Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στοχευμένη πολιτική για φυσικό αέριο
  • [02] Ομήρου: Οχι σε εκβιαστικά διλήμματα
  • [03] ΥΠΑΜ: Ανάπτυξη σχέσεων με σοβαρές δυνάμεις
  • [04] Μαζική φυγή Ελληνοποντίων από την Πάφο

  • [01] Στοχευμένη πολιτική για φυσικό αέριο

    Ότι έχουμε πετύχει στον τομέα του φυσικού αερίου, το έχουμε πετύχει λόγω της στοχευμένης πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ερωτηθείς πότε θα γίνει ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι παρά τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας, «μέχρι τώρα ό,τι έχουμε πετύχει στον τομέα του φυσικού αερίου, το έχουμε πετύχει λόγω της πολύ συγκεκριμένης, στοχευμένης πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση και του καλού σχεδιασμού καλό σχεδιασμό και των προσεκτικών κινήσεων που γίνονται».

    «Ετσι θα συνεχίσουμε. Και αυτό αφορά και στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης», είπε και πρόσθεσε πως «ό,τι γίνεται, γίνεται στη βάση των Νόμων και των Κανονισμών τόσο της Κύπρου όσο και της ΕΕ».

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι γνωστό ότι έχουν κατατεθεί τα έγγραφα και αναμένεται η δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ για να ξεκινήσει η περίοδος της κατάθεσης των συγκεκριμένων προτάσεων των εταιρειών».

    «Εκεί θα δούμε πραγματικά ποιο είναι το ενδιαφέρον και πόσο οι εταιρείες θέλουν να διεκδικήσουν τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ», είπε.

    Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «συμβουλεύεται και εργάζεται μαζί με εμπειρογνώμονες και ειδικούς που έχουν τεράστια εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα και με αυτό τον υπεύθυνο τρόπο θα συνεχίσουμε χωρίς πολλά λόγια, χωρίς πολλές δηλώσεις».

    Κληθείς να αναφερθεί στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων ακολουθεί μια τρίμηνη περίοδος κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων. Αυτές οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, η σύνθεση της οποίας προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία».

    Στη συνέχεια, κατέληξε, «θα καταρτιστεί ένας κατάλογος τελικής επιλογής (short list), θα δοθεί στην αρμόδια Υπουργό, θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με απευθείας διαπραγματεύσεις και όταν ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα».

    [02] Ομήρου: Οχι σε εκβιαστικά διλήμματα

    Ο κυπριακός ελληνισμός δεν θα γονατίσει στα εκβιαστικά διλλήματα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξαντέρ Ντάουνερ που απαιτεί είτε επιδιαιτησία είτε την κήρυξη αδιεξόδου στις συνομιλίες με επίρριψη ευθυνών και στις δύο πλευρές, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μέσα από τον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο μνημόσυνο του ήρωα Μάρκου Δράκου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η, με κάθε κόπο και κάθε θυσία, αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας».

    Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να επιμένουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου».

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η διαδικασία των απ ευθείας διαπραγματεύσεων των τελευταίων τριών χρόνων, όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε πρόοδο, αλλά ανέδειξε για μια ακόμα φορά κλιμακούμενη την τουρκική αδιαλλαξία».

    [03] ΥΠΑΜ: Ανάπτυξη σχέσεων με σοβαρές δυνάμεις

    Η κυπριακή Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα σε διάφορα επίπεδα, ενώ παράλληλα αναπτύσσει σχέσεις, διασυνδέσεις και συνεργασίες στο διπλωματικό, τον πολιτικό, τον ενεργειακό, τον οικονομικό και τον αμυντικό τομέα με σοβαρές δυνάμεις, έτσι ώστε μέσα από μια υπεύθυνη και συνετή πολιτική ανοικτών οριζόντων να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή κατοχύρωση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

    Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Νικολάου Πεσόντα κατά την τουρκική ανταρσία του 1963-64 στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, στην Αγλαντζιά, ανέφερε ότι ``είναι μια πολιτική που αποβλέπει στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου``.

    Σήμερα, σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας, οι απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών δεν αποδίδουν.

    Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς, συνέχισε, δεν είναι αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση στην βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.

    [04] Μαζική φυγή Ελληνοποντίων από την Πάφο

    Οι άνθρωποι που κάποτε έφθασαν μαζικά στην Πάφο και αποτέλεσαν τον πυρήνα ανάπτυξης της πόλης, σήμερα φεύγουν μαζικά, αφού η οικονομική κρίση δεν τους επιτρέπει να ελπίζουν ούτε ακόμη και σε μια απλή επιβίωση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ελληνοποντιακού συλλόγου στην Πάφο Ραούλ Τσαχίδη, καθημερινά δεκάδες οικογένειες Ελληνοποντίων εγκαταλείπουν την πόλη.

    Οι ομογενείς που απασχολούνταν κατά κύριο λόγο στους τομείς των οικοδομών και του τουρισμού, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν είτε στην Ελλάδα είτε σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Τσαχίδης η κρίση έχει εξαπλωθεί και στις χώρες αυτές γι αυτό πολλοί από αυτούς που είχαν εγκαταλείψει την Κύπρο είναι σε απόγνωση, αφού ούτε εκεί έχουν βρει δουλειά. Κάποιοι άλλοι μάλιστα εργάζονται κατά διαστήματα σε Λευκωσία ή Λεμεσό και όταν σταματήσουν οι δουλειές τους εκεί, έρχονται πίσω στην Πάφο εν αναμονή νέων πρόσκαιρων ευκαιριών απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τον Ραούλ Τσαχίδη, μέχρι στιγμής έχουν εγκαταλείψει την Πάφο πάνω από 4 χιλιάδες Ελληνοπόντιοι, οι οποίοι είχαν φθάσει στην πόλη τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια και δεν είχαν προλάβει να αποκτήσουν δική τους στέγη. «Σε σταθερή βάση παραμένουν στην Πάφο 7.000 Ελληνοπόντιοι, οι οποίοι ουσιαστικά λογίζονται πλέον ως Κύπριοι, έχοντας και αυτοί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άλλοι Κύπριοι», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 15 January 2012 - 14:29:11 UTC