστε εδώ για να προτείνουμε λύσεις», αλλά συμπλήρωσε ότι μέσω των επαφών με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος, οι απεσταλμένοι της ΟΥΕΦΑ μπορούν να εισηγηθούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Συμπλήρωσε ότι η αλλαγή δεν μπορεί να συντελεστεί «εν μια νυκτί», πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει θέληση ώστε να δοθεί στα νέα ταλέντα η ευκαιρία να παίξουν κορυφαίου επιπέδου ποδόσφαιρο. Αναφέρθηκε εξάλλου σε παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που, όπως είπε, κατάφεραν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και προέβησαν στην εφαρμογή ενός «πλάνου δράσης» για την αντιμετώπιση του. Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις χώρες αυτές, όπως καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, καλό επίπεδο εκπαίδευσης και εύκολες μεταφορές λόγω μικρών αποστάσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 January 2012 - 20:29:13 UTC