Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λύση ευχήθηκαν οι ηγέτες στο δείπνο προς τα ΗΕ

  • [01] Λύση ευχήθηκαν οι ηγέτες στο δείπνο προς τα ΗΕ

    Την ευχή να καταλήξουν σύντομα σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εξέφρασαν το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, λέγοντας πως αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό ακόμη και εντός του 2012.

    Οι δύο ηγέτες μιλούσαν κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσαν στα μέλη των Ηνωμένων Εθνών που συμμετέχουν στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, στο μεικτό χωριό Πύλα. Παρόντες στο δείπνο ήταν οι σύζυγοι των δύο ηγετών, καθώς επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, η Ειδική Αντιπρόσωπος Λίζα Μπάτενχαϊμ και τα μέλη της ομάδας των ΗΕ και των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

    Το δείπνο ολοκληρώθηκε γύρω στις 1040μμ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης επισκέφθηκαν πρώτα τα αντίστοιχα κοινοτικά συμβούλια της Πύλας και στη συνέχεια μαζί, περπάτησαν στην πλατεία του χωριού όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του μεικτού χωριού.

    Ακολούθως παρακάθησαν σε δείπνο στο εστιατόριο ``Τροχός`` στην πλατεία του χωριού, στο οποίο παρακάθησαν, επίσης, οι σύζυγοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και τα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών που παρευρίσκονται στις απευθείας συνομιλίες.

    Στις 21:30 οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και οι προσκεκλημένοι τους μετέβησαν για καφέ στο τ/κ εστιατόριο ``Αμνησία``. Δεν προέβησαν σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή τους.

    Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι είναι ευτυχής απόψε, καθώς, όπως είπε «φιλοξενούμε ανθρώπους που εργάζονται μαζί μας και για μας για μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό».

    Είμαι διπλά χαρούμενος, συνέχισε, που σε αυτό το χωριό μπορούμε να δούμε την εικόνα του μέλλοντος της Κύπρου, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ειρηνική συμβίωση».

    Εύχομαι, ανέφερε, το 2012 να είναι η χρονιά της λύσης, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, παρά τα προβλήματα.

    Θα εργαστούμε, συμπλήρωσε, πιο εντατικά να βρούμε κοινή γλώσσα, «κυπριακή γλώσσα», για το λαό μας και για την κοινή μας πατρίδα.

    Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τα ΗΕ για την συμβολή τους, σημειώνοντας ότι είναι μακροχρόνια η αποστολή τους για το Κυπριακό, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι το μόνο πρόβλημα στον κόσμο.

    «Εύχομαι να μπορέσουμε σύντομα να τους αφήσουμε να ασχοληθούν με άλλα προβλήματα», ανέφερε.

    Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι συμφωνεί με τα λεγόμενα του Προέδρου Χριστόφια, προσθέτοντας ότι από τότε που «εξελέγη» ο ίδιος ηγέτης των Τ/κ αποτελεί καθήκον του η συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που αποσκοπεί στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Πιστεύω ότι καταβάλλοντας έντονες προσπάθειες, τόσο οι Ε/κ όσο και οι Τ/κ, μπορούμε να βρούμε μια συνολική λύση σε αυτό το νησί, κατέληξε.

    Ο κ. Ντάουνερ εξήρε από την πλευρά του τους ανθρώπους του «όμορφου νησιού» της Κύπρου, λέγοντας ότι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους είναι η ζεστασιά, η φιλικότητα και η φιλοξενία τους. Συμπλήρωσε ότι είναι δύσκολο να βρεις κάπου αλλού πιο ζεστούς και φιλικούς ανθρώπους από την Κύπρο.

    Συνέχισε λέγοντας ότι θα ήταν υπέροχο η διεθνής κοινότητα να καταφέρει την επίτευξη μιας συμφωνίας στην Κύπρο, με την εγκαθίδρυση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Τα ΗΕ πιστεύουν ότι προσφέρουν την πιο καλή και άξια εργασία που μπορούν, ώστε να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, είπε ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι η δυσκολία του εγχειρήματος είναι γνωστή στον ΟΗΕ.

    Είπε, εξάλλου, ότι ονειρεύεται την ημέρα που θα δει στο εξώφυλλο του περιοδικού Time τους κ. Χριστόφια και Ερογλου, ως τους δύο ηγέτες που κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία στο Κυπριακό, επανενώνοντας το νησί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 January 2012 - 22:29:08 UTC