Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη Νέα Υόρκη
  • [02] Ο ΓΓ του ΟΗΕ προσβλέπει σε πρόοδο στο Greentree
  • [03] Οι προτεραιότητες της προεδρίας σε συνάντηση Μαυρογιάννη-βουλευτών
  • [04] Αποφάσεις για εκτέλεση ενταλμάτων είσπραξης προστίμων

  • [01] Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη Νέα Υόρκη

    Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε διεθνή διάσκεψη χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις βασικές πτυχές του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες του Greentree.

    Μιλώντας στους Ελληνες ανταποκριτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως προσήλθε στη Νέα Υόρκη κατόπιν προσκλήσεως του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι όροι τους οποίους έθεσε ο κ. Μπαν για σύγκληση στα βασικότερα ζητήματα που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα

    «Δεν υπήρξε πρόοδος ούτε στη διακυβέρνηση, ούτε στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της υπηκοότητας, δηλαδή στο θέμα των εποίκων», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Υπογράμμισε την πρόθεση της ε/κ πλευράς να συζητήσουμε με καλή θέληση και εξέφρασε την ελπίδα «να γίνει το θαύμα».

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της τουρκικής πλευράς για κωλυσιεργία, είπε ότι «αν δεν με επέκρινε η τουρκική πλευρά, κάτι δεν θα πήγαινε καλά».

    Πρόσθεσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, εργολαβικά η τουρκική προπαγάνδα επιτίθεται στην πλευρά μας με κατηγορίες «για κωλυσιεργία, αδιαλλαξία περί του ότι θέλουμε να προλάβουμε τις προεδρικές εκλογές, ότι στόχος μας είναι οι εκλογές, διάφορα τα οποία είναι ασύστολα και μόνο λύπη μπορούν να προκαλέσουν».

    Ανέφερε ότι η πλευρά μας αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα με ψυχραιμία.

    «Ξέρουμε τι θέλουμε και αυτό που θέλουμε έχει προκαθοριστεί και από εμάς αλλά προπάντων από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και βεβαίως και συμφωνίες με τον προκάτοχο του κ. Ερογλου, τον κ. Ταλάτ πάνω σε σημαντικά και κεφαλαιώδη ζητήματα», σημείωσε.

    Ανέφερε ότι «η τουρκική πλευρά με διάφορους ελιγμούς και τεχνάσματα και κινητοποιώντας τη γιγαντιαία μηχανή προπαγάνδας που διαθέτει προσπαθεί να μας επιρρίψει την ευθύνη κάνοντας το άσπρο-μαύρο».

    «Νομίζω ότι το πρώτο Greentree έχει αποδείξει την καλή μας θέληση, η οποία συνεχίστηκε βεβαίως και στο χρόνο που μας χώριζε μέχρι σήμερα, χωρίς η τουρκική πλευρά να κάνει καμία μετακίνηση. Η στρεψοδικία είναι εκεί», πρόσθεσε.

    Τόνισε ότι αν η τουρκική πλευρά θα δείξει καλή θέληση και τιμήσει τα συμφωνηθέντα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι «όσοι μεθοδεύουν - και όποιοι και αν είναι αυτοί - για χρονοδιαγράμματα αυστηρά, για διασκέψεις χωρίς να τηρηθούν οι προϋποθέσεις, δηλαδή χωρίς να φτάσουμε σε συμφωνίες στις εσωτερικές πτυχές, προϋποθέσεις που έχει δώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε τέτοια διάσκεψη χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις βασικές πτυχές του Κυπριακού».

    Εν τω μεταξύ, συμπληρώθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος που ετοίμασαν τα Ηνωμένα Εθνη για τις συνομιλίες του Greentree για το Κυπριακό.

    Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν το πρωί της Δευτέρας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Μπαν Γκι-μουν και με τοποθετήσεις του ιδίου και των δύο ηγετών και θα συνεχιστούν με χωριστές επαφές.

    Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας.

