Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου: Οι Οίκοι Αξιολόγησης προκαλούν προβλήματα
  • [02] Εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων παρακολούθησε ο Υπ.

    Παιδείας

  • [03] Σταθερό το ποσοστό αναλφαβητισμού στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα

  • [01] Ομήρου: Οι Οίκοι Αξιολόγησης προκαλούν προβλήματα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε πως αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα που επιδεινώνεται από μια επίθεση που εξαπολύεται εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα της ευρωζώνης, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

    Τούτου λεχθέντος, σημείωσε, δεν πρέπει να λειτουργεί ως άλλοθι για να μην λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται πάνω σε μακροπρόθεσμη βάση για εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας από τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για πολλές δεκαετίες.

    Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια συνάντησης του στην Βουλή με την νέα ηγεσία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), είπε πως «η καθυστέρηση στην λήψη των αναγκαίων μέτρων έχει οδηγήσει σε δυσκολίες και προβλήματα, ένα εκ των οποίων η ανεργία - η οποία πλήττει από το 1974 - την αγορά εργασίας στην Κυπριακή κοινωνία».

    Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «το ΚΕΒΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα», σημειώνοντας πως «είναι αναγκαία η συνδρομή του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και για να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

    Θέλω να διαβεβαιώσω, συνέχισε, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι δίπλα στον εμπορικό και βιομηχανικό κόσμο, όπως και στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό κίνημα - γιατί χρειάζεται μια αρμονία, μια συνεργασία για να μπορέσουμε όλοι μαζί να φέρουμε την επιδιωκόμενη νέα εποχή της ευημερίας και ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία.

    Ο κ. Ομήρου συγχάρηκε τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΚΕΒΕ για την εκλογή τους και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο βαρύ έργο που αναλαμβάνουν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πάνω στην κυπριακή οικονομία.

    «Ο εμπορικός και βιομηχανικός κόσμος της χώρας είναι η ατμομηχανή, ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης και μέσα στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ο ρόλος του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου είναι κεφαλαιώδης και κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και για να μπει ξανά η οικονομία από την περίοδο της ύφεσης και της στασιμότητας στην περίοδο της ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου.

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής που με προθυμία δέχθηκε αυτή την συνάντηση γνωριμίας με την νέα ηγεσία του ΚΕΒΕ για την συζήτηση θεμάτων σημαντικών για την οικονομία.

    Αυτό που είναι σημαντικό αυτή την στιγμή, σημείωσε, είναι ότι «πρέπει επειγόντως να αρχίσουμε να υιοθετούμε μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας».

    «Εχουν ληφθεί τα μέτρα λιτότητας, άρα αυτό που απομένει τώρα είναι να προσπαθήσουμε να αναζωογονήσουμε την επιχειρηματικότητα και να βγούμε από την οικονομική κρίση», πρόσθεσε.

    Ο κ. Πηλείδης σημείωσε πως αυτό θα «είναι σίγουρα ένα θέμα που θα απασχολήσει πάρα πολύ σύντομα την Βουλή αφού ο Υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει την πρόθεση του να συζητήσει με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, μέτρα που το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εισηγηθεί».

    [02] Εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων παρακολούθησε ο Υπ. Παιδείας

    Την εφαρμογή στην πράξη των νέων αναλυτικών προγραμμάτων παρακολούθησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, που επισκέφθηκαν το Α Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου.

    Ο Υπουργός Παιδείας και τα μέλη της Επιτροπής παρακολούθησαν τη διδασκαλία του μαθήματος Γλώσσα και Πολιτισμός, έτσι όπως διδάσκεται στη Στ τάξη του Δημοτικού, στη βάση της φιλοσοφίας των νέων αναλυτικών προγραμμάτων.

    Ο Υπουργός περιέγραψε τη διδασκαλία του μαθήματος ως μια ζωντανή διαδικασία που περιελάμβανε «όλα τα καινοτόμα στοιχεία που θέλουμε να επιτύχουμε μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

    Υπήρχαν, συνέχισε, όλα τα στοιχεία που το Υπουργείο προσπαθεί να εισαγάγει στη διδασκαλία για να έχουν όλοι οι μαθητές την καλύτερη δυνατή ποιοτική μόρφωση και να είναι σε θέση να συναγωνιστούν τους συμπολίτες τους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Μέσα από την παρουσίαση του μαθήματος και τη διαδικασία της διδασκαλίας είδαμε να επιτυγχάνονται στοιχεία που αφορούν τη γλώσσα, στόχοι που αφορούν τη γραμματική και νοήματα, καθώς επίσης διδακτική και παιδαγωγική, όπως αυτή αντλεί μέσα από μαθήματα πολιτισμού και γλώσσας, είπε ο Υπουργός.

    [03] Σταθερό το ποσοστό αναλφαβητισμού στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα

    Ποσοστό 10% των μαθητών αντιμετωπίζουν μεγάλη πιθανότητα να παραμείνουν γλωσσικά αναλφάβητοι και ποσοστό 7% μαθηματικά αναλφάβητοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας και Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που διεξάγεται από το ΚΕΕΑ τα τέσσερα τελευταία χρόνια για τον λειτουργικό αναλφαβητισμό, σε παγκύπρια βάση για μαθητές Στ΄ Δημοτικού και καταδεικνύουν ότι τα ποσοστά του γλωσσικού και μαθηματικού αναλφαβητισμού κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα.

    Προστίθεται ότι τα ποσοστά αυτά είναι πιο χαμηλά από τα αντίστοιχα ποσοστά που παρατηρούνται σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός είναι ένα πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών και αναφέρεται στην έλλειψη της ικανότητας να χρησιμοποιεί το άτομο τις γνώσεις που του παρέχει το σχολείο για την ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.

    Σε αντιδιαστολή, ο όρος γενικός ή οργανικός αναλφαβητισμός αναφέρεται σε άτομα που δεν φοίτησαν ποτέ σε σχολείο και κατά συνέπεια έχουν παντελή άγνοια ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 17 January 2012 - 12:29:10 UTC