Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τη Δανή Πρωθυπουργό είχε στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος
  • [02] Ντάουνερ: Στόχος ένα καλό αποτέλεσμα στο Greentree - Συνέντευξη

    στο ΚΥΠΕ

  • [03] Συνομιλίες Κύπρου - Ελλάδας για θέματα ενέργειας

  • [01] Συνάντηση με τη Δανή Πρωθυπουργό είχε στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος

    Συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρινγκ Σμιτ είχε την Τετάρτη στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, βρίσκεται στη Δανία κατόπιν πρόσκληση της Δανής Πρωθυπουργού για να παραστεί μαζί με τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων του «Τρίο» της ΕΕ, στην επίσημη τελετή έναρξης της δανέζικης Προεδρίας της ΕΕ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τη Δανή Πρωθυπουργό, ``η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα``, διαπιστώθηκαν οι κοινοί στόχοι της δανικής και της κυπριακής προεδρίας για μια καλύτερη Ευρώπη, η οποία και μέσα από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και μέσα από δράσεις κοινωνικής συνοχής θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και θα δείξει περισσότερη προσοχή στον άνθρωπο-πολίτη της ΕΕ.

    Η Δανή Πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επισκεφθεί την Κύπρο στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας και του συντονισμού των Προεδριών Δανίας και Κύπρου.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με την Δανή Πρωθυπουργό ήταν η συνεργασία των χωρών τους στο πλαίσιο του «Τρίο», η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου Δανίας στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέστη στην επίσημη τελετή έναρξης της δανέζικης Προεδρίας, στην οποία παρευρέθηκαν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τετάρτη , τελικά δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω περιορισμένου χρόνου τόσο του Προέδρου Χριστόφια όσο και του Πρωθυπουργού της Πολωνίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο την Πέμπτη.

    [02] Ντάουνερ: Στόχος ένα καλό αποτέλεσμα στο Greentree - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

    Με στόχο «ένα καλό αποτέλεσμα» σε τρία ζητήματα που εκκρεμούν διακυβέρνηση, περιουσιακό και ιθαγένεια τα Ηνωμένα Εθνη προετοιμάζουν την επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός Σύμβουλος του Μπαν Γκι-μουν για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν νοείται κατάληξη της ειρηνευτικής διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό χωρίς τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ενόψει της συνάντησης στο Greentree του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 23-24 Ιανουαρίου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία στα ουσιώδη θέματα, εάν υπάρχει «πολιτική βούληση», σημειώνοντας ότι διαβλέπει «πνεύμα για συμβιβασμό» στις συνομιλίες που διεξάγονται.

    «Η συνάντηση στο Greentree θα είναι είτε επιτυχία είτε αποτυχία,» δήλωσε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι «βοηθητικός» στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ο κ. Ντάουνερ, στη συνέντευξή του, το ολοκληρωμένο κείμενο της οποίας θα μεταδοθεί αύριο, αναφέρθηκε σε περίπου 20 ουσιώδη θέματα, επισημαίνοντας ότι τα ΗΕ πιστεύουν ότι εάν υπάρξει συμφωνία στα εκκρεμούντα θέματα ουσίας, τότε πολλές από τις λεπτομέρειες θα μπορούν να διευθετηθούν.

    [03] Συνομιλίες Κύπρου - Ελλάδας για θέματα ενέργειας

    Κύπρος και Ελλάδα θα εξετάσουν από οικονομικής και τεχνικής άποψης το ζήτημα διασύνδεσης του ηλεκτρισμού ανάμεσα στην Κύπρο και στην Κρήτη, με την προοπτική σύνδεσης στη συνέχεια της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, ύστερα από συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως συζήτησαν για όλα τα θέματα της ενέργειας και ειδικότερα για τα ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο, τα θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και σημείωσε πως όσον αφορά στο θέμα των αγωγών για το φυσικό αέριο υπάρχουν πολλές ιδέες πάνω στο τραπέζι για διασυνδέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει μια τεχνική-οικονομική αλλά και γεωστρατηγική συζήτηση την οποία θα προωθήσουμε ενεργά τους επόμενους μήνες, σημείωσε.

    Ο Ελληνας Υπουργός ανέφερε πως όπως και σε άλλους τομείς και στον τομέα της ενέργειας οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι πολύ στενές «και θέλουμε να δουλέψουμε μαζί για την προώθηση μιας σειράς ζητημάτων».

    Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, ανέφερε πως η Ελλάδα παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον την εμπειρία της Κύπρου, η οποία «έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων».

    «Και εμείς μετά από πολλά χρόνια απραξίας στο ζήτημα αυτό προχωρούμε αυτή τη στιγμή με πολύ γοργά βήματα, έχοντας προκηρύξει ήδη σεισμικές έρευνες και έρευνες απευθείας εξόρυξης σε συγκεκριμένα οικόπεδα, με την ελπίδα μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να δούμε τα πρώτα γεωτρύπανα», ανέφερε.

    Σημείωσε πως «είχαμε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή εμπειριών για τις διαδικασίες και για τον τρόπο που μπορούμε να συνεργαστούμε στα ζητήματα αυτά και αγγίξαμε και τα θέματα των αγωγών. Υπάρχουν πολλές ιδέες πάνω στο τραπέζι για διασυνδέσεις ανάμεσα στις χώρες μας με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει μια τεχνική-οικονομική αλλά και γεωστρατηγική συζήτηση την οποία θα προωθήσουμε ενεργά τους επόμενους μήνες», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 January 2012 - 20:29:11 UTC