Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 15 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχιεπίσκοπος: Το εθνικό μας πρόβλημα θέλει θέσεις
  • [02] Ομήρου: Ωρα ανακοπής της ολισθηρής πορείας στο Κυπριακό

  • [01] Αρχιεπίσκοπος: Το εθνικό μας πρόβλημα θέλει θέσεις

    Την εκτίμηση ότι το Κυπριακό δεν λύεται με έναν καφέ, ένα φαγητό ή μια φιλική συνάντηση, εξέφρασε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου είναι καλές, αλλά ``δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι μεταξύ τυριού και αχλαδιού θα λυθεί το εθνικό μας πρόβλημα``.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τον καθαγιασμό των υδάτων στην αποβάθρα της παραλίας των Φοινικούδων στη Λάρνακα, ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε το χθεσινοβραδινό δείπνο που παρέθεσαν για τα μέλη της ομάδας των ΗΕ στην Κύπρο που συμμετέχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στην Πύλα.

    «Η χθεσινή νύχτα μας ενθύμισε εμάς τους παλαιότερους τη ζωή που ζούσαμε με τους Τουρκοκυπρίους που ήταν ευχάριστη, ζούσαμε ως αδελφοί, δεν ξεχωρίζαμε τους Τ/κ από τους Ε/κ και πιστεύω ότι μόνο όταν έρθουν ξανά εκείνες οι όμορφες ημέρες ο λαός μας θα αισθανθεί την ειρήνη, την αγάπη, την ευτυχία που αναζητά και δεν την βρίσκει» είπε.

    Θέλω να πιστεύω συνέχισε ότι «το εθνικό μας πρόβλημα θέλει θέσεις. Θα ήταν πολύ ευχάριστο αν με ένα φαγητό ή με ένα καφέ ή με μια φιλική συνάντηση μπορούσε να λυθεί. Το εθνικό μας θέμα αυτή τη στιγμή είναι θέμα εισβολής και κατοχής και πρέπει να το καταλάβουν οι Τούρκοι και αν δεν φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, εάν δεν φύγουν οι έποικοι, εάν δεν φύγουν οι εγγυήσεις, ιδιαίτερα της Τουρκίας που έκανε εισβολή δεν νομίζω ότι στον τόπο τούτο θα υπάρξει η χαρά, η ευτυχία και η πολυπόθητη ειρήνη», είπε, και πρόσθεσε πως «όσο εξαρτάται από εμάς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σ` αυτή την ειρήνη».

    Πρέπει να καταλάβουν, ανέφερε «ότι αυτός ο λαός θέλει να ζήσει ειρηνικά και θέλει να ζήσει ειρηνικά μαζί με τους Τ/κ. Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που μας δίδεται αυτή η ευκαιρία να μιλήσουμε ξεκάθαρα για ενιαίο κράτος και να ζήσουμε ευτυχισμένοι μαζί. Με τα δώρα αυτά που μας έστειλε ο Θεός μπορούμε να ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι και θέλω να πιστεύω ότι και οι Τ/κ θα το καταλάβουν ότι το συμφέρον τους είναι να ζήσουμε μαζί» σημείωσε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να σχολιάσει τη σημασιολογία του χθεσινοβραδινού δείπνου, ότι δηλαδή το δείπνο έγινε στο εστιατόριο «Τροχός» ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας και ο καφές δόθηκε στο εστιατόριο «Αμνησία» τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας.

    «Ο τροχός γυρίζει αλλά χρειάζεται εκείνος που μπορεί να τον γυρίσει καταλλήλως», είπε. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε και μια φράση στα τούρκικα, που όπως είπε σημαίνει πως «ο ντουνιάς, ο κόσμος είναι ένας τροχός και γυρίζει και μπράβο σου που τα καταφέρνεις να τον γυρίσεις. Δεν ξέρω ποιός καταφέρνει να τον γυρίσει. Αν βρεθεί εκείνος που θα τον γυρίσει τότε η λύση του Κυπριακού θα είναι δεδομένη», είπε.

    Οσον αφορά τη σημασιολογία του εστιατόρια «Αμνησία» ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «θέλω ο κόσμος να μην πάθει αμνησία. Θέλω να ενθυμάται για να πετύχει εκείνο που του αξίζει. Αν ξεχάσει δεν θα πετύχει τίποτε», ανέφερε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον εγκρίνει τέτοιου είδους συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη και εάν θεωρεί ότι προσφέρουν κάτι στις συνομιλίες, απάντησε ότι «οι συναντήσεις είναι καλές, δεν βλάφτουν. Αλλά να μην πιστέψουμε ότι μεταξύ τυριού και αχλαδιού θα λύσουμε το Κυπριακό. Μακάρι να λύετο με ένα καφέ και θα το λύαμε πριν 37 χρόνια. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά δεν θέλω να εθελοτυφλώ. Οσοι θέλουν να εθελοτυφλούν δικαίωμα τους», είπε.

    Επανέλαβε ακόμα ότι χρειάζεται «να βάλουμε κάτω θέσεις ξεκάθαρες. Και εάν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν και είμαι σίγουρος ότι οι Τ/κ θέλουν η Τουρκία πρέπει να πειστεί και θα πειστεί αν χειριστούμε καλά αυτά τα δώρα που μας έστειλε ο Θεός», σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση του Προέδρου Χριστόφια να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό για καφέ στο Βόσπορο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε: «δεν θέλω να το σχολιάσω διότι αν δεν εκατάλαβε ο Πρόεδρος ότι ο Ερντογάν θέλει δύο κράτη και μάλιστα με μία πολύ ελαφρά σύνδεση για να έχουν και το άλλο πόδι απ` εδώ, λυπούμαι. Επρεπε να το είχε καταλάβει προ πολλού», κατέληξε.

    [02] Ομήρου: Ωρα ανακοπής της ολισθηρής πορείας στο Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δυστυχώς αργά θυμήθηκε να πει ότι δεν έχει νόημα η συνάντηση στο Green Tree, δήλωσε μετά το πέρας των εκδηλώσεων για τα Θεοφάνεια στην Πάφο ο Πρόεδρος της Bουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε από την προηγούμενη συνάντηση για την οποία επίσης είχαμε εκφράσει αμφιβολίες για την χρησιμότητα της να έθετε όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση της Νέας Υόρκης. Που πάμε ξυπόλητοι στα αγκάθια; Το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση από αυτήν που βρισκόταν όταν ξεκινούσαν αυτές οι διαπραγματεύσεις``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ``οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι οφθαλμοφανέστατοι, είτε να συρθούμε σε μια άκυρη διεθνή διάσκεψη που θα λειτουργήσει ως όργανο επιδιαιτησίας, όπως ήταν το Μπούργκενστοκ, είτε να κηρυχτεί αδιέξοδο με επίρριψη ισόβαθμων ευθυνών και στις δυο πλευρές», ανέφερε ο κ. Ομήρου. Είναι η ώρα της ανακοπής αυτής της ολισθηρής πορείας, συνέχισε, είναι η ώρα επανατοποθέτησης των συνομιλιών πάνω σε μια σωστή βάση, όπως αυτή περιέχεται στο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβούλιου του Σεπτεμβρίου του 2009.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 January 2012 - 12:29:09 UTC