Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Δεν δικαιολογείτο η πρόσκληση του ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] Αναφορές ΓΓ ΟΗΕ για Κυπριακό σε συνέντευξη Τύπου
  • [03] ΥΠΕΞ: Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η εκμετάλλευση των

    υδρογονανθράκων

  • [04] Μέτρα ενόψει της υπερχείλισης Ασπρόκρεμου και Ευρέτου

  • [01] Πρόεδρος: Δεν δικαιολογείτο η πρόσκληση του ΓΓ ΟΗΕ

    Με την επανάληψη της διαπίστωσης ότι δεν δικαιολογείτο η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς δεν σημειώθηκε πρόοδος στο διάστημα των 2,5 μηνών μεταξύ των δύο συναντήσεων στο Greentree, ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στου Κύπριους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την ανάγνωση της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα.

    «Τα έχουμε σημειώσει σε επιστολή μας προς τον Γενικό Γραμματέα και σε συνάντηση μαζί του. Κάναμε επίσης ξεκάθαρο ότι, σε περίπτωση που θα επιτευχθεί πρόοδος, αυτή θα πρέπει να είναι σημαντική και να επιλύει τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και τότε να συνεχίσουμε όπως προνοούν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας την πιθανότητα διεθνούς διάσκεψης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτά έγιναν ξεκάθαρα «και βρίσκουν τη θέση τους στη σημερινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα».

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα κατά το διήμερο, είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας έμεινε 6-7 ώρες με τους ηγέτες.

    «Εγιναν πολλές συζητήσεις, χωρίς και πάλι να σημειωθεί πρόοδος. Οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τα θέματα της διακυβέρνησης, όχι μόνο στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και τις εξωτερικές σχέσεις και τις διεθνείς συνθήκες και τον εναέριο χώρο», είπε.

    Σε σχέση με το περιουσιακό, εξήγησε ότι σε όλες τις συζητήσεις το θέμα συνδέεται με το εδαφικό και εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Γενικό Γραμματέα γιατί σε όλες του τις παρεμβάσεις, καθώς και η ομάδα του, τονίζουν τη διασύνδεση μεταξύ τους.

    «Δόθηκαν εντελώς εκπρόθεσμα κάποια στοιχεία από την τουρκική πλευρά, τα οποία μπορείτε να βρείτε και στο internet», είπε, προσθέτοντας σε αυτό και τη μη εκπλήρωση της δέσμευσης των πλευρών για σύσταση επιτροπής, η οποία θα συζητούσε με τρόπο εμπιστευτικό συγκεκριμένα στοιχεία.

    «Δυστυχώς η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε. Το θέμα παραμένει και στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα οι δύο πλευρές πρέπει σε 15 ημέρες να ανταλλάξουν συγκεκριμένα και σημαντικά στοιχεία που αφορούν το περιουσιακό και να συζητήσουν ταυτόχρονα και το εδαφικό. Οχι κατ ανάγκη να παρουσιάσουν χάρτες», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διευκρινίζοντας ότι ``δεν είναι αυτό που ζητούμε``.

    «Ζητούμε τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά τη βασική μας απαίτηση για τις εδαφικές προσαρμογές. Να δοθεί η δυνατότητα σε 100.000 κόσμο, πρόσφυγες του 1974, να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση και να έχουν πλήρη κυριότητα στις περιουσίες τους. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ να συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό το θέμα του περιουσιακού, το οποίο αφορά τις περιουσίες που θα παραμείνουν υπό τ/κ διοίκηση», είπε.

    Για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης και των χρονοδιαγραμμάτων, επανέλαβε ότι κατέστησε ξεκάθαρο στον Γενικό Γραμματέα τη θέση του, την οποία έθεσε και στο Εθνικό Συμβούλιο, ζητώντας στήριξη, πως δεν πρόκειται να δεχθεί χρονοδιάγραμμα για τη διεθνή διάσκεψη.

    «Στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει προθέσεις, αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και η προϋπόθεση είναι ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος την οποία θα εγκρίνουμε και εμείς ως τέτοια, την οποία θα καταγράψει ο κ. Ντάουνερ», είπε.

    Ανάφερε μάλιστα ότι, παρά τα όποια σχόλια που θα ακουστούν για το γεγονός ότι την έκθεση θα κάνει ο κ. Ντάουνερ, «θα έχουμε λόγο και θα διαβουλευτεί μαζί μας ο Γενικός Γραμματέας κατά πόσο υπάρχει αυτή η πρόοδος και κατά πόσο θα συγκληθεί η διάσκεψη, πάντοτε υπό την προϋπόθεση που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας».

    Πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα θα είναι συνεπής με το τελευταίο ψήφισμα και τα λοιπά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως, παρότι δεν το ανέμενε και πολύ, θα ήθελε να επιτευχθεί πρόοδος και έτσι φεύγει «όχι ικανοποιημένος».

