Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΑΜ: Η Κύπρος λαμβάνει μέτρα
  • [02] Αλκης Μπαλτάς : Να μυηθούμε στην Υψηλή Τέχνη
  • [03] Μέχρι οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια τα αποθέματα φυσικού

    αερίου


  • [01] ΥΠΑΜ: Η Κύπρος λαμβάνει μέτρα

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να λειτουργεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να λαμβάνει τα μέτρα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ενδεχόμενα πιθανώς προκύψουν από την Τουρκία ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης.

    Ο κ. Ηλιάδης μιλούσε ύστερα από σύσκεψη της Μόνιμης Υπουργικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεων σε θέματα έρευνας και διάσωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Συγκοινωνιών και Έργων, η ηγεσία του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης είπε ότι «έχουμε συζητήσει θέματα συντονισμού και αποτελεσματικότητας, ώστε η Κύπρος, τόσο στα όρια του FIR Λευκωσίας όσο και στο χώρο της ΑΟΖ, να μπορεί να ασκήσει με αποτελεσματικότητα και δυνατότητες χρήσιμης παρέμβασης τα κυριαρχικά του δικαιώματα, πολύ περισσότερο τώρα που, με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ θα υπάρχουν περιπτώσεις, και υπήρξαν τελευταίως δύο περιπτώσεις που χρειάστηκε να συντονίσει το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης επιχειρήσεις απομάκρυνσης τραυματιών από την πλατφόρμα της Noble». Γι αυτούς τους λόγους, συνέχισε «επιχειρούμε και συντονιζόμαστε ώστε το κράτος να μπορεί να παρεμβαίνει με ικανότητα και αποτελεσματικότητα για να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις σ` αυτές τις περιπτώσεις».

    Ο Υπουργός Αμυνας ρωτήθηκε για τους τρόπους που η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενες προκλήσεις από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ύστερα και από τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων για ανεύρεση υδρογονανθράκων από την Noble Energy. «Δεν θέλω να προχωρήσω σε υποθέσεις για την αντίδραση της Τουρκίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να λειτουργεί με σεβασμό και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα ενδεχόμενα» είπε ο Υπουργός.

    [02] Αλκης Μπαλτάς : Να μυηθούμε στην Υψηλή Τέχνη

    Με καλούς μουσικούς που επιδεικνύουν επαγγελματική συμπεριφορά θα συνεργαστεί για τρία χρόνια ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής και σταθερός μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Αλκης Μπαλτάς, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι «η φτώχεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτάται, όχι τόσο από την οικονομική κατάσταση, όσο από το πολιτιστικό του επίπεδο».

    Ο Αλκης Μπαλτάς συνεργάστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΣΟΚ) και στο παρελθόν με το καθεστώς του φιλοξενούμενου μαέστρου, αυτή όμως τη φορά κλήθηκε να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας για τα επόμενα τρία χρόνια και ερωτήθηκε για το πώς προέκυψε αυτή η πιο μόνιμη συνεργασία. Απαντώντας ο κ. Μπαλτάς είπε ότι «πράγματι, πολλές φορές στο παρελθόν είχα τη χαρά να κληθώ στην Κύπρο για να διευθύνω την Συμφωνική Ορχήστρα και μέσα από αυτές τις συνεργασίες με την ΣΟΚ δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερα καλή σχέση με τους μουσικούς της ορχήστρας σε καλλιτεχνικό, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο».

    «Κανείς δεν μπορεί να πετύχει κάτι αν δεν έχει την τύχη να έχει καλούς συνεργάτες και στην ΣΟΚ την έχω αυτήν την τύχη», είπε ο κ. Μπαλτάς. Ερωτηθείς για την θέση της Κύπρου στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης ο κ. Μπαλτάς είπε ότι, όσον αφορά τη θέση της Κύπρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «αυτό που έχω να πω είναι ότι η φτώχεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ εξαρτάται, κατά τη γνώμη μου, όχι τόσο από την οικονομική του κατάσταση, όσο από το πολιτιστικό του επίπεδο».

    Σημείωσε ότι «η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού της επιπέδου και θεωρώ ως ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση την πολιτιστική προσφορά της Συμφωνικής μας Ορχήστρας». Ο κ. Μπαλτάς εξέφρασε την απόλυτη πεποίθηση «πως το ποσοστό του κόσμου που αγαπά την κλασική μουσική είναι μικρό για έναν και μόνο λόγο, ότι, δηλαδή, ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τις υψηλές κορυφές της Μουσικής Τέχνης». Οπως είπε ο κ. Μπαλτάς, «η μεγάλη ομορφιά γίνεται πάντα αποδεκτή μέσα από τις ανθρώπινες αισθήσεις αρκεί να έρθει κάποιος σε επαφή με αυτήν».

    [03] Μέχρι οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια τα αποθέματα φυσικού αερίου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση που πραγματοποιεί η Noble Energy στο τεμάχιο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θετικά, χαρακτηρίζοντας «ιστορική στιγμή» για τον τόπο την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

    Σε διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η εταιρεία Noble Energy εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα».

    «Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν δεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των πέντε με οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών με μέσο όρο τα εφτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 December 2011 - 12:29:13 UTC