Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσήλθαν οι αντιπροσωπείες στο Greentree
  • [02] Υπ. Εμπορίου: Τέλος Ιανουαρίου ο β` γύρος αδειοδότησης
  • [03] Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε Βρυξέλλες και Κοπεγχάγη
  • [04] Λόγω βλάβης στα κατεχόμενα οι διακοπές ρεύματος

  • [01] Προσήλθαν οι αντιπροσωπείες στο Greentree

    Με ομιλία του Γενικού Γραμματέα προς τους δύο ηγέτες και τις αντιπροσωπείες τους ξεκινούν επίσημα σήμερα στις 9 το πρωί τοπική ώρα (4 μμ ώρα Κύπρου), οι συνομιλίες στο Greentree. Θα προηγηθεί πρόγευμα του Γενικού Γραμματέα με τους δύο ηγέτες και εμφάνιση των ηγετών με τους αντιπροσώπους τους, το Γενικό Γραμματέα και τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώπιον των δημοσιογράφων, για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.

    Ελληνοκυπριακή πηγή επανέλαβε αργά το βράδυ ότι δεν επιδόθηκε ακόμη από την ε/κ πλευρά το 20σέλιδο περίγραμμα που ζήτησαν τα Ηνωμένα Εθνη. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ακούσει με προσοχή τα όσα θα πει ο Γενικός Γραμματέας θα παραθέσει την εκτίμηση της ε/κ πλευράς για το πού βρισκόμαστε. Θα επισημάνει μεταξύ άλλων και την κωλυσιεργία της τουρκοκυπριακής πλευράς που δεν προσκόμισε τα στοιχεία τα οποία συμφωνήθηκε να προσκομίσει και για το εδαφικό και για τους εποίκους, με αποτέλεσμα να υπάρξει αδυναμία να γίνει σταθερή συζήτηση στο κυπριακό.

    Αναφορικά με το πολυσυζητημένο έγγραφο που έχουν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Εθνη, με θέσεις που κατά την άποψή τους γεφυρώνουν τις διαφορές που υπάρχουν στις θέσεις των πλευρών, η ίδια πηγή επανέλαβε ότι έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η επίσημη κατάθεσή του στο τραπέζι, καθώς δεν συνάδει με τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα.

    Τα σχετικά μηνύματα έχουν με σαφήνεια δοθεί στα Ηνωμένα Εθνη, τόσο με την επιστολή του Προέδρου προς το Γενικό Γραμματέα, όσο και πρόσφατα κατά τη συνάντηση που είχαν οι απεσταλμένοι του Προέδρου, Νίκος Αιμιλίου και Τουμάζος Τσελεπή, με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα, Λυν Πάσκοε.

    Η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, προσήλθε για να καταλύσει στο Greentree χθες το βράδυ (7 μμ τοπική ώρα), ενώ δείπνησαν μαζί με τον κ. Ντάουνερ και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως μας είπε ελληνοκυπριακή πηγή, το βραδινό πρόγραμμα ήταν ελεύθερο και δεν υπήρξαν επίσημες συναντήσεις, ενώ οι όποιες συζητήσεις χαρακτηρίστηκαν ``κοινωνικές``.

    Η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία προσήλθε στο συγκρότημα γύρω στις 11 το βράδυ τοπική ώρα. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι είχαν προγραμματισμένο δείπνο στη Νέα Υόρκη.

    Η ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ για την πορεία των συνομιλιών κατά την πρώτη μέρα, είναι προγραμματισμένη για τις 7:40 το βράδυ (τοπική ώρα).

    [02] Υπ. Εμπορίου: Τέλος Ιανουαρίου ο β` γύρος αδειοδότησης

    Εως το τέλος του μήνα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του β γύρου αδειοδότησης που αφορά τα υπόλοιπα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.

    Η κ. Αντωνιάδου μιλούσε στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της αυριανής επίσκεψης της στο Ισραήλ, όπου θα συμμετάσχει σε Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Τελ Αβίβ, το οποίο οργανώνουν το ΚΕΒΕ και το Υπουργείο Εμπορίου σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό σύνδεσμο Κύπρου-Ισραήλ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Enterprise Europe Network και το Επιμελητήριο του Ισραήλ.

    Η Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι σκοπός της πολυμελούς κυπριακής αντιπροσωπείας η οποία θα μεταβεί στο Ισραήλ, είναι η προώθηση των επενδύσεων στην Κύπρο και ευρύτερα της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών.

    Οπως είπε, στα πλαίσια του επιχειρηματικού φόρουμ που θα αρχίσει στις 3.30 αύριο το απόγευμα θα μιλήσει με θέμα τις προοπτικές που δημιουργούνται με τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην περιοχή.

    [03] Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε Βρυξέλλες και Κοπεγχάγη

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με Προέδρους Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ακολούθως θα συμμετάσχει στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στην Κοπεγχάγη.

    Στις 25 Ιανουαρίου, ο κ. Λουκά θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (JURI) Lehne Klaus-Heiner, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Γυναίκας και Ισότητας των Φύλων (FEMM) Gustafsson Mikael, και τις Κύπριες Ευρωβουλευτές Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Ελένη Θεοχάρους. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (LIBE) Lopez Aguilar Juan Fernando.

    Την Τετάρτη το βράδυ θα αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη για να συμμετάσχει στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τη χρηματοδότηση Ευρωπαϊκού Συστήματος PNR, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, την Οδηγία σχετικά με τις ποινικές κυρώσεις για καταχρήσεις εμπιστευτικών πληροφοριών και για χειραγώγηση της αγοράς, και τη μεταφορά καταδίκων και κοινωνική επανένταξη.

    [04] Λόγω βλάβης στα κατεχόμενα οι διακοπές ρεύματος

    Σε βλάβη στο σύστημα των κατεχομένων οφείλονται οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρήθηκαν χθες στις ελεύθερες περιοχές, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας Χρίστος Χριστοδουλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι διακοπές ρεύματος, που γίνονται αυτόματα για προστασία του συστήματος, αποκαταστάθηκαν σταδιακά σε διάστημα τριάντα λεπτών. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η επάρκεια ρεύματος είναι αρκετή.

    Οπως ανέφερε, ``σημειώθηκε μια βλάβη στο σύστημα των κατεχομένων που επηρέασε το δικό μας σύστημα και ως αποτέλεσμα ορισμένοι από τους καταναλωτές μας αποσυνδέθηκαν αυτόματα για σύντομο χρονικό διάστημα από το δικό μας σύστημα απόρριψης φορτίου, το οποίο ενεργοποιήθηκε για να μην δημιουργηθούν οποιαδήποτε προβλήματα, όπως ενεργοποιείται σε οποιασδήποτε βλάβη είτε στο δικό μας σύστημα είτε οπουδήποτε αλλού``.

    ``Σταδιακά, όμως, και σε διάστημα μισής ώρας, η παροχή αποκαταστάθηκε από το κέντρο ελέγχου προς όλους τους καταναλωτές μας``, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 23 January 2012 - 10:29:12 UTC