    «Αυτό που σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας περί πολύ μικρής προόδου, τί να πω, αν είναι πρόοδος το ότι έχουμε συμφωνήσει να ανταλλάξουμε στοιχεία, ας το πούμε πρόοδο. Πάνω όμως στην ουσία των διαφόρων ζητημάτων, δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος», σημείωσε.

    Ερωτηθείς τί θα γίνει στην περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η ε/ πλευρά για τη διεθνή διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής: «Δεν θα γίνει διεθνής διάσκεψη και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Τί θέλετε να πω, ότι θα το κλείσουμε; Θεωρώ ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν θέλει να κλείσει και δεν θέλει να παραδώσει τους όρους εντολής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλιώτικα θα μπορούσε να το κάνει και τώρα, διότι δεν έχουμε πρόοδο. Ο Γενικός Γραμματέας θέλει να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία και προσπάθεια. Και νομίζω είναι και δική μας επιθυμία να συνεχιστεί η προσπάθεια και να μην διαπιστωθεί τελικό αδιέξοδο».

    Αναφορικά με την προεδρία της ΕΕ που ετέθη ως χρονικό ορόσημο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θέλω να σας παρακαλέσω θερμά να με πιστέψετε ότι σε αυτά τα ζητήματα είμαι πολύ ξεκάθαρος και πολύ αποφασιστικός. Εκανα ξεκάθαρο ότι καμία σχέση υπάρχει διασύνδεσης της κυπριακής προεδρίας, που είναι προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της ε/κ πλευράς, και της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης. Ή, αν θέλετε, και της λύσης του Κυπριακού. Είναι θεσμικό θέμα της ΕΕ ολόκληρη η Κύπρος, συμπεριλαμβανομένων και των κατεχόμενων περιοχών. Και θα ασκήσει την προεδρία».

    Επιθυμία και ευχή του είναι, συνέχισε, «να αλλάξει στάση η τουρκική πλευρά πριν τον Ιούλιο, να δώσει το χέρι της και να έχουμε λύση``.

    ``Το βλέπω πολύ δύσκολο, έχοντας υπόψη την επιμονή του κ. Ερογλου πάνω σε διάφορα ζητήματα που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει την επιθυμία του και την ευχή του στο σημείο αυτό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας κάτι που έχει πει και στον Γενικό Γραμματέα, τους ηγέτες της ΕΕ και τους ηγέτες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας: «Αν δεν ασκηθεί ουσιαστική πίεση πάνω στην Τουρκία να αλλάξει τη στάση της, δεν υπάρχει περίπτωση να συνέλθει διεθνής διάσκεψη και να υπάρξει λύση του Κυπριακού».

    Συμπλήρωσε ότι δεν ενοχλεί τον ίδιο να συνεχίσει τις συνομιλίες όσο ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

    «Αν λάβει κανείς υπόψη τον τρόπο που γίνονται οι συνομιλίες με τον κ. Ερογλου, αυτό δεν είναι ακατόρθωτο», είπε.

    Σε ερώτηση για το άτυπο χρονοδιάγραμμα της 1ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ήδη έχει ανατραπεί».

    «Τα άτυπα χρονοδιαγράμματα θα γίνουν ουσιαστικά και επίσημα αν συγκατανεύσουμε κι εμείς. Είμαι ξεκάθαρος. Η πλευρά μας έχει κάνει ξεκάθαρα με χίλιους δύο τρόπους ότι δεν είναι εναντίον της διεθνούς διάσκεψης υπό τις προϋποθέσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Εάν κι εφόσον έχουμε λύση των εσωτερικών πτυχών, θα συνεννοηθούμε με τον Γενικό Γραμματέα τί είδους διάσκεψη είναι αυτή. Γιατί υπάρχουν και άλλα ζητήματα να επιλυθούν, όπως ποια θα είναι η σύνθεση της διάσκεψης, ποια η ατζέντα της. Ας μην βιαζόμαστε κι εμείς να τραβούμε από τα μαλλιά κάποιες επιθυμίες που έχουν κάποιοι στον περίγυρο του Γενικού Γραμματέα και να βγάζουμε τελικά συμπεράσματα», είπε.

    Σε ερώτηση για το πώς διασφαλίζεται ότι ο κ. Ντάουνερ θα κινηθεί εντός των ψηφισμάτων, τη στιγμή που αρκετές φορές έκανε το αντίθετο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «υπάρχει και το Συμβούλιο Ασφαλείας».

    «Αρκετές φορές το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρόλο που ο κ. Ντάουνερ έκανε αυτό που λέτε, έχει διασφαλίσει διαφορετικά τη διαδικασία και πήρε θέση διαφορετική από αυτήν που ο κ. Ντάουνερ θα ήθελε να πάρει. Συνεπώς εμείς έχουμε μία πολύπλευρη εξωτερική πολιτική και πολυδιάστατη. Οι επαφές μας με τους κύριους παίκτες του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι καθημερινές και κατά συνέπεια εμείς θα έχουμε και την ικανότητα να κρίνουμε κατά πόσο υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόοδος και να τα πούμε τα πράγματα αυτά και δημόσια», είπε.