    Οπως έγινε γνωστό, το προγραμματισμένο για το βράδυ της Δευτέρας δείπνο που θα παρέθετε στο Greentree ο Γενικός Γραμματέας κι η σύζυγός του στους δύο ηγέτες και τις συζύγους του, μετατέθηκε για το βράδυ της Τρίτης και θα λάβει χώρα στο Μανχάταν, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

    Η επίσημη λήξη θα γίνει το πρωί της Τετάρτη (9:30 τοπική ώρα) στην έδρα του ΟΗΕ, από το Γενικό Γραμματέα, που θα διαβάσει δήλωση πλαισιωμένος από τους δύο ηγέτες.

    [02] Ο ΓΓ του ΟΗΕ προσβλέπει σε πρόοδο στο Greentree

    Σε «συγκεκριμένη πρόοδο» και σε μια «παραγωγική συνάντηση» προσβλέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, όπως ανέφερε την Παρασκευή εκπρόσωπος του κ. Μπαν, αναφερόμενος στη συνάντηση για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί 23 και 24 Ιανουαρίου στο Greentree.

    Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο κ. Μπαν εξέφρασε τις προσδοκίες του προς τους δύο ηγέτες για επίλυση του ζητήματος και ότι «πιστεύει πως με πολιτική βούληση και σθεναρή δέσμευση, οι ηγέτες μπορούν και πρέπει να εξεύρουν μια τόσο αναγκαία διευθέτηση του Κυπριακού».

    «Ο ΓΓ προσβλέπει σε μια παραγωγική συνάντηση και συγκεκριμένη πρόοδο», συνέχισε.

    Κατέληξε λέγοντας ότι πρόκειται για την πέμπτη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ότι τα Ηνωμένα Εθνη παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη σε αυτές τις κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις.

    [03] Οι προτεραιότητες της προεδρίας σε συνάντηση Μαυρογιάννη-βουλευτών

    Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν και στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης ανάμεσα στον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας, στα πλαίσια της συνάντησης έγινε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για το κεντρικό μήνυμα τους επιμέρους στόχους και το περιεχόμενο των Προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας καθώς και τη στρατηγική κατεύθυνση του Προγράμματος της Κυπριακής Προεδρίας.

    Οι προτεραιότητες και κατ επέκταση το περιεχόμενο του εξάμηνου προγράμματος της εκάστοτε Προεδρίας καθορίζονται κατά κύριο λόγο από τα θέματα που κληρονομούνται από τις προηγούμενες προεδρίες και τα θέματα που έχουν προγραμματιστεί να προωθηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αναφέρεται.

    Σημειώνεται ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος έχουν οι τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

    Το εξάμηνο πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται να παρουσιαστεί, όπως είθισται, τον Ιούνιο 2012.

    [04] Αποφάσεις για εκτέλεση ενταλμάτων είσπραξης προστίμων

    Συγκεκριμένες αποφάσεις ελήφθησαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αρχηγού Αστυνομίας, Μιχάλη Παπαγεωργίου, για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση ενταλμάτων είσπραξης προστίμων, θα υπάρξει δε και διερεύνηση της διαδικασίας που ακολουθείται σε άλλα κράτη - μέλη σχετικά με την εκτέλεση ενταλμάτων.

    Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε όπως γίνει τροποποίηση του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου και συγκεκριμένα του Κεφ. 155, (άρθρα 120 - 130) με την εισαγωγή πρόνοιας για αύξηση κατά 5% ανά τρίμηνο του χρηματικού ποσού κάθε εντάλματος, σε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης καθυστερήσει να πληρώσει το σε βάρος του ένταλμα, ή αντίθετα μείωση σε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης θα πληρώσει άμεσα ή σε προκαθορισμένη προθεσμία το σε βάρος του ένταλμα.

    Οπως αναφέρεται σε αστυνομική ανακοίνωση, στη σύσκεψη μετείχαν, εκτός του Αρχηγού Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά, η Αρχιπρωτοκολλητής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Χριστοδούλου και η Αστυνόμος Β΄ Αννα Αριστοτέλους.

    Αποφασίσθηκε, επίσης, η τροποποίηση του άρθρου 118 του περί Ποινικής Δικονομίας νόμου στο Κεφ. 155, έτσι ώστε το ποσόν, το οποίο ο οφειλέτης καλείται να καταβάλει άμεσα, να αυξηθεί από 170,86 ευρώ σε 500 ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 January 2012 - 20:29:11 UTC