    Συμπλήρωσε πως ``θα πούμε αν όντως δεν έχουν επιλυθεί τα πράγματα που σχετίζονται με τις εσωτερικές πτυχές`` και τόνισε ότι ``δεν μπορεί ο κ. Ντάουνερ και όποιος κ. Ντάουνερ να βγάζει συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να υπάρχει έδαφος πάνω στο οποίο θα πατήσει».

    Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Κύπρο, είπε πως θα είναι η ίδια, κάτι που δεν τον ενθουσιάζει ιδιαίτερα.

    «Εμείς θα τηρήσουμε τις προδιαγραφές της διαδικασίας με πολλή συνέπεια», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] Αναφορές ΓΓ ΟΗΕ για Κυπριακό σε συνέντευξη Τύπου

    Πολύ καλές χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Greentree και «πολιτισμένη και με αμοιβαίο σεβασμό» την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγετών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην έδρα του ΟΗΕ, αφού διευκρίνισε ότι δεν μπορεί λόγω της εμπιστευτικότητας, την οποία συστήνει και στις δύο πλευρές, να πει πολλά πράγματα, εκτίμησε ότι στις πέντε κοινές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, που ο ίδιος διευκόλυνε, «οι πλευρές έχουν έλθει αρκετά κοντά».

    «Ομως, συνέχισε, σε σημαντικά θέματα, όπως η εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, ποιος θα είναι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, και η περίοδος εναλλαγής και ο τρόπος εκλογής, είναι από τα σημαντικά βασικά θέματα στα οποία δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη, παρότι πολλές προτάσεις ήλθαν στο τραπέζι», είπε.

    Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι πλευρές ``θα ανταλλάξουν εντός δύο εβδομάδων τα αναγκαία στοιχεία για τις περιουσίες που βρίσκονται στον βορρά και τον νότο, για να βρουν μηχανισμούς να χειριστούν αυτές τις περιουσίες, αν θα αποζημιωθούν, θα επιστραφούν ή άλλως πως».

    Για το θέμα της ιθαγένειας, σημείωσε ότι «υπάρχει αύξηση του πληθυσμού και στις δύο πλευρές».

    «Σε ποιους και σε πόσους θα δοθεί υπηκοότητα της ενιαίας ομόσπονδης Κύπρου;», αναρωτήθηκε, λέγοντας ότι τα θέματα αυτά μπορούν να τύχουν χειρισμού με την ανταλλαγή εγγράφων και στατιστικών στοιχείων.

    [03] ΥΠΕΞ: Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

    Η ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη, περιέχει όμως ταυτόχρονα μεγάλο ρίσκο, το οποίο η Λευκωσία θα διαχειριστεί με προσοχή και σύνεση, ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Σε ομιλία της στο London School of Economics, αναφορικά με τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, η Υπουργός ανέφερε ότι η διαχείριση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων θα γίνει με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι τα ενεργειακά θέματα μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην επανένωση της νήσου.

    Συμπλήρωσε ότι η πρόσφατη ανακάλυψη των ενεργειακών κοιτασμάτων στα νότια των ακτών του νησιού και εντός μέρους της ΑΟΖ της Κύπρου θα έχει «ιστορικό αντίκτυπο» στην Κύπρο, ενώ είπε ότι σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας που διεξήγαγε τις έρευνες, Noble Energy, το ανευρεθέν κοίτασμα του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 5-7 τρις κυβικά πόδια.

    «Η Κύπρος διαθέτει ανακτήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου αξίας 100 δις ευρώ περίπου από ένα μόνο οικόπεδο, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για 210 χρόνια», ανέφερε η κ. Μαρκουλλή.

    Είπε επίσης ότι η Κύπρος προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών στον τομέα της ενέργειας, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα 12 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

    [04] Μέτρα ενόψει της υπερχείλισης Ασπρόκρεμου και Ευρέτου

    Εκτακτα μέτρα για πρόληψη δυσάρεστων εξελίξεων που πιθανόν να προκληθούν από την υπερχείλιση του φράγματος της Ευρέτου και του Ασπρόκρεμου, λαμβάνει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του Δήμου Πάφου σε συνεργασία με τα δημόσια έργα, την πυροσβεστική υπηρεσία και την Αστυνομία.

    Ανδρες των λόγω υπηρεσιών έχουν ήδη επισκεφτεί τις περιοχές κοντά στα φράγματα για να επιληφθούν της κατάστασης. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Βάσος Σωκράτους, το κοινό και ιδιαίτερα όσοι έχουν διάφορες αναπτύξεις κοντά στα δύο φράγματα πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας της περιουσίας τους.

    Παράλληλα είπε, όσοι διακινούνται κοντά σε φράγματα ή πόταμους να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν να τα παρακολουθούν από απόσταση.

    Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, συγκροτήθηκε ομάδα, η οποία προέβη σε έλεγχο όλων των γεφυριών κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Χρυσοχούς, από το Σκούλλι μέχρι τη Πόλη Χρυσοχούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 January 2012 - 10:29:18 UTC